Vänernmeer, Skåne

Vänernmeer, Skåne Het Vänernmeer behoort tot een van de grootste meren van Europa. Bezoek een van de grotere plaatsen aan het meer zoals Karlstad, Lidköping of Vänersborg. Of vaar naar een van de vele eilandjes in het meer en bekijk het schitterende landschap. Rondom het meer zijn er mooie stranden, kale kliffen en ondiepe baaien te ontdekken. Wandel door diverse natuurreservaten en geniet van de moerasbossen en vele bijzondere vogelsoorten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vänersborg

De kleine stad Vänersborg ligt aan de zuidkant van het Vänernmeer. Wandel door het stadscentrum langs de vele winkels en restaurants. Neem een kijkje in het Vänersborg museum en reis terug in de tijd en ga vervolgens door naar het Skräckleparken, een mooi groen stadspark aan de rand van het meer. Dit park is voor velen de favoriete plek van deze stad. Vanuit het centrum loopt een tien kilometer lang wandelpad naar het meer. Een prachtig pad langs de mooiste plekken van de stad. Het startpunt is bij het treinstation.

Vänersborg, Vänernmeer

Lidköping

Lidköping is een ideale stad om het Vänernmeer te verkennen. Rondom deze plaats vind je een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het Läckö slott en de Berg Kinnekulle. In Lidköping zelf is porselein het belangrijkste product. Neem een kijkje bij de voormalige porseleinfabriek en kom meer te weten over de historie. Een bijzonder gebouw in de stad is het oude stadhuis, met name vanwege het unieke silhouet is dit ook wel het symbool van Lidköping geworden.

Lidköping, Vänernmeer

Läckö kasteel

Prachtig gelegen op een klif ten noordwesten van Lidköping, aan het Vänernmeer, ligt het Läckö kasteel. Genomineerd als mooiste herenhuis van Zweden. Gebouwd in de dertiende eeuw en goed bewaard gebleven. Treed binnen en bekijk met eigen ogen de barokke salons, de prachtige muurschilderingen en portretten. Ook buiten is er genoeg te beleven, wandel bijvoorbeeld door de ommuurde kasteeltuin met een uniek design. Elk voorjaar worden er weer nieuwe soorten geplant wat unieke kleurcombinaties geeft.

Läckö kasteel, Vänernmeer

Berg Kinnekulle

Kinnekulle, ook wel de bloeiende berg genoemd, is gelegen ten noordoosten van Lidköping. De berg heeft de vorm van een tafelberg wat het zo bijzonder maakt. Het natuurgebied eromheen is een ideaal wandelgebied. Ga naar de bijzondere houten gekleurde observatietoren op de top van de Kinnekulle, een perfect startpunt van de wandeling. Op deze plek vind je ook het informatiecentrum voor dit natuurgebied.

Berg Kinnekulle, Vänernmeer

Karlstad

Bezoek deze bruisende stad van de zon aan de noordkant van het Vänernmeer. Karlstad biedt een verrassende combinatie van een vakantie aan het water en alle gezelligheid en culturele bezienswaardigheden van de stad. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de musea en in het centrum van Karlstad. De parken Mariebergsskogen en Stadsträdgården bieden rust en ruimte te midden van de stad.

Karlstad, Vänernmeer

Nationaal park Djurö

Midden in het Vänernmeer ligt het Nationale Park Djüro. In totaal bestaat dit park uit meer dan dertig eilandjes, waarvan Djüro het hoofdeiland is. Huur een boot en verken dit natuurgebied. Bekijk de vele vogelsoorten op het eiland en vaar langs de grillige kust. Hou er rekening mee dat er langs de oostelijke en zuidelijke oevers vogelreservaten zijn die in het voorjaar en de zomer niet toegankelijk zijn. Vaar bijvoorbeeld naar Malbergshamn een natuurlijke haven aan de noordkant van het eiland Djurö. Hier is een gemarkeerd pad dat over het mooie eiland loopt.

Nationaal park Djurö, Vänernmeer

Natuurreservaat Brommö

Aan de oostkant van het Vänernmeer ligt nog een prachtig natuurreservaat, Brommö. Met de veerboot vanuit Torsö is dit reservaat te bereiken. Geniet van een mooie wandeling of huur een fiets en verken het eiland. Er is een zestien kilometer lange fietsroute met genoeg plekken om te stoppen om een duik in het heerlijke water te nemen. Hou er rekening mee dat er op het eiland geen winkels of restaurants zijn, neem daarom je eigen eten en drinken mee.

Natuurreservaat Brommö, Vänernmeer

Stranden

Rondom het Vänernmeer zijn prachtige stranden te vinden om heerlijk een middagje te ontspannen. Stop bij Park Skräcklan, een schitterend strand vlak bij het centrum van Vänersborg of ga naar Ursand. Dit is een grote camping met een populair zandstrand met op de achtergrond prachtige kliffen. Ook aan de voet van de Halleberg bij Vänersnäs is nog een strand, het Gardesanna strand met eveneens prachtige kliffen. Nordkroken is een ondiep zandstrand in de buurt van Vargön, ideaal voor de hele familie. De laatste aanrader is Sikhall aan de noordkant van Vänersborg, een mooi strand gelegen in een idyllische baai.

Stranden, Vänernmeer
Ballon!