Växjö, Småland

Vaxjo Zweden Midden tussen het groen en ontelbare meren ligt het leuke stadje Växjö. Dwaal door de gezellige steegjes en levendige straten en snuffel rond in de vele winkels. 's Avonds kun je de plaatselijke uitgaansgelegenheden volop ontdekken. Ook aan cultuur geen gebrek. Neem een kijkje bij de kasteelruïne van Kronoberg, in de kunsthallen of het Småland Museum en het Zweeds Glasmuseum. Linnéparken is dé plek om te genieten van de rust en de natuur in de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteelruïne van Kronoberg

Ongeveer acht kilometer ten noorden van het centrum van Växjö ligt de kasteelruïne Kronoberg, aan de oever van het meer Helgasjön. Dit fort was een belangrijk onderdeel van de verdediging tegen Denemarken. Via een houten loopbrug loop je er naar toe. De informatieborden langs het pad laten je kennis maken met het stormachtige verleden. Naast de kasteelruïne liggen een café en het restaurant Ryttmästaregården, een leuke stop om te genieten van wat lekkers en de omgeving.

Kasteelruine van Kronoberg, Vaxjo

Småland Museum en het Zweeds Glasmuseum

Twee musea in een gebouw. Het Småland Museum heeft permanente tentoonstellingen met voorwerpen uit de geschiedenis van Zweden. Van een zilveren schat uit de Vikingtijd tot een muntenkast. Er worden ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden, waarin de culturele geschiedenis, maar ook het dagelijks leven en de toekomst aan bod komen. In het oudere gedeelte van het museumgebouw vind je het Zweeds Glasmuseum. Bewonder glaswerk uit de tijd van hertog Karl in de jaren 1580, maar ook koninklijke bekers en flessen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dan zijn er nog kristalglas, negentiende-eeuws geperst glas en wereldberoemde designs uit de twintigste eeuw.

Smaland Museum en het Zweedse Glasmuseum, Vaxjo

Kathedraal van Växjö

De geschiedenis van de kathedraal gaat terug tot de vroege middeleeuwen. De kerk heeft het zwaar te verduren gehad, want deze is meerdere keren afgebrand en weer gerenoveerd. De oudste overblijfselen van de kerk komen uit de zestiende eeuw, dit zijn fragmenten van kalkstenen schilderijen in een zijkapel. Het altaarstuk trekt de meeste aandacht in de kathedraal. Deze werd in 2002 door de beroemde klaskunstenaar Bertil Vallien gemaakt. De kathedraal is een van de populairste attracties van Växjö, dus als je in de gelegenheid bent, neem dan zeker even een kijkje.

Kathedraal van Vaxjo

Linnéparken

Naast de kathedraal ligt het Linnéparken, het populairste groene gebied van Växjö. het wordt ook wel Linnaeuspark genoemd. In het Karolinerhuset heeft de wereldberoemde botanicus Carl Linnaeus gestudeerd. Tegenwoordig vind je in het park thematuinen, cactusplantages en een muziekpodium. Ga op ontdekkingsreis naar alle verschillende planten of ontspan aan het water, even helemaal weg van de drukte van de stad.

Linneparken Vaxjo

Teleborg watertoren

Aan de rand van de wijk Teleborg staat een watertoren. Deze wordt ook wel de echotoren genoemd, dankzij zijn interessante akoestische eigenschap. Als je onder het midden van het koepelvormige reservoir gaat staan, wordt al het geluid direct naar je teruggekaatst. De toren was lang een 'geheime' attractie die alleen bekend was bij de lokale bevolking. De echotoren is steeds bekender geworden en wordt nu elk jaar door duizenden toeristen bezocht. Tip: neem een fluitje of iets anders wat een interessant geluid maakt mee.

Teleborg watertoren, Vaxjo

Växjö Kunsthallen

Ben je op zoek naar een binnenactiviteit en naar iets wat je gratis kunt doen? Neem dan een kijkje in de Växjö kunsthallen, een gemeentelijke kunstgalerie met tentoonstellingen van Zweedse en internationale kunstenaars. De tentoonstellingen zijn divers en ze laten mensen van alle leeftijden en achtergronden kennis maken met kunst. Naast de tentoonstellingen is er ook een ruim aanbod aan programma's, zoals culturele avonden, lezingen, concerten en workshops.

Vaxjo kunsthallen Vaxjo

Omgeving

Little Rock Lake

Toe aan wat meer actie? Ten noorden van Växjö, bij Klavreström, ligt Little Rock Lake. Dit is de langste zipline (tokkelbaan) van Noord-Europa, met een totale lengte van 2,5 kilometer. Op sommige punten zweef je zelfs 52 meter boven de grond, dus misschien niet zo geschikt voor mensen met hoogtevrees. Suis met een snelheid van maximaal 70 kilometer per uur door Småland. Geen zorgen, als je dit iets te snel vindt, kun je ook voor een langzamer niveau kiezen. Er zijn drie routes van verschillende lengte. Een leuke manier om Småland eens van een andere kant ontdekken, zwevend door de boomtoppen.

Ziplinen Vaxjo

Glasriket

De streek Glasriket in Småland is het gebied waar al sinds 1742 glas wordt gemaakt. Het wordt dus ook niet voor niets de glashoofdstad genoemd. Op het hoogtepunt waren er zo'n 45 glasblazerijen in dit gebied, tegenwoordig zijn er nog zo'n dertien glasblazerijen en glasstudio's actief. Hier zie je hoe glas wordt gemaakt en kun je het glasblazen ook zelf proberen. Allemaal hebben ze natuurlijk een winkel, waar je een leuk souvenir van glas kunt kopen. Verder vind je in het gebied veel outletwinkels, tweedehandsmarkten, kleine designerboetieks en kunstenaars.

Zweeds glas Vaxjo

Åsnen Nationaal Park

Dit nationale park bestaat voor maar liefst 75% uit water. Je krijgt hier een echt wildernisgevoel in het oeroude beukenbos en het meer waarin talloze eilandjes liggen, van groot tot kleine rotsachtige eilandjes. Wandel door de oude bossen van het park, gooi je hengel uit in het Åsnenmeer om snoek en snoekbaars te vangen of stap in een kano of kajak en ga al peddelend over het water. Als je zin hebt in een fietstocht, de Åsnen ronde is een fietsroute om het meer en deze is ook nog eens bijna helemaal autovrij. Als je niet helemaal rond wilt, kun je natuurlijk ook voor een kortere route kiezen.

Asnen Nationaal Park Vaxjo

Meren

Rondom Växjö zijn ontelbaar veel meren te vinden. In de zomer kun je, als de temperaturen het toelaten, verkoeling zoeken in het water. Bij vrijwel elk meer is een strand en een zwempier te vinden. Ga dus naar Helgasjön, Lädjasjön, Barnsjön, Åredasjön of een van de andere talloze meren en ontspan in of aan het water. Je kunt de meren natuurlijk ook prima verkennen door een wandeling te maken of de fiets te pakken. Huur een kano of kajak en verken het gebied vanaf het water of plan een andere leuke excursie.

Meren Vaxjo
Ballon!