Archipel van Göteborg, Skåne

Archipel van Göteborg, Skåne Voor de kust van Göteborg liggen talloze grote en kleine eilanden. Het zijn vooral de natuur en de stranden die bezoekers naar de Archipel van Göteborg trekken. Er is van alles te doen, zoals wandelen, fietsen, relaxen op het strand, cultuur opsnuiven of de historie induiken, voor ieder wat wils. Saltholmen is de haven voor de (autovrije) zuidelijke eilanden en Lilla Varholmen de vertrekplaats voor de noordelijke eilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hönö

Het eiland Hönö kun je net als Ockerö, Fotö en Halsö goed met de auto bereiken. Deze noordelijke eilanden zijn onderling met bruggen verbonden. Natuurlijk kun je ook zonder auto de eilanden verkennen. Huur een fiets of wandel van eiland naar eiland. In het westen van Hönö ligt het prachtige natuurreservaat Ersdalen met talloze wandelpaden langs indrukwekkende kliffen en mooie baaitjes. In het Visserijmuseum in Hönö Klåva neem je een duik in de geschiedenis van het eiland.

Hönö eiland, Archipel van Göteborg

Ockerö

Via een brug rijd je naar het eiland Ockerö. Hier zijn een aantal winkeltjes te vinden. Verder is dit eiland vooral geliefd als strandbestemming met goede zwemmogelijkheden en vanwege de mooie wandelingen die je hier door de natuur kunt maken. Wandel ook even door het dorp om een kijkje te nemen bij de middeleeuwse kerk en de oude boeren hoeve waar een aantal musea gevestigd zijn.

Ockerö eiland, Archipel van Göteborg

Fotö

Ook het eiland Fotö is met een brug verbonden met Hönö, wat het ideaal maakt om meerdere eilanden op een dag te bezoeken. Ook hier zijn weer genoeg plekken om het water in te springen. Sommige plekken hebben zelfs duikplanken, bruggen of duiktoren. In de oude haven vind je beslist een lekker plekje om even te blijven zitten en te genieten van de uitzicht.

Fotö eiland, Archipel van Göteborg

Björkö

Het grootste eiland aan de noordkant is Björkö. Hier zijn meerdere restaurants en winkels te vinden. Ook dit eiland is weer ideaal voor een heerlijke duik in de zee. Je hebt de auto niet nodig, want vanuit de haven wandel je zo naar een prachtige baai om te zwemmen met uitzicht op het kleine eiland Källö-Knippla. Met de boot kun je makkelijk naar de eilanden Öckerö, Grötö en Kalvsund.

Björkö eiland, Archipel van Göteborg

Brännö

Dit eiland leeft vooral van de landbouw. Het is een van de autovrije eilanden van de zuidelijke archipel. Ook Brännö heeft een aantal restaurants en winkels. Wandel naar het hoogste punt en beklim hier de kliffen naar de oude pilotenuitkijkpost. De smalle weggetjes omringd door typisch Zweedse houten huizen zijn ideaal om met de fiets. Via een brug is het kleine eiland Galterö te bezoeken. Dit eiland was vroeger militair gebied en nu vooral ongerepte natuur met een prachtig zandstrand.

Brännö eiland, Archipel van Göteborg

Styrsö

Het eiland Styrsö is letterlijk het middelpunt en ook perfect om op fiets of te voet te verkennen. Bezoek alle vier de kleine dorpjes, je zult zien dat ze allemaal een eigen karakter hebben. Neem een kijkje bij de oude kerk in Byn en het echte vissersdorp Tången. Stop onderweg voor een duik in de zee of een picknick aan het strand. Met name de plaatsen Uttervik of de Bratten in het noorden zijn hier ideaal voor.

Styrsö eiland, Archipel van Göteborg

Vargö

Voor de natuur moet je op het eiland Vargö zijn. Het is een prachtig natuurreservaat met verschillende vogelsoorten. De perfecte plek om met je verrekijker te gaan zitten en vogels te spotten. Wandel door de natuur, langs de hoge rotsen en door de valleien. Houd er rekening mee dat er geen winkels op het eiland zijn, dus neem je eigen lunch mee.

Vargö eiland, Archipel van Göteborg

Vrångö

Het meest zuidelijk eiland van de archipel is Vrångö net als de andere zuidelijke eilanden is deze autovrij. Ook zonder kun je prima genieten in de schitterende natuurgebieden en aan de heerlijke zandstranden. Het eiland heeft een aantal winkels en restaurants. Visserij is nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners. Wandel naar het voormalige loodshuisje voor een prachtig uitzicht over de zee of ga ook hier op zoek naar verschillende vogelsoorten in het natuurreservaat.

Vrångö eiland, Archipel van Göteborg

Vinga

Wat meer afgezonderd van de andere eilanden ligt het eiland Vinga, midden in het Kattegat. Dit eiland bezoek je vanwege de mooie vuurtoren en uitgestrekte natuur. Wandel langs de kust en geniet van de grote rotsen en de prachtige kustlijn. Vinga is de geboorteplaats van de auteur en componist Evert Taube. Bezoek het museum dat in zijn ouderlijk huis gevestigd is. Dit eiland is niet met een ferry te bereiken, maar moet als excursie geboekt worden.

Vinga eiland, Archipel van Göteborg
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!