Harads, Zweeds Lapland

Treehotel Harads Een piepklein plaatsje onder de Poolcirkel: dat is het Zweedse Harads. In een omgeving vol dichte bossen wonen slechts 600 mensen. De natuur van Zweeds Lapland heb je hier dus bijna voor jouzelf alleen! Ondanks het kleine formaat geniet de plaats aan de Lule-rivier ver buiten Zweden bekendheid. Hier staat namelijk het unieke Treehotel, met enkele bijzondere boomhutten. In de bos- en waterrijke omgeving kun je bovendien uitstekend wandelen, kajakken en vissen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Treehotel Harads

In Harads staat een hotel dat misschien wel het meest bijzondere van heel Zweden is. Het Treehotel bestaat namelijk uit enkele bijzondere boomhutten. De verblijven hangen op hoogte tussen de bomen en hebben allemaal unieke, bijzondere vormen. Van een ufo en een gigantisch vogelnest tot een kubus die de omgeving weerspiegelt. De boomhutten hangen verspreid door het dichte bos. Zelfs als je geen hotelgast bent, kun je de bijzondere verblijven bekijken. Het is namelijk mogelijk om een rondleiding door het Treehotel te boeken (vooraf reserveren is vereist).

Treehotel Harads

Zomerexcursies

Harads ligt in een omgeving vol dichte bossen. In de lente, zomer en herfst kun je hier uitstekend wandelen en mountainbiken. Ook paardrijden, kajakken en vissen op de Lule-rivier is mogelijk. Het hele jaar door kun je in de bossen rondom Harads elanden tegenkomen, maar vooral in de herfst zijn ze actief. In de zomer geniet je hier bovendien van lange dagen. Midden juni gaat de zon zelfs helemaal niet onder.

Treehotel Harads

Winterexcursies

In de winter kun je veel leuke excursies ondernemen vanuit Harads. Ga bijvoorbeeld ijsvissen, op sneeuwscootersafari, op zoek naar het noorderlicht of maak een rit met de hondenslee. Ook wintersporten gaat hier uitstekend. Kies je voor een stukje langlaufen of een wandeling op sneeuwschoenen, langs besneeuwde boomtoppen? Op twintig minuten rijden van Harads ligt bovendien het skigebied Storklinten. Skiliefhebbers leven zich hier uit op elf verschillende pistes.

Hondensledetocht in Zweden

Vissen

Langs de oevers van de Lule-rivier kun je uitstekend een hengel uitwerpen. In dit water zwemmen namelijk niet alleen veel vissen rond, maar ook veel verschillende soorten. Daardoor is het een van de beste rivieren van heel Europa om in te vissen. Probeer bijvoorbeeld een baars, snoek, forel, brasem of voorn aan de haak te slaan. Sommige forellen die hier worden gevangen wegen wel vijf kilo.

Vissen in Zweden

Kajakken op de Lule-rivier

Ben je fan van kajakken? Op de Lule-rivier bij Harads kan dat uitstekend. Tussen mei en september kun je onder leiding van een gids op pad. Peddel op je gemak door de rivier en ervaar de rust en stilte waar de natuur van Zweeds Lapland om bekend staat. De natuur is hier echt prachtig! Onderweg trek je de kano op een van de oevers voor een picknick langs het water.

Kajakken in Zweden

Omgeving

Huskyboerderij Laplandhusky

Een halfuur rijden van Harads, in het plaatsje Krokforst, staat een huskyboerderij. Hier staat alles in het teken van dit bijzondere hondenras. Het is een misverstand dat je alleen excursies met husky’s kunt maken wanneer er sneeuw ligt. Van begin juni tot eind oktober kun je ook de kennel bezoeken. Ontmoet de husky’s en ontdek dat het houden van sledehonden een heuse levensstijl is. Van augustus tot en met oktober kun je de honden bovendien helpen met hun training voor de winter. Om ze voor te bereiden op het werken met de slee kun je op pad met een kar die door husky’s wordt getrokken. Om de kar te besturen, vorm je samen met jouw husky’s een hecht team. Een leuke excursie die typisch is voor (Zweeds) Lapland!

Hondensledetocht in Zweden

Natuurreservaat Storforsens

Natuurreservaat Storforsens staat vooral bekend om de gelijknamige stroomversnelling in de Pite-rivier. Nu klinkt ‘stroomversnelling’ misschien niet zo indrukwekkend, maar dit is natuurgeweld van een andere orde! Het heeft iets weg van een horizontale waterval: bijzonder om te zien. Storforsens is zelfs een van de grootste stroomversnellingen van Europa. Halverwege de zomer is het watervolume het grootst, door smeltwater dat vanuit de bergen naar beneden stroomt. Vanaf de parkeerplaats loop je over wandelpaden, houten bruggen en rotsen langs de stroomversnellingen. Onderweg staan informatiebordjes. Houd bij de grootste stroomversnelling rekening met opspattend water: zorg voor waterafstotende kleding en eventueel iets om je camera tegen druppels te beschermen. De entree is gratis. Vanuit Harads is het een rit van een uur (60 kilometer).

Pite-rivier in Zweden
Ballon!