Reisinfo Småland, Zweden

Het grote Vättermeer is het hart van de regio Småland. Dit diepe meer is in de zomer weliswaar nog wat te fris voor een duik, maar de omgeving verken je hier net zo makkelijk met een kajak, fiets of te voet. Er is zelfs een unieke 130 kilometer lange route rondom het meer. Houd je nu wel erg van zwemmen, dan liggen er in de omgeving genoeg ondiepere meren met een aangenamere watertemperatuur.

Vättermeer, Zweden
Gotland, Zweden

De gezellige stad Jönköping is een prima uitgangspunt om het meer te verkennen, maar dit kan ook vanuit Vadstena, Akersund of Karlsborg. De oude stoomboot Trafik verbindt in de zomer de oevers met elkaar. Een leuk uitstapje is het eiland Visingsö. Het Götakanaal stroomt dwars door het meer. Aan beide zijden kun je het kanaal een stuk volgen, bijvoorbeeld op je tweewieler of met een bootje. De zeven sluizen bij het stadje Berg zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ten zuiden van het Vättermeer ligt het mooie nationale park Store Mosse, een paradijs voor wandelaars. Hier komt ook een klein stukje Amerika dichtbij in het High Chaparral-pretpark, compleet met shoot-out en goud zeven. De geschiedenis van Zweden ontdek je in het stadje Eksjö, dit oude houten stadje herbergt een aantal interessante musea over het leven van vroeger en bijzondere ambachten.

Wie kent de boeken van Pippi Langkous niet? De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is geboren in Vimmerby en de stad staat dan ook vooral in het teken van haar werken. Het kustplaatsje Västervik laat je op veel manieren kennis maken met de natuur. Vooral een fietstocht op de eilanden van de Västervik Archipel zijn een aanrader. Iets verder zuidelijk langs de kust kom je in de stad Kalmar, bekend vanwege het ronduit prachtige renaissanceslot. Voor de kust ligt het eiland Öland. Nog iets interessanter is misschien het eiland Gotland, ten oosten van Öland. Publiekstrekkers zijn de Blue Lagoon (een met water gevulde kalksteengroeve) en het kleinere eilandje Fårö. Langs de kust staan indrukwekkende kalksteenformaties. Sommige reuzen zijn wel tien meter hoog.

Last but not least, het gezellige stadje Växjö. Uniek is de echoënde watertoren. Voor de culturele noot neem je een kijkje bij het fort Kronoberg en de oude kathedraal. Växjö ligt in de glasregio Glasriket, met nog dertien actieve glasblazerijen. Ook het waterrijke nationaal park Åsnen is een aanrader als daguitstapje. Je kunt je rondreis door Småland dan ook beslist starten of eindigen in Växjö.

Rondreizen door Småland, Zweden

Onze website barst van de mooie rondreizen in Zweden die goed combineren met de regio Småland. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Wist jij dat Zweden een kustlijn heeft met tienduizenden eilanden? Tijdens deze bijzondere camperrondreis bomvol eilanden en meren in Zuid-Zweden en Denemarken, staan er een aantal op het programma. Je reist via de unieke archipel van Göteborg naar de grote meren Väter en Vänern in het hart van Zuid-Zweden. Uitgestrekte naaldbossen, landelijke dorpen en pittoreske havenstadjes wisselen elkaar af tijdens deze unieke autorondreis. Hoogtepunten zijn de eilanden Gotland en Öland in Zweden en Møn in Denemarken, maar ook de kuststadjes Västervik en Ystad zijn echte aanraders. Maak je de langste routevariant, dan pak je het Duitse waddeneiland Sylt ook mee.

Mon DenemarkenVästervikRotskust bij de archipel van GöteborgBlue Lagoon Gotland

Het langgerekte Zweden heeft een grote variatie aan landschappen. De regio Midden-Zweden heeft uitgestrekte bossen en honderden meren. Je begint en eindigt deze reis in de hoofdstad Stockholm, gebouwd op veertien eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Je bezoekt de grootste meren van Zweden, Vättern en Vänern, wandelt over vlonderpaden in nationaal park Store Mosse en verwondert je over de eilanden-kust bij de archipel van Göteborg. Vergeet niet het Pippi Langkous huis te bezoeken in Vimmerby en maak een mooie kanotocht bij het kuststadje Västervik.

Vanernmeer bij KarlstadHuis van Pippi Langkous VimmerbyStockholmRocksjon meer Smaland

Met de rondreis Zweden en meer maak je een compacte trip naar Zuid-Zweden met eigen vervoer. Verwonder je over de uitgestrekte bossen en honderden meren. Je bezoekt de hoofdstad Stockholm, gebouwd op veertien eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Je bezoekt de grootste meren van Zweden, Vättern en Vänern en wandelt over vlonderpaden in nationaal park Store Mosse. Vergeet niet het Pippi Langkous huis te bezoeken een Vimmerby en maak een uitstapje naar het eiland Öland voor de kust bij Kalmar.

Karlstad ZwedenStockholm ZwedenMøn, SeelandKopenhagen, zeemermin

Beleef unieke ervaringen in het hoge noorden van Europa tijdens deze magische camperreis dwars door Scandinavië. Je reist vanaf Nederland naar de Noordkaap en bezoekt Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland in één reis. Je reist via hoge bergen en diepe fjorden, dwars door het toendra-landschap van Lapland naar Finland, het land van de Duizenden Meren. Bezoek de prachtige eilanden van Zweden en Noorwegen zoals Vesterålen en de Lofoten, die ook wel de mooiste bestemming van de wereld wordt genoemd. Deze droomreis combineert het allemaal!

LofotenKopenhagen, zeemerminLübeckBremen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!