Karlskrona, Skåne

Karlskrona, Skåne Het oude Karlskrona ligt tussen diverse eilanden. Beleef de geschiedenis op het oude stadsplein omringd door prachtige gebouwen en in de historische arbeiderswijk Björkholmen. In het Hoglandspark kom je even tot rust tijdens je wandeling. Wil je relaxen aan het strand, bezoek dan het eiland Saltö. De zeevaardersgeschiedenis van Karlskrona zie je terug in het Marinmuseum op het eiland Stumholmen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stortorgetplein

Het centrum van Karlskrona ligt op het eiland Trossö. Het hoogtepunt van dit centrum is het monumentale plein: Stortoget. Dit historische marktplein ligt op het hoogste punt van het eiland. Bekijk de prachtige historische gebouwen rondom het plein en het standbeeld van Koning Karel XI, de stichter van Karlskrona, in het midden. Ook twee grote kerken en het oude stadhuis liggen rond dit plein, evenals het toeristeninformatiecentrum van Karlskrona.

Stortorget plein, Karlskrona

Hoglands Park

Vlak bij het Stortorget plein ligt het heerlijke stadspark Hoglands Park. Waan je even in een andere wereld tussen het groen. Wandel door het park, langs de standbeelden en grote bloemperken. Hier worden meerdere kerken per jaar evenementen gehouden. Naast een heerlijke groene omgeving zijn er ook een paviljoen en een speeltuin voor de kinderen.

Hoglands Park, Karlskrona

Admiraliteitskerk

De Admiraliteitskerk is de oudste houten kerk van het land en mede hierdoor een bekende bezienswaardigheid van Karlskrona. Bekijk het houten beeld van de oude man 'Gubben Rosenbom' aan de buitenkant en het schitterende pastelkleurige interieur binnenin. Twee andere kerken die je kunt bezoeken zijn de Frederikskerk en de Drievuldigheidskerkmet zijn grote koepel.

Admiraliteitskerk, Karlskrona

Wijk Björkholmen

Ga even helemaal terug in de tijd in de wijk Björkholmen. In deze wijk met smalle steegjes en oude huizen wonen van oudsher arbeiders en ambachtslieden. De meeste inwoners werkten op de scheepswerf op het eiland Trossö. De wijk en de werf staan inmiddels op Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel door de wijk en bezoek beslist ook het langste houten gebouw van Zweden: de Repslagarbanan, een oude touwfabriek van 300 meter lang.

Wijk Björkholmen, Karlskrona

Marinmuseum

Op het eiland Stumholmen ligt het Karlskrona Marinmuseum, gewijd aan vele eeuwen zeevaart. Bekijk hier echte slagschepen, boegbeelden en een aantal modelboten. Ook is hier een echte onderzeeër te zien, de HMS Neptun. Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen te bewonderen over de scheepvaart.

Naval Museum, Karlskrona

Eiland Saltö

Het eiland Saltö ligt aan de westkant van het centrum van Karlskrona en bestaat voornamelijk uit woonwijken. Daarnaast is dit eiland vooral bekend vanwege een heerlijk strand. Vanuit de stad is het een klein half uurtje lopen naar dit strand. Pak je handdoek en geniet van een middagje zon, zee en strand. Op het strand zijn een kiosk en een duiktoren te vinden.

Eiland Saltö, Karlskrona

Omgeving

Eilanden Stenshamn en Utlängan

Ten zuidoosten van Karlskrona liggen de twee eilanden Stenshamn en Utlängen. Stap op de boot vanuit Yttre Park of Torhamn in Karlskrona voor een heerlijke dagtrip. De beide eilanden zijn door een dijk met elkaar verbonden. Aan de noordkant van Utlängan ligt een prachtig wandelpad van ongeveer vier kilometer lang. Wandel door de natuur en beklim de uitkijktoren die op de route ligt. Aan de zuidkant van het eiland staat nog een prachtige historische vuurtoren die te bezichtigen is.

Eilanden Stenshamn en Utlängan, Karlskrona

Fort Kungsholm

Net buiten de stad, op een prachtig klein eiland, ligt het fort Kungsholm dat als excursie bezocht kan worden. Dit is het oudste fort ter wereld dat nog steeds in gebruik is. In het museum leer je meer over de geschiedenis van dit fort. Naast het fort zijn ook de tuinen de moeite waard om te bezichtigen. Vele exotische planten die door de jaren heen door zeelieden van over de hele wereld zijn meegenomen zijn hier te bewonderen. De bijzondere ronde haven bij Kungsholm wordt gezien als symbool voor Karlskrona.

Fort Kungsholm, Karlskrona
Ballon!