Malmö, Skåne

Malmo Skane ‘Välkommen’ in Malmö: de stad met een modern jasje en een historisch hart. In de oude stadskern slenter je door geplaveide straatjes, fotografeer je de gekleurde huizen en geniet je van een Zweedse fika op één van de pleinen. Buiten het centrum vraagt moderne architectuur de aandacht: van de indrukwekkende Sontbrug tot en met de unieke Turning Torso. Combineer dit met de mooie musea en groene parken en je hebt een complete stedentrip op fietsafstand!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Öresundbrug

Deze iconische brug verbindt Zweden met buurland Denemarken, om precies te zijn het verbindt Malmö met de Deense hoofdstad Kopenhagen. De beide landen worden door de zeestraat Öresund gescheiden. Zowel autoverkeer als treinen kunnen de brug oversteken. Met een lengte van acht kilometer is dit de langste brug van zijn soort in Europa. Het bouwwerk, dat ook wel de Sontbrug wordt genoemd, werd over de hele wereld bekend, dankzij de populaire serie ‘The Bridge’.

Oresundbrug Malmo

Turning Torso

Dit bijzondere gebouw is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Malmö. Het is een toren van 190 meter hoog, die van onder naar boven zo’n 90 graden draait. Hoewel de Turning Torso hét icoon van Malmö is, wordt het gebouw slechts enkele keren per jaar geopend voor toeristen. Het is namelijk ‘gewoon’ een woontoren. Het is echter ook al heel interessant om de moderne wolkenkrabber, die in totaal 54 verdiepingen heeft, van buiten te bekijken. De Turning Torso staat in het westelijk havengebied, een trendy buurt in Malmö. Dit is een leuke buurt om doorheen te slenteren.

Turning Torso Malmo

Disgusting Food Museum

Gegarandeerd thuiskomen met sterke verhalen? Bezoek dan het Disgusting Food Museum in Malmö. Hier maak je kennis met 80 bizarre gerechten vanuit de hele wereld. Van larvenkaas tot en met steak tartare en muizenwijn. Ook Zweden had de ‘eer’ enkele gerechten aan te leveren, waaronder surströmming (gegiste haring). Sommige gerechten kun je niet alleen zien maar ook ruiken. De echte durfal kan zelfs een aantal gerechten proeven. Ondanks het ludieke onderwerp is het doel van het museum nobel. Het wil bezoekers namelijk laten nadenken over eten; duurzaamheid en voedselverspilling in het bijzonder.

Disgusting Food Museum Malmo

Malmöhus kasteel

Museumliefhebbers brengen in Malmö graag een bezoekje aan het kasteel uit 1434. Dit is een van de oudste overgebleven forten in Scandinavië. Van buiten ziet het er nog uit zoals vroeger: opgetrokken in rode bakstenen en omringd door een slotgracht. Toen Malmö nog bij Denemarken hoorde, was deze vesting een van de belangrijkste verdedigingswerken van het land. Tegenwoordig vind je binnen in het kasteel echter het Malmömuseum, dat uit diverse kleinere musea bestaat. Zo zijn er natuurhistorische tentoonstellingen, maar ook exposities over moderne kunst, oude muziekinstrumenten en de lokale geschiedenis.

Malmohus kasteel Malmo

Stortorget

Wie door de pittoreske straatjes van het oude centrum van Malmö slentert, komt ongetwijfeld op het Stortorget uit. Dit is namelijk het oudste en grootste plein van de stad. Het werd in 1540 aangelegd en je herkent het aan een standbeeld van koning Karl X Gustav, dat midden op staat. Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen uit de zestiende eeuw. De mooiste gebouwen zijn het Stadhuis, het neorenaissance gebouw Apoteket Lejonet en de voormalige burgemeesterswoning Kockska Huset. Toe aan een pauze tijdens je stadswandeling? Het Stortorget plein staat vol gezellige terrasjes.

Stortorget Malmo

Lilla Torg

Letterlijk vertaald betekent dit ‘klein plein’. Het ligt op een steenworp afstand van Stortorget, het grote plein. Lilla Torg is klein maar fijn, het is hier namelijk altijd levendig. Het plein wordt omringd door cafés en restaurants, die ’s zomers hun terrassen op het plein opbouwen. Lilla Torg is dan ook al 500 jaar een favoriete ontmoetingsplek voor de inwoners van Malmö. Doe net als de Zweden en geniet hier van een ‘fika’: een typisch Zweeds koffiemomentje met wat lekkers erbij.

Lilla Torg Malmo

Gamla Väster

Wie blij wordt van gekleurde huizen, moet in Malmö zeker even door Gamla Väster lopen. In dit deel van het oude centrum vind je gebouwen in alle kleuren van de regenboog. In combinatie met de geplaveide straatjes ziet dit er bijzonder fotogeniek uit. Gamla Väster ligt in het westen van het stadscentrum, tussen Stortorget en Kungsparken. In de historische gebouwen bevinden zich architecten, kunstgalerijen, reclamebureaus, kleine hotels en cafés.

Gamla Vaster Malmo

Sint Pieterskerk

Wil je het oudste gebouw van Malmö zien? Loop dan even langs de Sint Pieterskerk. Deze gotische kerk uit de veertiende eeuw ligt om de hoek van het plein Stortorget. De kerk is gebouwd in de veertiende eeuw als de belangrijkste kerk van de stad. Binnen in de kerk zijn het indrukwekkende houten altaarstuk en de historische muurschilderijen de moeite waard. Een bezoek is gratis.

Sint Pieterskerk Malmo

Museum voor Moderne Kunst

Dit is het kleine broertje van het gelijknamige museum in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De focus ligt op moderne kunst, zowel van Zweedse als internationale oorsprong. Hoewel het speerpunt van de tentoonstellingen modern is, is het museum zelf juist gevestigd in een oude elektriciteitscentrale uit 1901. Het museum is op maandag gesloten. De toegang is gratis.

Museum voor Moderne Kunst Malmo

Stadsstrand Ribersborg en het Kallbadhus

Het stadsstrand van Malmö heet Ribersborg, door de locals vaak ‘Ribban’ genoemd. Op fietsafstand van het oude centrum, niet ver van de Turning Torso, ligt dit kilometers lange zandstrand. Op deze ‘Scandinavische Copacabana’ is het ’s zomers heerlijk uitwaaien. Wie zich echt even Zweeds wil voelen, kan hier naar het Kallbadhus gaan. Dit is een historisch openlucht badhuis uit 1898. Na het ontspannen gedeelte in de sauna, kun je afkoelen in de zee! De sauna zelf is gemengd, maar het afkoelen is voor mannen en vrouwen op aparte locaties. Volgens Zweedse traditie hoort hier geen badkleding bij.

Stadsstrand Ribersborg Malmo

Parken

Malmö is een erg groene stad met diverse mooie parken. Wandel bijvoorbeeld door de kasteeltuin die bij het Malmöhus hoort. Op 12.000 vierkante meter vind je een kruidentuin, rozentuin, Japanse tuin en een Engelse tuin. Verken Pildammsparken, het grootste park in Malmö, compleet met berkenbos. Combineer je een wandeling graag met een versnapering of entertainment? Dan is het populaire Folketspark een aanrader. Dit groene gebied bestaat al 120 jaar en is dé plek waar de inwoners van Malmö zelf graag een ommetje maken. Je vindt er behalve vijvers en grasweiden ook een skatebaan, een openluchttheater en diverse speeltuinen.

Park Malmo

Omgeving

Kopenhagen

Wil je behalve het Zweedse Malmö nóg een Scandinavische stad van je lijstje kunnen afstrepen? Maak dan een dagtocht naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Vanuit Malmö kun je er met de auto, bus of trein eenvoudig en snel naartoe. Daarbij steek je de iconische Öresundbrug over, die beide landen met elkaar verbindt. Bekijk in Kopenhagen het standbeeld van de Kleine Zeemeermin en de schepen in de kleurrijke Nyhavn. Vermaak jezelf daarna in pretpark Tivoli, ervaar de vrije sfeer in hippie enclave Christiania of ‘proef’ de Deense cultuur bij brouwerij Carlsberg.

Kopenhagen Denemarken

Vikingdorp Foteviken

Duizend jaar geleden was de Zweedse regio Skåne het domein van de Vikingen. Deze tijd kun je herbeleven in Foteviken, een nagebouwd Vikingdorp. Dit ligt bij het plaatsje Höllviken, op een halfuur rijden van Malmö. Aan een mooie baai staan diverse houten Vikinghuizen. De echte bezienswaardigheid wordt echter gevormd door vrijwilligers uit heel Europa. Zij zijn gekleed in traditionele kleding en leven en werken in het dorp, net zoals omstreeks 1100. Hierdoor kun je op bezoek bij een leerbewerker, zien hoe munten worden geslagen en brood bakken. Het Vikingdorp is doorgaans van mei tot en met september geopend, maar de openingsdagen wisselen per maand.

Vikingdorp Foteviken Skane

Strand Skanör

Volgens velen is dit één van de mooiste stranden in Zuid-Zweden. Het heeft niet alleen helder water en spierwit zand, maar ook tientallen gekleurde strandhuisjes. Deze liggen tussen de duinen verscholen en zijn in alle kleuren van de regenboog geverfd. Een fotogeniek gezicht! Het strand ligt bij de stad Skanör-Falsterbo, in het zuidwesten van de regio Skåne. Dit is 32 kilometer (iets meer dan een halfuur rijden) van Malmö. Het strand ligt bovendien op een kwartier rijden van Vikingdorp Foteviken, waardoor je deze twee bezienswaardigheden prima met elkaar kunt combineren.

Strand Skanor Skane
Ballon!