Tjörn, Skåne

Tjörn, Skåne Tjörn is een prachtig eiland voor kunstenaars vanwege het schitterende landschap. Trek er te voet of per fiets op uit en ga op zoek naar de sculpturen bij Pilane. Tjörn bereik je via een hoge brug. Voor de kleinere eilanden Härön aan de westkant van Tjörn en het eiland Dyrön aan de zuidkant stap je even op de boot.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nordiska Akvarellmuseet

Dit aquarelmuseum ligt aan de westkant van Tjörn aan het water. Het is een museum waar je van alles over aquarelleren kunt zien en te weten komt. De tentoonstellingen zijn wisselend en van een of meerdere kunstenaars. Stap na afloop nog even binnen bij het restaurant en geniet van het mooie uitzicht op de zee en rotsen.

Aquarelmuseum, Tjörn

Wandelen en fietsen

Tjörn is een prachtig eiland om te wandelen en te fietsen. De routes zijn voor elk niveau en dus voor iedereen geschikt. Wandel door het afwisselende landschap en geniet van de uitzichten over de zee. Ook voor kinderen is er een leuk wandelpad, Ivers Skogspromenad, een boswandeling van ongeveer anderhalve kilometer. Huur een fiets en verken het eiland op twee wielen. De groene fietsborden helpen je de goede weg te vinden rond het eiland.

Wandelen en fietsen, Tjörn

Pilane sculpturen

Elke zomer wordt er midden in de natuur rondom het plaatsje Pilane een beeldententoonstelling gehouden. Tussen de schapen en de sporen uit de steentijd zijn dan prachtige beelden te zien van verschillende kunstenaars. Wandel over de paden of dwars door de weilanden en heuvels en geniet van deze bijzondere sculpturen midden in de natuur. Het bekendste en grootste kunstwerk is 'Anna' van Jaume Plensa wat permanent in dit gebied staat.

Pilane sculpturen, Tjörn

Haringmuseum

Helemaal in het zuidwestelijke puntje, op het kleine eiland Klädesholmen, ligt het Haringmuseum. Duik in geschiedenis van de haring en conservenfabrieken in dit museum. Ook kom je meer te weten over de visindustrie van het eiland en de kunst van het kruiden van de haring.

Haring museum, Tjörn

Omgeving

Eiland Dyrön

Ten zuiden van Tjörn ligt het prachtige kleine eiland Dyrön. Vanaf Rönnäng vaart de ferry in ongeveer een kwartier naar het autovrije eiland. Een schitterend eiland voor een mooie dagtrip om te wandelen, zwemmen of te genieten van de cultuur op het eiland. Er zijn twee zwemzones met heerlijke zandstranden. Voor een mooie wandeling is het pad Dyröleden geweldig, deze is ongeveer vijf kilometer lang. Trek goede schoenen aan en geniet van het prachtige uitzicht over de zee en de andere eilanden.

Eiland Dyrön, Tjörn

Eiland Härön

Op ongeveer vijf minuten varen van het vissersdorpje Kyrkesund ligt het eiland Härön. Eigenlijk is dit eiland een groot natuurreservaat met een aantal prachtige wandelpaden. Wandel door de natuur en geniet van het schitterende uitzicht, de bijzondere flora en fauna en afwisselende natuur. Aan de oostkant van Härön wonen de meeste mensen en is ook een restaurant te vinden. Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich het hoogste punt. Hier staan twee vuurtorens, Pater Noster en Trudbadur. Neem een hangslot mee en bevestig deze aan het hart bovenop een steenhoop. Gooi de sleutel weg en vind de eeuwige liefde.

Eiland Härön, Tjörn
Ballon!