Helsingborg, Skåne

Helsingborg, Skåne Op maar vier kilometer van Denemarken, op de rechteroever van het Sont, ligt Helsingborg. Beklim de middeleeuwse kasteeltoren Kärnan in het Slottshagenpark. Slenter door het mooie centrum waar de eveneens oude Mariakerk en het stadhuis liggen. Het stadspark Gröningen is de plek om te ontspannen. Wandelen en fietsen, of neem een duik in het water bij het Örestrandsbadet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadhuis

Een schitterend herkenbaar gebouw in het centrum van Helsingborg is het negentiende-eeuwse stadhuis. De enorme toren van 65 meter hoog en de prachtige glas-in-lood ramen, die de geschiedenis van Helsingborg weergeven, zijn bijzonder. Aan de buitenkant zijn twee stenen gedenktekens te zien, ter nagedachtenis aan de hulp aan vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw wordt nog steeds door de gemeente gebruikt, waardoor je het helaas niet zomaar van binnen kunt bezoeken.

Stadhuis, Helsingborg

Dunkers Kulturhus

Het culturele centrum van Helsingborg is het Dunkers Kulturhus in het centrum van de stad. Bekijk hier de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Stap binnen bij het toeristeninformatiecentrum voor meer informatie over de bezienswaardigheden in en rondom Helsingborg. Vaak zijn hier ook tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Je vindt hier ook een restaurant, theater, concertzaal en er zijn kunststudio's.

Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Mariakerk

Midden in het centrum staat de oude Mariakerk die nog uit de twaalfde eeuw stamt. In de eeuwen daarop is de kerk verder uitgebreid en aangepast. Nog steeds zijn er binnen bijzondere historische elementen terug te vinden. Bekijk bijvoorbeeld het doopvont uit de dertiende eeuw of het bijzondere altaarkastje uit dezelfde tijd.

Mariakerk, Helsingborg

Kärnan Toren en Park Slottshagen

Aan de rand van het centrum staat de bekende Kärnan toren. Het is een middeleeuws gebouw uit de tijd van de oorlog tussen Denemarken en Zweden. Nu is het een mooi uitzichtpunt over de stad. Het park dat rondom de toren ligt is het Slottshagenpark, een prachtige kasteeltuin. Wandel door het heuvelachtige park en langs de grachten, die onderdeel waren van de vestingwerken van Kärnan. Er zijn veel bijzondere bloemen en plantensoorten te vinden.

Kärnan Toren en Park Slottshagen, Helsingborg

Gröningen

Een ander prachtig stadspark ligt aan de rand van de stad. Dit is Gröningen met een heel groot strand: Örestrandsbadet. Door het park lopen diverse wandel- en fietspaden. Slenter over de promenade en geniet het uitzicht over de zee, spring van de houten loopbrug af of ga lekker picknicken in het gras. Er zijn ook genoeg activiteiten te ondernemen zoals, midgetgolf, jeu de boules of basketbal. En ook aan kinderen is gedacht, want er is een grote speeltuin aanwezig.

Gröningen, Helsingborg

Omgeving

Kullaberg

Op ongeveer drie kwartier naar het noorden rijden ligt het nationale park Kullaberg op een prachtig schiereiland. Dit is een van de meest bezochte natuurreservaten van Zweden. Op het uiterste puntje van dit park staat een prachtige vuurtoren. Op deze plek ligt ook het bezoekerscentrum. Wandel door het bijzondere landschap van kliffen, bossen, grotten en vele unieke planten en dieren. Er zijn genoeg routes te vinden in dit park, met voor ieder wat wils.

Kullaberg, Helsingborg

Helsingor

Maak een daguitstapje naar het Deense Helsingor. Neem de veerboot naar de overkant van het Sont, deze tocht duurt in totaal ongeveer twintig minuten. Neem vooral een kijkje bij het kasteel Kronborg. Dit kasteel was de inspiratie voor kasteel Elsinore van Spakespeare's Hamlet. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel door de straten van Helsingor zelf en loop zeker even langs de oude Mariakerk en het karmelietenklooster in de stad.

Helsingor, Helsingborg
Ballon!