Eksjö, Småland

Eksjö, Zweden Bij een rondreis door de provincie Småland is een bezoek aan Eksjö zeker de moeite waard. Samen met Hjo en Nora behoort Eksjö tot de Tre Trästader. De eeuwenoude en goed bewaarde houten huisjes maken deze stadjes uniek. Struin door de straten langs de monumentale houten huizen en proef de geschiedenis. Geniet na een dag slenteren van de lokale lekkernij Eksjöknuten. Trek er ook op uit in de omgeving. Hier wachten bossen, meren en de Skurugata-kloof op je.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tre Trästader

Eksjö is een van de drie houten steden, Tre Trästader in het Zweeds. De twee houten dorpjes Hjo en Nora liggen noordelijker. Allemaal zijn ze uniek door hun oude centrum vol met goed bewaarde houten huisjes. Waar de noordkant van Eksjö, evenals de meeste steden in Zweden, geteisterd werden door branden en oorlogen, bleef de zuidkant van Eksjö gespaard. Daarom tref je hier nog de eeuwenoude houten huizen aan en in het noorden kleurrijke neoklassieke huizen. Hoewel beide kanten van de stad je zullen verrassen, waan je je echt even terug in de tijd wanneer je langs de houten huisjes loopt. Vrijwel ieder huis heeft een informatiebord. Stap binnen in een van de cafés voor een Eksjöknuten, een plaatselijke lekkernij van deeg en bosbessen.

Tre Trästader, Eksjö

Fornminnesgården

In de voormalige kopersmederij is het historisch museum Fornminnesgården gevestigd. Het museum toont een uiteenlopende collectie van oude ambachten, gereedschappen, fietsen, motoren en een goud- en zilversmederij.

Fornminnesgården museum, Eksjö

Eksjö Museum

Ontdek de stadsgeschiedenis in het kleine Eksjö museum. Naast hedendaagse kunst toont het museum ook ambachtelijk handwerk. Het museum biedt ook rondleidingen door de stad aan waarbij je nog meer informatie over de houten stad krijgt.

Eksjö museum

Aschanska-boerderij

Midden in de houten stad staat de verborgen parel onder de oude houten boerderijen. Neem deel aan een rondleiding door de woning van een rijke handelaarsfamilie en ervaar hoe het leven van de bewoners eruit zag. Door de gedekte tafel, de pianomuziek op de achtergrond en de ingerichte keuken krijg je het gevoel dat de familie ieder moment thuis kan komen.

Aschanska-boerderij, Eksjö

Fietsen

Stap op de mountainbike of fiets en laat je wielen ronddraaien om de natuur van Småland te ontdekken. Binnen korte tijd fiets je langs meren, door de bosrijke omgeving en geniet je van de prachtige uitzichten. Stop tussendoor bij een van de strandjes voor een verfrissende duik of een picknick aan het water.

Fietsen, Eksjö

Omgeving

Skurugata

Op nog geen twintig minuten rijden van Eksjö sta je midden in de natuur van Skurugata. Dit is een 800 meter lange kloof die op sommige punten maar enkele meters breed is. Wandel het eerste stuk van de twee kilometer lange route door de bossen en vervolgens door de kloof zelf. Onderweg kom je langs kleine watervalletjes, stap je over dikke boomwortels en kijk je op tegen metershoge rotswanden. Uiteindelijk word je op de heuvel Skurrahat beloond met panoramische vergezichten over de hele omgeving.

Skurugata, Eksjö
Ballon!