Reisinfo Småland, Zweden

Småland Het grote Vättermeer is het hart van de regio Småland. Dit diepe meer is in de zomer weliswaar nog wat te fris voor een duik, maar de omgeving verken je hier net zo makkelijk met een kajak, fiets of te voet. Er is zelfs een unieke 130 kilometer lange route rondom het meer. Houd je nu wel erg van zwemmen, dan liggen er in de omgeving genoeg ondiepere meren met een aangenamere watertemperatuur.

De gezellige stad Jönköping is een prima uitgangspunt om het meer te verkennen, maar dit kan ook vanuit Vadstena, Akersund of Karlsborg. De oude stoomboot Trafik verbindt in de zomer de oevers met elkaar. Een leuk uitstapje is het eiland Visingsö. Het Götakanaal stroomt dwars door het meer. Aan beide zijden kun je het kanaal een stuk volgen, bijvoorbeeld op je tweewieler of met een bootje. De zeven sluizen bij het stadje Berg zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ten zuiden van het Vättermeer ligt het mooie nationale park Store Mosse, een paradijs voor wandelaars. Hier komt ook een klein stukje Amerika dichtbij in het High Chaparral-pretpark, compleet met shoot-out en goud zeven. De geschiedenis van Zweden ontdek je in het stadje Eksjö, dit oude houten stadje herbergt een aantal interessante musea over het leven van vroeger en bijzondere ambachten.

Wie kent de boeken van Pippi Langkous niet? De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is geboren in Vimmerby en de stad staat dan ook vooral in het teken van haar werken. Het kustplaatsje Västervik laat je op veel manieren kennis maken met de natuur. Vooral een fietstocht op de eilanden van de Västervik Archipel zijn een aanrader. Iets verder zuidelijk langs de kust kom je in de stad Kalmar, bekend vanwege het ronduit prachtige renaissanceslot. Voor de kust ligt het eiland Öland. Nog iets interessanter is misschien het eiland Gotland, ten oosten van Öland. Publiekstrekkers zijn de Blue Lagoon (een met water gevulde kalksteengroeve) en het kleinere eilandje Fårö. Langs de kust staan indrukwekkende kalksteenformaties. Sommige reuzen zijn wel tien meter hoog.

Last but not least, het gezellige stadje Växjö. Uniek is de echoënde watertoren. Voor de culturele noot neem je een kijkje bij het fort Kronoberg en de oude kathedraal. Växjö ligt in de glasregio Glasriket, met nog dertien actieve glasblazerijen. Ook het waterrijke nationaal park Åsnen is een aanrader als daguitstapje. Je kunt je rondreis door Småland dan ook beslist starten of eindigen in Växjö.