Ystad, Skåne

Ystad, Skåne De middeleeuwse stad Ystad is vooral bekend vanwege de boeken en films van de fictieve inspecteur Wallander. Ga op zoek naar de plekken van deze inspecteur tijdens een wandeling door de stad. Neem een kijkje bij de Mariakerk en de abdij als je meer over de geschiedenis van Ystad wilt weten. Of ga op kastelenjacht en bezoek het Marsvinsholms kasteel in Ystad en het Glimmingehus op een half uur rijden. Voor een dagje strand is het Sandhammaren een aanrader, vaak verkozen tot het beste strand van het land.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Inspecteur Wallander

Rondom Ystad spelen de verhalen over de fictieve inspecteur Kurt Wallander zich af. De schrijver Henning Mankell heeft miljoenen mensen meegenomen in zijn fictieboeken. Ook zijn de boeken meerdere malen verfilmd. Loop een speciale wandeling door de stad waarbij je langs een aantal plekken komt die gerelateerd zijn aan Wallander. Het is zelfs mogelijk om tijdens een tour een complete moordzaak op te lossen. Bij het informatiecentrum in de stad kun je meer informatie hierover vinden.

Inspecteur Wallander, Ystad

Cineteket filmmuseum

Net buiten het centrum zijn de filmstudio's van Ystad en hier vlak bij is het Cineteket filmmuseum. Stap binnen bij het Cineteket filmmuseum en de verhalen van Wallander gaan nog even door. In de zomermaanden vezorgt het museum rondleidingen die te maken hebben met deze fictieve inspecteur. Van de appartement waar hij woont tot het politiebureau, alles komt aan bod. Bekijk verder hoe het eraan toe gaat achter de schermen bij een filmproductie en hoe de films worden gemaakt. Ook zijn er nog een aantal attributen te zien van onder andere Wallander en The Bridge.

Cineteket filmmuseum, Ystad

Theater Ystad

Midden in het centrum van de stad staat het gigantische theater. Gebouwd in de negentiende eeuw en dat is nog goed terug te zien aan het interieur. Alles is nog intact gebleven, tot aan de schilderijen aan toe. Boek een show, musical of opera en ervaar een historisch avondje uit. Daarnaast is het in de zomermaanden mogelijk een rondleiding te krijgen en meer te weten te komen over de geschiedenis van dit gebouw.

Theater Ystad, Ystad

Sint-Mariakerk

De eerste kerk van de stad is de middeleeuwse Mariakerk uit de dertiende eeuw. In de eeuwen daarna is hij nog een aantal keren herbouwd en uitgebreid. Stap binnen en bekijk de prachtige preekstoel en kroonluchter uit de veertiende eeuw.

Sint-Mariakerk, Ystad

Abdij Ystad

Nog een prachtig gebouw in Ystad is de Abdij. Niet ver van de Mariakerk. Bijzonder is dat dit klooster nog een van de best bewaarde kloosters is van het land. Tevens is er een museum gevestigd waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Ystad. Wandel ook even door de kruidentuin rondom het klooster en stap binnen bij de museumwinkel voor prachtige handgemaakte artikelen.

Abdij Ystad, Ystad

Omgeving

Marsvinsholms kasteel

Net buiten de stad, op ongeveer tien minuten rijden, ligt het Marsvinsholms kasteel. In 1648 gebouwd en in de negentiende eeuw nog een keer verbouwd. Destijds was het kasteel eigendom van de Deense koninklijke familie, van koning Valdermar Atterdag. Na zijn dood werd het verkocht. Nu is het privébezit en helaas niet mogelijk om van binnen te zien. De tuinen zijn wel open voor publiek en prachtig om een wandeling door te maken.

Marsvinsholms kasteel, Ystad

Ales Stenar

Op zo'n twintig minuten rijden ten oosten van Ystad is een bijzonder monument te bezoeken, het Ales Stenar. Deze megalithische opstelling bestaat uit tientallen rotsblokken die een ovaal vormen. Vanaf dit verhoogde punt heb je tevens een prachtig uitzicht over het binnenland en de Oostzee. Men vermoedt dat deze rotsen nog stammen uit de ijzertijd en meer dan 5000 jaar oud zijn.

Ales Stenar, Ystad

Sandhammaren strand

Voor een heerlijk stranddagje in de omgeving van Ystad is een bezoek aan Sandhammaren een echte aanrader. Deze plek ligt op ongeveer een half uur rijden van Ystad. Een schitterend wit groot zandstrand. Meerdere keren is dit strand verkozen tot het beste strand van Zweden. Ga een dagje relaxen op het strand of maak een mooie strandwandeling door de duinen. Houdt alleen rekening met de stromingen in het water, deze kunnen gevaarlijk zijn.

Sandhammaren strand, Ystad

Glimmingehus kasteel

Weer een half uur rijden vanaf Ystad naar het oosten is een van de best bewaarde kastelen van Scandinavië te vinden. Het Glimmingehus kasteel stamt nog uit de middeleeuwen. Volg een rondleiding en waan je helemaal in het leven als kasteelheer van destijds. Bekijk de oude zwaarden, ontdek de valse deur en loop door de steegjes. Vaak zijn er ook verschillende activiteiten te ondernemen zoals een heksenschool of een steekspel.

Glimmingehus kasteel, Ystad
Ballon!