Göteborg, Skåne

Goteborg Skane Een stedentrip Göteborg is een rondreis door Zweden in het klein. De stad leeft rondom én van het water, met een grote haven en mooie stadsgrachten. Tussen kerken en parken vind je een verzameling uitstekende themamusea, zoals het Volvomuseum en luchtvaartmuseum. Ook de eilandenarchipel van Göteborg is een must-see. Hier vind je charmante dorpen met houten rood geverfde huisjes, mooie natuur en de rust waar Zweden zo geliefd om is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Paddan boottocht

Wie door Göteborg wandelt ziet het al snel; de stad zit vol water en grachten. De stichter van Göteborg wilde namelijk een stad bouwen die leek op Amsterdam. Een boottocht op een 'paddan' door de grachten is daarom een van de leukste manieren om de stad te leren kennen. Je vaart hiermee door de binnenstad, terwijl de gids vertelt over de geschiedenis en de hoogtepunten. Na een klein uur sta je weer op de kade en is je lijstje met plekken die je wilt bezoeken een stuk langer geworden! De boten varen tussen april en oktober; de tijden verschillen per seizoen.

Paddan boottocht Goteborg

Stadsmuseum

Dit museum vertelt de geschiedenis van Göteborg, van de eerste bewoners zo’n 12.000 jaar geleden tot vandaag de dag. Ontdek waarom Göteborg ook wel ‘het Zweedse Amsterdam’ wordt genoemd en waarom het Nederlands hier lange tijd als officiële taal werd erkend. Het museum is gevestigd in een elegant uitziend pakhuis uit de achttiende eeuw, dat ooit van de Zweedse Oost-Indische Compagnie was. De collectie voorwerpen, verhalen en documenten van het Stadsmuseum is indrukwekkend. Zo bekijk je hier ook vondsten uit de Vikingtijd, zoals wapens en juwelen.

Stadsmuseum Goteborg

De wijk Haga

Het is de favoriete wijk in Göteborg van velen! Dwaal door deze sfeervolle buurt vol mooie, fotogenieke gebouwen, met daartussen volop kunstzinnige boetiekjes. Ook zijn er overal leuke restaurantjes waar je kunt neerstrijken voor een kop koffie of wat lekkers. Na je ontdekkingstocht door Haga smaakt een Zweeds kaneelbroodje extra lekker! Loop ook zeker even door de Haga Nygata, een van de leukste straten van de wijk.

Wijk Haga Goteborg

Avenyn

Flaneren in Göteborg? Dat doe je langs deze kilometerslange boulevard. De Avenyn begint bij de Kungsportbron en loopt vanaf daar diagonaal door de stad. Het is een aaneenschakeling van (luxueuze) winkels, restaurants en cafés. Een must-see is Götaplatsen, een groot plein ten zuiden van de boulevard. Hier staat een metershoog beeld van de Griekse god Poseidon.

Avenyn Goteborg

Kunstmuseum

In dit culturele hoogtepunt van Göteborg brengen kunstliefhebbers gemakkelijk een halve dag door. Je vindt er een grote collectie internationale kunst uit diverse periodes, zowel klassiek als modern. Bewonder schilderijen van beroemdheden als Rembrandt, Monet, Van Gogh en Picasso. Ook Scandinavische kunstenaars hebben hier een plek, met werk van onder andere Edvard Munch. Het museum opende in 1923 om het 300-jarig bestaan van de stad Göteborg te vieren. Het pand zelf is gebouwd in de herkenbare gele bakstenen die je vaker in de stad zult tegenkomen. Het museum is op maandagen gesloten.

Kunstmuseum Goteborg

Botanische tuinen

Göteborg heeft een van de meest prominente botanische tuinen van Europa. In het stadscentrum vormt deze 175 hectare grote tuin een groene oase. Wandel door een Japans bos, een rododendronvallei, serres vol tropische planten en een kruidentuin. Ook is er een collectie van meer dan duizend orchideeën. Echte kenners mogen de Sophora Toromiro niet missen. Deze boom komt oorspronkelijk van Paaseiland, maar komt in zijn natuurlijke habitat niet langer voor. Net als diverse andere bezienswaardigheden in Göteborg werden de botanische tuinen ingehuldigd voor het 300-jarig bestaan van de stad.

Botanische tuinen Goteborg

Amusementspark Liseberg

Niet veel Europese steden kunnen zeggen dat ze hun eigen attractiepark hebben, maar Göteborg wel! Niet ver van het stadscentrum ligt Liseberg, het grootste attractiepark van Scandinavië. Als je op zoek bent naar afwisseling tijdens je rondreis door Zweden, is dit een leuk uitje. Je hebt keuze uit zo’n 40 attracties, van rustige attracties voor de hele familie tot ritjes waar je gegarandeerd een adrenalinestoot van krijgt. Liseberg opende al in 1923 en is erg populair. In de zomer worden er ook concerten gegeven. Er zijn verschillende entreepassen, gebaseerd op het aantal attracties dat je in wil gaan.

Amusementspark Liseberg Goteborg

Universeum

Naast attractiepark Liseberg staat het Universeum, een wetenschaps- en technologiemuseum voor jong en oud. Elk van de zeven verdiepingen heeft een eigen thema. Zo is de begane grond een indoor regenwoud, compleet met tropische bomen, planten en vogels. In diverse grote aquaria maak je kennis met de onderwaterwereld. Ook wetenschap en technologie komen uitgebreid aan bod met tentoonstellingen over bijvoorbeeld de ruimte. Het interactieve museum daagt je uit om zowel technische als natuurwetenschappelijke experimenten uit te voeren. Een bezoek aan het grootste science center van Scandinavië is daardoor zowel leuk als leerzaam.

Universeum Goteborg

Viskerk

Hoewel dit gebouw langs de grachten van Göteborg van buiten iets weg heeft van een kerk, is het dat van binnen zeker niet! Het gebouw uit 1874 is namelijk een handelsmarkt voor vis. De architect inspireerde het ontwerp op een kerk, om zo een grote ruimte zonder pilaren te kunnen bouwen. Zowel voor locals als toeristen is dit dé plek om verse vis en zeevruchten te kopen en te proeven. Hier haal je het lekkerste broodje garnaal van de stad! De vismarkt is op zondag gesloten.

Viskerk Goteborg

Slottskogen

Toe aan een rustig momentje in het groen? Doe dan net als de inwoners van Göteborg en ga naar Slottskogen, het grootste park van de stad. Zij komen hier graag om hard te lopen, te wandelen of te fietsen. Het park ligt vlak bij de Botanische Tuinen. Het 140 hectare grote park heeft ook een dierentuin, die je gratis kunt bezoeken. Hier wonen Scandinavische diersoorten zoals elanden, zeehonden en rendieren.

Slottskogen Goteborg

Domkerk van Göteborg

Dit is de tweede grootste kathedraal van Zweden. De inrichting van het kerkgebouw is sober, maar de architectuur en hoge plafonds zijn indrukwekkend om te zien. De huidige kathedraal stamt uit 1815 en is al de derde op rij, nadat branden de twee vorige kerken volledig verwoestten. De kathedraal is een handig herkenningspunt bij een wandeling door de binnenstad van Göteborg.

Goteborgs Domkerk Goteborg

Masthuggetkerk

Deze kerk kun je vanaf veel plekken in Göteborg spotten. Hij is namelijk gebouwd op de Stigberg, een hoge heuvel net buiten de stad. Door deze locatie combineer je een bezoek aan de neoromantische kerk met mooie vergezichten over de stad en het havengebied. In de zomermaanden is de Masthuggetkerk dagelijks geopend, daarbuiten alleen op weekdagen. De kerk is populair bij toeristen en is zelfs een van de symbolen van Göteborg geworden,

Masthuggetkerk Goteborg

Maritiman

In het centrum van Göteborg vind je een heel bijzonder museum, dat zowel onder als boven water ligt! Hier liggen namelijk vijftien verschillende erfgoedschepen aangemeerd, die samen een maritiem museum vormen. Je bekijkt hier bijvoorbeeld een torpedobootjager, een vrachtschip, een mijnenlegger en een onderzeeër. Samen vertellen de schepen het verhaal van de zeevaart en hoe belangrijk dit voor Göteborg is geweest (en nog altijd is!). Doordat je diep in de schepen kunt afdalen, komt de geschiedenis in dit drijvende museum tot leven.

Maritiman Goteborg

Volvo Museum

Wie aan Zweedse automerken denkt, denkt aan Volvo. Dit automerk ontstond in de stad Göteborg, dus is dit de aangewezen plaats voor een nostalgisch museum. De uitgebreide tentoonstelling bevat nagenoeg alle modellen van Volvo, evenals enkele conceptwagens. Voor een bezoek wordt één tot twee uur aangeraden, maar echte autoliefhebbers zullen hier langer willen blijven! Het Volvomuseum ligt buiten het centrum van Göteborg, aan de haven, maar er is parkeergelegenheid.

Volvo Museum Goteborg

Omgeving

Archipel van Göteborg

Verspreid voor de kust van Göteborg liggen talloze kleine eilanden, bewoond of onbewoond, ze zijn allemaal charmant. Hier vind je de rust waar Zweden om bekend staat en dat pal voor de kust van de tweede grootste stad van het land! Ook de typisch Zweedse rode huisjes vind je hier volop. Combineer dit met een omgeving vol natuur en stranden en je begrijpt waarom de archipel geliefd is bij zowel locals als toeristen. De archipel bestaat uit twee eilandgroepen: de noordelijke en de zuidelijke. Je bereikt ze eenvoudig met de veerboot.

Archipel van Goteborg Skane

Zuidelijke archipel

De zuidelijke archipel voor de kust van Göteborg is volledig autovrij. Hier zijn de fiets en de benenwagen ideale vervoersmiddelen. Vanuit Göteborg rijd je naar Saltholmen, zo’n twintig minuten rijden. Neem vanaf hier bijvoorbeeld de boot naar Strysö, het grootste eiland van de zuidelijke archipel. Vanaf het uitzichtpunt Stora Rös kijk je uit over de rotsachtige kust. Ook het eiland Brännö is populair. Voor het mooiste uitzicht op dit rustige eiland klim je naar het loodshuisje. Het eiland Vrångö, het meest zuidelijke eiland van dit deel van de archipel, is populair bij vogelliefhebbers.

Zuidelijke archipel Archipel van Goteborg

Noordelijke archipel

Het noordelijke deel van de archipel bereik je per veerboot vanuit Lilla Varholmen. Dit is een halfuur rijden van Göteborg. Ga vanaf hier bijvoorbeeld naar het eiland Höno. Dit is via bruggen verbonden met de eilanden Ockerö, Fotö en Halsö. Het zijn geen grote eilanden, waardoor je makkelijk meerdere eilanden kunt bezoeken. Geniet van het eilandleven en ga wandelen, kajakken, naar het strand en rust uit onder het genot van een heerlijke maaltijd. Let wel goed op de tijd van de laatste boot terug naar het vasteland, want de tijd gaat snel voorbij tijdens een dagtocht langs deze mooie eilanden!

Noordelijke archipel Archipel van Goteborg

Luchtmachtmuseum Aeroseum

Wil je tijdens je roadtrip door Zweden een origineel museum bezoeken? Rijd dan naar deze ondergrondse vliegtuigbunker, twaalf kilometer buiten het centrum van Göteborg. Deze locatie werd lang gebruikt ter bescherming van het luchtruim boven de stad en in de jaren vijftig was de hangar zelfs een groot geheim. Toen de luchtmacht de bunker in 2006 verliet, werd er een luchtvaartmuseum ingericht. Je bekijkt hier tal van indrukwekkende gevechtsvliegtuigen, zo’n twintig helikopters en een heleboel modelvliegtuigen.

Luchtmachtmuseum Skane
Ballon!