Reisinfo Uppland, Zweden

Uppland Dat de regio Uppland al vele eeuwen bewoond wordt, zie je aan de archeologische vondsten die hier opdoken. Zwaarden uit de Bronstijd, bootgraven uit de IJzertijd en runenstenen uit de tijd van de Vikingen. Het uitgestrekte Mälarmeer domineert een groot deel van de regio. Op het eiland Björkö ligt de oude Vikingnederzetting Birka, een oud fort en handelsplaats, tegenwoordig is het een Vikingmuseum. Op het naastgelegen eiland Adelsö ligt Hovgården, dit is de ruïne van een koninklijk paleis. Samen staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De tweede reden om het Mälarmeer te bezoeken is het meer zelf. Door de ligging bij de Oostzee komen hier veel (zeldzame) zeevogels voor, zoals aalscholvers, meeuwen, zaagbekken en visarenden. Er zijn meerdere eilanden die een bezoek waard zijn, zoals Selaön met het kasteel Mälsåker, Ekerö en Helgö met eveneens een oud kasteel en ook een fraai landhuis. Stuk voor stuk zijn het pittoreske eilanden met typische Zweedse rode huizen. Boek een rondvaart en geniet van een dagje op het water. Zwemstranden en mogelijkheden om te kajakken, roeien, zeilen en zwemmen vind je hier uiteraard ook.

De prachtige stad Stockholm ligt om de hoek. Dit wordt ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd. Stockholm is op veertien eilanden gebouwd. Waar je ook gaat en staat, het water is nooit ver weg. Een stedentrip in Stockholm is een uitstekend begin van je rondreis door Zweden. Lekker winkelen in Drottninggatan of de Götgatan. Slenter door het groene Djurgården met het openluchtmuseum Skansen. Neem ook een kijkje bij het Koninklijk Paleis en het oude centrum Gamla Stan.

In het noorden van Uppland ligt de universiteitsstad Uppsala. De universiteitsbibliotheek met de zilveren bijbel en de grote kathedraal zijn must-sees. De Zweedse botanicus Carl Linnaeus heeft een groot deel van zijn leven in Uppsala gewoond. De schitterende botanische tuin Linnéträdgarden is een van zijn meesterwerken. Zijn oude boerderij Linnaeus Hammerby is nu een museum.

Van Uppsala naar Faringe loopt een oude spoorlijn. Stap aan boord van de oude stoomtrein van de Lennakatten en laat je meevoeren door het prachtige landschap van meren, dichte bossen en leuke stationnetjes. Stap uit waar je wilt, je kunt hier namelijk uitstekend wandelen en fietsen voordat je de trein terug pakt.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan