Vättermeer, Småland

Vättermeer, Småland Het op een na grootste meer van Zweden is Vättern. Veel mensen geloven in de mythe van het Zweedse watermonster dat hier zou leven. Waar of niet waar, het is een mooie vakantiebestemming. Rondom het meer is een aantal prachtige plaatsen te bezoeken zoals, Jönköping, Vadstena, Askersund en Karlsborg. Elk met zijn eigen charme. Maak een daguitstapje naar het eiland Visingo of stap op de oudste stoomboot van Zweden: Trafik.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Jönköping

De grootste stad aan het Vättermeer is Jönköping, het is dan ook een ideaal uitgangspunt om het meer te verkennen. In de stad zelf is ook genoeg te zien en te doen. Neem een kijkje bij de kerk Sofiakyrkan, herkenbaar vanwege de hoge toren of het lucifermuseum, waar je alles leert over het kleine gemak van de lucifer. Ook het stadspark, met het schitterende openluchtmuseum vol historische gebouwen, is een bezoek waard Voor ontspanning ga naar het twee kilometer lange Vätterstrand aan de rand van de stad. Vanaf hier heb je als bonus een prachtig uitzicht over Jönköping.

Jönköping, Vättern Meer

Vadstena

Aan de oostkant van het meer Vättern, ligt het authentieke plaatsje Vadstena. Het is een echte middeleeuwse stad met smalle straatjes en historische gebouwen. Met name het kasteel van Vadstena en het klooster zijn bijzonder. Het kasteel is het best bewaarde renaissancekasteel van Scandinavië. De oude ambachten zijn nog te vinden in het centrum: prachtig lokaal glaswerk of handgemaakt kant. Rondom Vadstena is genoeg natuur. Ten zuiden van het stadje ligt het natuurreservaat Tåkern met het Tåkernmeer. Dit is een belangrijk gebied voor veel vogelsoorten. Meer dan 200 soorten zijn hier al gespot.

Vadstena, Vättermeer

Askersund

Helemaal in het noorden van het grote Vättermeer ligt de stad Askersund. Wandel door de straatjes langs de vele houten huizen en de pittoreske haven. In de omgeving liggen diverse natuurgebieden met goed gemarkeerde wandelroutes, zoals het Tiveden Nationaal Park, ten zuiden van de stad.

Askersund, Vättern Meer

Karlsborg

Aan de westkant van het meer ligt Karlsborg. Hier komen het Götakanaal en het Vättermeer samen. Het kanaal loopt dwars door Zweden heen en is 190 kilometer lang. Langs het water liggen allerlei wandel- en fietsroutes. Je kunt hier ook een bootje huren om de omgeving vanuit een ander oogpunt te bekijken. Op een landtong, het schiereiland Vanäs, staat het fort Karlsborg. Peddel hier langs om er een blik op te werpen of wandel door het park aan de voorzijde, hier staan een oud vliegtuig en kanonnen.

Karlsborg, Vättern Meer

Stranden

Het meest populaire strand van het Vättermeer is het lange zandstrand bij Jönköping. Vanuit het centrum loopt het strand helemaal door tot aan Husqvarna. Het meer Vättern is behoorlijk diep, waardoor het water fris kan zijn, zelfs in de zomer. Houd je van warmer water, zoek dan een wat kleinere meer uit. Er liggen er genoeg rondom het Vättermeer.

Stranden, Vättern Meer

Eiland Visingsö

Het grootste eiland in het Vättermeer is Visingö. Stap op de boot vanaf het plaatsje Gränna om het eiland te bezoeken. Huur een fiets of wandel over de aangelegde paden, langs de prachtige bezienswaardigheden. Stop direct bij aankomst bij de kasteelruïne van Visingsborg en duik in zijn geschiedenis is. Ook de overblijfselen van het Näs Slott herinneren aan het verleden. Aan de noordkant van het eiland, bij Erstad Kärr, kun je uitstekend vogels te spotten. Maak een rit in het toeristentreintje of de Remmalag (de oude paardenkoets) en verken het eiland eens op een andere manier.

Eiland Visingsö, Vättermeer

Stoomboot Trafik

Maak in de zomermaanden een mooie dagtocht op de oude stoomboot Trafik. Deze vaart tussen Hjo en Vadstena. Het is een van de best bewaarde en oudste stoomboten van Zweden en komt uit 1892. Van oudsher verbindt dit schip de oost- en westkant van het meer met elkaar. Tot op de dag van vandaag wordt dit nog steeds gedaan. Het is ook mogelijk om een dagtocht naar het eiland Visingö te boeken of alleen een rondvaart op het meer zelf te maken.

Stoomboot Trafik, Vättermeer

Fietsen

De Vättern rundan is de uitgebreidste recreatieve fietsroute ter wereld en gaat het hele Vättermeer rond. In totaal is de route ongeveer 300 kilometer lang. Jaarlijks vindt hier de wielerwedstrijd plaats, die dezelfde naam heeft. Iedereen mag aan dit wielerevent meedoen. De start is in Motala. Natuurlijk is het ook mogelijk om een deel van deze route te fietsen. Neem je fiets mee of huur er een ter plaatse en ontdek Vättern op je tweewieler.

Fietsen, Vättermeer

Götakanaal

Het in de negentiende eeuw aangelegde Götakanaal is nu een van de belangrijkste toeristische attracties van Zweden. Dit kanaal loopt dwars door Zweden en is 190 kilometer lang. Het verbindt de steden Stockholm en Göteborg met elkaar. Langs het kanaal zijn vele wandel- en fietsroutes die je eenvoudig kunt verkennen. Een andere manier is om een boot te huren en het kanaal vanaf het water te verkennen. Met name de sluizen bij Berg (ten oosten van het Vättermeer) zijn bijzonder. Hier liggen zeven sluizen vlak achter elkaar, waarmee je het verschil in waterhoogte kunt overbruggen.

Götakanaal, Vättermeer
Ballon!