Halmstad, Skåne

Halmstad, Skåne Aan het kasteel van Halmstad, delen van de stadsmuren en de Sankt Nikolai kerk zie je dat de stad tot de zeventiende eeuw bij Denemarken hoorde. Toch is het oude centrum niet de enige trekpleister, de stranden bij Tylösand zijn een populaire vakantiebestemming met veel bars en cafés. De Galgberg is een leuk wandelpark te midden van het groen met daarbij een openluchtmuseum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stora Torg en Storgatan

De meeste winkels, restaurants en terrassen zijn te vinden in de straat Storgatan, midden in het centrum. Een groot gedeelte van deze straat is autovrij en aan de noordkant staat de stadspoort Norre Port. Dit is een van de weinig overgebleven stadspoorten van Zweden. Deze poort is, net als het kasteel, gebouwd door koning Christian IV. Op het plein Stora Torg aan de zuidkant van Storgatan worden vaak markten gehouden. Bekijk hier de prachtige fontein in het midden van het plein en aan de zuidkant een bijzonder oude vakwerkhuis uit de achttiende eeuw.

Stora Torg en Storgatan, Halmstad

Galgberg

Aan de westkant van de stad ligt het prachtige natuurgebied de Galgberget. Tegenwoordig is het schitterend gebied om te wandelen, maar in de zestiende eeuw was dit de plek waar mensen werden opgehangen. De vele kronkelende paden door de bossen maakt het een heerlijk uitstapje door de natuur. Er zijn verschillende wandelroutes variërend van drie tot vijf kilometer lang. Loop naar de uitkijktoren en geniet van het prachtige uitzicht over de stad.

Galgberg, Halmstad

Openluchtmuseum Hallandsgården

Het openluchtmuseum Hallandsgården ligt aan de zuidkant van de Galgberg. Neem een kijkje in het leven van vroeger in de oude gebouwen van het openluchtmuseum. Zo zijn er een schoolgebouw, windmolen, houtzagerij, traditionele sauna en veel meer. Het is ook echt leuk voor kinderen, want er is een speeltuin en er zijn boerderijdieren bij het museum.

Openluchtmuseum Hallandsgården, Halmstad

Halmstad kasteel

Aan de rand van het centrum is het kasteel van Halmstad te bewonderen. Dit kasteel is gebouwd door koning Christian IV in de zeventiende eeuw, toen de stad nog tot Denemarken behoorde. Vandaag de dag woont de gouverneur in het kasteel en er zijn kantoorruimtes, waardoor je het kasteel niet van binnen kunt bekijken. Je kunt wel de binnenplaats bezoeken en zo een blik op het kasteel werpen. Op de binnenplaats worden ook regelmatig markten gehouden.

Halmstad kasteel, Halmstad

Sankt Nikolai Kerk

In het centrum staat een van de laatste middeleeuwse gebouwen van Halmstad: de Sankt Nikolai kerk. In de negentiende eeuw is de kerk gerestaureerd met gele bakstenen. Volg een rondleiding door de kerk en bekijk de middeleeuwse grootboekstenen in de vloer, het doopvont uit de vijftiende eeuw en de preekstoel uit de zeventiende eeuw. In de zomermaanden worden vaak muziekevenementen gehouden in deze kerk.

Sankt Nikolai Kerk, Halmstad

Omgeving

Stranden

Op ongeveer een kwartier rijden ten westen van Halmstad ligt het bekende Tylösand. Het is in de zomermaanden een populaire plek. Naar de zuidkant komen met name veel jongeren om vakantie te vieren. De noordkant is wat rustiger en gezinsvriendelijker. Ook aan de rand van Halmstad zelf is een strand te vinden: het Västra strand. Dit is geen officieel strand en hierdoor het gehele jaar populair voor hondenbezitters, toch kun je hier even lekker uitwaaien. Wandel vanaf de haven zo naar dit strand toe, over het Prins Bertil-pad. Dit mooie kustpad loopt verder tot aan de stranden van Tylösand.

Stranden, Halmstad

Danska watervallen

De Danska watervallen zijn ongeveer een half uur rijden en ze liggen in het natuurreservaat Halland. Midden in het bos stroomt de rivier de Fylleån en deze stort ruim 35 meter naar beneden. Er gaat een korte wandeling van ongeveer een kilometer naar de waterval toe. Een aanrader voor het beste uitzicht op het vallende water. Eventueel is de route ook uit te breiden naar een langere lus van ongeveer vijf kilometer.

Danska watervallen, Halmstad
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!