Västervik, Småland

Västervik, Småland Prachtig omgeven door de vele eilanden voor de kust maakt Västervik een heerlijke kustplaats. Huur een kajak en verken de vele grote en kleine eilanden vanaf het water. Maar ook in Västerik zelf is genoeg te zien en te doen. Wandel over de ruïnes van het Stegholm kasteel of duik de in historie bij het Västervik museum. Tussen Västervik en Hultsfred vertrekken dagelijks oude stoomtreinen en dieseltreinen voor een schitterende rit door de natuur. Of stap op de fiets en bekijk het schiereiland Gränsö.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Toeristen informatie

Een handig punt voor de start in deze prachtige stad: het toeristen informatiecentrum. Midden in het centrum in een prachtig historisch gebouw is dit informatiepunt gevestigd. Ooit is dit kantoor in de prijzen gevallen als mooiste toeristen informatiecentrum.

Toeristen informatie, Västervik

Västerviks Museum

Op het eiland Slottsholmen aan de andere kant van het centrum is het openluchtmuseum Västerviks gevestigd, welke door middel van een brug te bereiken is. Bestaand uit een smederij, een steengroeve en een aantal huisjes is dit museum interessant om doorheen te wandelen. Kom bij het bekijken van de exposities meer te weten over de lokale scheepvaart en de geschiedenis van deze omgeving. Verder is er een uitkijktoren van waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de vele eilanden in de archipel.

Västerviks Museum, Västervik

Sint Gertrudkerk

De Sint Gedrudkerk is de oudste kerk van Västerik en stamt nog uit 1400. Helaas werd deze kerk in de zeventiende eeuw door de Denen geplunderd. Gelukkig is deze later weer herbouwd en staat de kerk nu prachtig te schitteren in het centrum. Bekijk het orgel binnen in de kerk wat nog stamt uit 1743.

Sint Gertrudkerk, Västervik

Stegeholm kasteel ruïne

Op een klein eiland, verbonden door een brug, tussen het centrum en het eiland Slottsholmen, liggen de ruïnes van het Stegeholms kasteel. In opdracht van de hertog van Mecklenburg werd rond 1370 dit kasteel gebouwd. De jaren daarop is het kasteel meerdere keren beschadigd, heropgebouwd en platgebrand, waardoor het later in verval kwam. Wandel door de ruïnes en krijg een beeld hoe het eruit moet hebben gezien. Tegenwoordig vinden er in de zomermaanden vaak concerten en festivals plaats. Het bekendste festival is het volksmuziekfestival Västervik Visfestivalen.

Stegeholm kasteel ruïne, Västervik

Smalspoorlijn

Stap in de trein en ervaar hoe het is om terug te gaan in de tijd. Op het ruim 70 kilometer lange spoor tussen Västervik en Hultsfred vertrekken dagelijks oude stoomtreinen en dieseltreinen. Geniet van de omgeving met bossen, meren en kleine dorpjes. Bijzonder is dat deze unieke spoorlijn nog geheel bewaard is gebleven, net als de stations, werkplaatsen en huisjes voor de medewerkers. Er liggen meer dan twintig verschillende stations op de route, genoeg mogelijkheden om te stoppen.

Smalspoorlijn, Västervik

Gränsö

Het schiereiland Gränsö is een prachtig natuurgebied met veel wandel- en fietspaden. Zo is er een twaalf kilometer lang wandelpad door de natuur. Of huur een fiets en ga vanuit Västerik het schiereiland verkennen. Stop onderweg voor een heerlijke picknick en zie de plezierboten door het Gränso kanaal voorbij komen.

Gränsö, Västervik

Archipel van Västervik

In de wateren rondom Västerik zijn veel eilanden te vinden. De meest toeristische eilanden zijn Idö, Björkö, Hasselö en Rägö. Huur een kajak of ga met de boot een van deze eilanden verkennen. Geniet van verse vis in de haventjes, de winkeltjes en restaurants op de eilanden. Op veel eilanden kun je heerlijk genieten van de zon en een duik in de zee. Tussen Hasselö en Sladö is een negen kilometer lange houten brug die de twee eilanden met elkaar verbindt. Vaar met een kajak tussen de eilandjes door en bekijk de prachtige natuur op de kleine ongerepte eilandjes.

Archipel van Västervik, Västervik
Ballon!