Uppsala, Zweden

Upsala, Zweden De levendige universiteitsstad Uppsala wordt gekenmerkt door een historisch verleden. Eeuwenoude bezienswaardigheden geven de stad sfeer. Ook de huidige tijd waarin de stad een voedingsbodem voor innovatie is, maakt Uppsala dynamisch en modern. Het beroemdste gebouw en het symbool van de stad is de Kathedraal van Uppsala. Bezoek de studentenwijk Flogsta en ontdek het bruisende studentenleven, wandel daarnaast door de botanische tuin Linnéträdgarden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch Uppsala

Maak een wandeling door de stad om een idee te krijgen van de rijke geschiedenis van Uppsala. In de bibliotheek van de universiteit van Uppsala tref je een Zilveren Bijbel uit de zesde eeuw en bewaard gebleven middeleeuwse handschriften. Loop vanuit het centrum over de brug de Islandsbron en stop bij het voormalig grondwatergemaal. Het gebouw is omgetoverd tot een educatief museum over milieu en recycling. In het naastgelegen Stadsträdgården is het heerlijk struinen langs kleurrijke bloemperken, een rosarium en fonteinen. Vanuit het stadspark zie je het hoger gelegen Kasteel van Uppsala al liggen. Bezichtig hier onder andere de houten klokkentoren Gunillaklockan.

Historisch Uppsala

Kathedraal van Uppsala

De imposante kathedraal met haar twee torens vormt het symbool van Zweden. Neem een kijkje in de kathedraal bij de plek waar verschillende Zweedse vorsten zijn gekroond en bij het graf van Koning Gustav Vasa in de prinsenkapel. De schatkamer in de noordelijke toren bezit een unieke collectie van gouden en zilveren voorwerpen en middeleeuws textiel. Het meest bijzondere object is de gouden mantel van Koningin Margareta, die ze heeft gedragen tijdens een feest in de Middeleeuwen.

Kathedraal van Uppsala

Botanische tuin Linnéträdgarden

Bezoek de oudste botanische tuin van Zweden, Linnéträdgården. Het prachtig park is een eerbetoon aan de botanicus Carl Linnaeus, die de tuin in de zeventiende eeuw ontwierp en inrichtte. Verspreid over het park, in de 200 jaar oude serre en in de tropische broeikas, groeien 10.000 soorten exotische planten.

Botanische tuin Linnéträdgarden, Uppsala

Lennakatten

Ontdek de omgeving van Uppsala door een treinrit met een authentieke locomotief te maken via de oude spoorlijn van Uppsala naar Faringe. Onderweg ervaar je de schoonheid van de bossen en de vele meren waar Zweden om bekend staat. Stap bij een van de haltes uit voor een wandeling door de natuur of neem een fiets mee voor een tocht langs het water.

Lennakatten, Uppsala

Gamla Uppsala

Vijf kilometer ten noorden van het centrum van Uppsala bevindt zich de historische plek Gamla Uppsala, oftwel oud-Uppsala. Een plek vol grafheuvels en terpen van Vikingkoningen. Stap binnen in het Gamla Uppsala museum en bekijk de vondsten uit de IJzertijd. Een virtual reality experience laat je in de huid van een Viking kruipen. Ervaar hoe Vikingen leefden en hoor de verhalen over de Vikingkoningen Aun, Egil en Adils die plotseling in het niets verdwenen. Bekijk ook een dertiende-eeuwse kerk in oud-Uppsala.

Gamla Uppsala

Omgeving

Stockholm

‘Het Venetië van het noorden’, die bijnaam draagt Stockholm met trots. Er lopen talloze waterwegen door de Zweedse hoofdstad doordat het gebouwd is op veertien eilanden. Door de bruggen hop je met gemak van eiland naar eiland. Maak kennis met de relaxte sfeer en de vele interessante bezienswaardigheden, waaronder het Koninklijk Paleis, ABBA museum en openluchtmuseum Skansen. Vergeet ook het houten schip de Vasa niet, evenals de fraaie metrostations die samen de langste kunstgalerij ter wereld vormen. Voor een portie natuur neem je de fiets naar het groene eiland Djurgården of de boot naar de Scherenkust, een prachtig gebied met duizenden rotseilandjes.

Stockholm Zweden

Värmland

Ten noorden van Uppsala ligt het natuurgebied Värmland. Door de regio stroomt de langste rivier van Zweden, de Klarälve. De rivier komt uit in het Vänernmeer, slechts een van de duizenden meren in dit prachtige natuurgebied. Ontdek de mogelijke outdoor activiteiten, zoals vlotten bouwen, kanoën, skiën en wandelen. Of ga mee met een elandsafari en ervaar de rijke flora en fauna van het natuurgebied.

Värmland
Ballon!