Oskarshamn, Småland

Oskarshamn, Småland Een echte havenstad voor de kust van het grote eiland Gotland. Dagelijks varen verschillende boten naar de eilanden Gotland en Öland vanaf Oskarshamn. Wandel door het centrum langs de pittoreske gebouwen en neem een kijkje in een van de musea van de stad. In de culturele hal zijn twee interessante musea te vinden. Ook de houten bank Långa Soffan is een bezoekje waard. Deze bank is zelfs opgenomen in de Guinness Book of Records. Het stadspark in Oskarshamn is een aangename afwisseling tijdens een dagje stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eiland Blå Jungfrun Nationaal Park

Tussen het vasteland en het eiland Gotland ligt Eiland Blå Jungfrun, een nationaal park. Een eiland met veel verhalen over heksen en tovenarij. Volgens een oude folklore kwamen er op dit eiland de heksen samen op Witte Donderdag om de duivel te ontmoeten. Nu is het vooral een eiland met een weelderig loofbos, zeldzame mossen en veel diersoorten. Vanwege de bijzondere grote rots ook wel 'Heksenberg' genoemd is dit eiland nationaal park geworden en beschermd gebied. Vanuit Oskarshamn vaart er dagelijks een boot naar het eiland toe. Over het gehele eiland heen zijn paden aangelegd voor een mooie wandeling.

Eiland Blå Jungfrun Nationaal Park, Oskarshamn

Musea

Voor een culturele activiteit stap dan binnen in de culturele hal van Oskarshamn. Hier is het Döderhultarn museum te bezichtigen. Döderhultarn was een van de beroemdste houtsnijders van Zweden in het begin van de twintigste eeuw. Vele kunstwerken van hem zijn in het museum te bewonderen. Vaak geïnspireerd op lokale personages en gelegenheden. Ook is het Sjöfarts maritieme museum in de culturele hal te bezoeken. Bekijk hier de ontwikkeling van de scheepvaart in deze regio. Er zijn tevens meerdere objecten getoond van scheepsmodellen tot aan ambachten en navigatieapparatuur.

Musea, Oskarshamn

Houten bank Långa Soffan

Deze 72 meter lange houten bank is toch wel de eyecatcher van Oskarshamn. Ook wel 'The Long Couch' genoemd. De Långa Soffan is opgenomen in het Guinness Book of Records. In 1867 werd de bank gebouwd met als doel dat de vrouwen van het dorp een verzamelplaats hadden waar ze konden wachten op hun echtgenoten die terugkeerden van zee. Neem plaats op de bank en bekijk in de verte de eilanden Blå Jungfrun en Furön.

Houten bank Långa Soffan, Oskarshamn

Oskarshamns Stadspark

Ten zuiden van het centrum, vlakbij de stadskerk, ligt het stadspark van de Oskarshamn. Wandel over dit heuvelachtige terrein door de beboste gebieden en langs de gazons waar je heerlijk kan zonnen. Er zijn verschillende sculpturen en monumenten te vinden in dit park. Gemaakt door Finse kunstenaars. Aan de oostkant van het park is een prachtig uitzichtpunt waar je kan uitkijken over de haven en de zee. Ook is er een tennisbaan en een grote speeltuin te vinden.

Oskarshamns Stadspark, Oskarshamn

Herenhuis Fredriksbergs Herrgård

Aan de rand van Oskarshamn ligt het schitterende landhuis Fredriksbergs Herrgård. Gebouwd door cavaleriemeester Cederbaum in 1783 en prachtig gelegen op een vijf meter hoge stenen terras. Bekijk de prachtige muurschilderingen op stof en de mineralencollectie uit de achttiende eeuw in het museum van het herenhuis. Ook is er een grote boekencollectie uit de achttiende eeuw. Onder leiding van een gids kom je meer te weten over de historie van het pand.

Herenhuis Fredriksbergs Herrgård, Oskarshamn
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!