Jönkoping, Zweden

Jönkoping, Zweden Ontdek de gezellige provinciestad Jönkoping, prachtig gelegen aan het langgerekte Vättern meer. De zandstranden zorgen voor een heerlijk dagje ontspanning. Bezoek de verschillende musea in de stad, zoals het Tändsticks Museum. In het rosarium van Rosalund geniet je van de uiteenlopende kleuren en geuren van rozen. Stap binnen in de Sofia Kyrka en verwonder je over de prachtige glas-in-loodramen en de ornamenten op de torens.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vättern Meer

Jönkoping ligt aan het zuidelijkste gedeelte van het meer. Vanaf het centrum strekt het lange witte strand zich helemaal uit in de richting van Husqvarna. Huur een kano of een kajak om het meer al peddelend te verkennen. Of maak een rondvaarttocht over het meer en krijg tegelijkertijd informatie over de omgeving. Ook leuk is om een excursie te doen waarbij je rivierkreeften gaat vangen. Het meer is relatief diep en kan soms nog erg fris zijn bij een duik in de zomermaanden.

Vattern Meer, Jönkoping

Sofia kerk

De imposante torenspits van de Sofia kerk vormt een belangrijk herkenningspunt in de stad. Majestueus van buiten, en prachtig versierd van binnen. De kleurrijke glas-in-loodramen zorgen voor veel licht en ruimte in de kerk. Loop zeker even naar binnen!

Sofia Kerk, Jonkoping

Rosenlunds Rosarium

Ontdek de schoonheid van de 600 verschillende soorten rozen in het rosarium van Rosenlund. Neem plaats op een van de parkbanken en laat de heerlijk geur van de rozen je neus vullen. Geniet ook van de historische omgeving en het prachtige uitzicht vanaf het landhuis Rosenlund Manor op het Vättern meer.

Rosenlunds Rosarium, Jonkoping

Habo kerk

Net buiten Jönkoping staat de Habo Kyrka. Bijzonder aan deze kerk is de verdeling van zitplaatsen in oude stijl: loges voor de welgestelden, banken voor de boeren en staanplaatsen voor het dienstpersoneel. Dat is zeker niet het enige. Vrijwel iedere wand in de kerk is versierd met schilderijen, van vloer tot het plafond. Indrukwekkend om te zien! Deze kunststijl wordt ook wel boerenbarok genoemd. Het doopvont vormt naast het altaarstuk en het orgel het oudste object in de kerk.

Habo Kyrka, Jönkoping

Rocksjön Meer

Het natuurreservaat Rocksjön is geliefd bij vogelspotters en iedereen die zich graag laat onderdompelen in de natuur. Neem je verrekijker mee en spot vanaf een observatieplatform de verschillende vogelsoorten. Het gebied rondom het natuurreservaat is goed toegankelijk en leent zich uitstekend voor een tocht per boot, te voet of per fiets.

Rocksjon Meer, Jönkoping

Fietsen

Verken de omgeving van Jönkoping en ontdek het prachtige Småland op de fiets. Er zijn verschillende routes langs het Vättern meer of door een van de vele natuurreservaten rondom de stad. Je kunt ook de veerdienst naar het eiland Visingö nemen om vanaf daar verder te fietsen. Geniet hier van de prachtige natuur en maak een stop bij de ruïne van de oudste koningsburcht van Zweden.

Fietsen, Jönkoping

Tändsticks Museum

Duizenden luciferdoosjes met verschillende motieven en reclamelabels vind je in het oude Tändsticks Museum. In dit museum bekijk je hoe de lucifers en de doosjes worden gemaakt. Tijdens een rondleiding hoor je meer over de achtergrond van de luciferindustrie.

Tändsticks Museum, Jönkoping

Omgeving

Gränna

Bezoek het plaatsje Gränna, op ongeveer een half uur rijden van Jönkoping. Welkom in het plaatsje van de zuurstokken. De zoete dampen komen je direct tegemoet. Laat het innerlijke kind in je los en stap binnen in een van de vele zuurstokwinkels. Vooral het Polkagrisar winkeltje is leuk. Ouderwetse schappen, authentieke kroonluchters en oude voorraadbussen. Interessant detail is dat Gränna de eerste vrouwelijke ondernemer van Zweden heeft voortgebracht. Het gaat om een weduwe met een eigen snoepwinkel, die in 1859 toestemming vroeg aan de koning van Zweden om haar snoepwinkel te behouden. Tot die tijd was het voor vrouwen nog niet toegestaan om een eigen winkel te hebben.

Gränna, nabij Jonkoping

Husqvarna

Vlak bij Jönkoping ligt de plaats Husqvarna. Een naam die velen waarschijnlijk herkennen als merknaam van diverse soorten tuingereedschap, maar ook motoren. Breng een bezoek aan het Husqvarna Museum als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en ontwikkeling van alle producten. Verbaas je over wat de fabriek in alle jaren heeft geproduceerd.

Husqvarna bij Jonkoping
Ballon!