Ekshärad, Värmland

Eksharad Zweden Ekshärad ligt aan de rivier de Klarälven. Het dorp staat bekend om zijn unieke Zweedse dialect: het 'Ekshäring'. De zeventiende-eeuwse Eskshärad kerk is een must-see. Verder is de krachtige Brattfallet waterval een echte trekpleister, in de zomer kun je hier over de rotsen klimmen en klauteren. In het Elandenpark kom je oog in oog te staan met deze reusachtige dieren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Houten kerk van Ekshärad

In het centrum van het dorp kun je de goed bewaarde zeventiende-eeuwse kerk bezoeken. Deze kruisvormige kerk werd tussen 1686 en 1688 gebouwd. In de kerk vind je onder andere een doopvont uit de dertiende eeuw en op de orgelzolder is een reeks grappige portretten van verschillende koningen te bewonderen. In de kerk is een textielkamer, met voorwerpen uit de dertiende eeuw, ingericht. De kerk is vooral beroemd geworden door de prachtige uit ijzer gesmede grafkruizen, die de 'levensboom' symboliseren. In het dorp staat ook nog een tweede kerk, dit is een replica van een oude Zweedse staafkerk.

Houten kerk van Eskharad

Openluchtmuseum Hembygdsgård

Het is weliswaar een klein museum, maar zeker leuk om even een kijkje te nemen op deze oude boerderij. Rondom het huis staan meerdere gebouwen en kun je een kijkje nemen bij de molen, bij de kledingtentoonstelling en het Tinglöfsmuseet. Het hele jaar door worden hier evenementen georganiseerd, waarvan veruit de meeste in de zomer, zoals het midzomernachtfeest en Walpurgis (het lentefeest in de nacht van 30 april op 1 mei). Vanaf de kerk loop je via de Handverkgata (handwerksteeg) naar de Hembygdsgård. Aan dit straatje liggen veel leuke winkels met authentieke, handgemaakte producten. Je kunt ook zien hoe ze gemaakt worden.

Openluchtmuseum Hembygdsgard Esharad

Omgeving

Elandenpark

Bezoek het eerste en enige Älgpark in Värmland, het ligt midden in de bossen tussen Hole en Norra Skoga. In dit park ga je gegarandeerd een eland van dichtbij zien: een unieke ervaring die je nooit meer zult vergeten. Ga mee met een tour en leer alles over de elanden. De gids vertelt je over hoe je ze in het wild kunt spotten en hoe ze leven in de natuur. Je kunt zelfs de elanden aaien en voeren. Dit laatste kun je beter niet proberen bij wilde elanden. De dieren zijn reusachtig groot en kunnen onvoorspelbaar reageren.

Elandenpark Esharad

Brattfallet

Deze prachtige, tien meter hoge waterval ligt ten noorden van Ekshärad en kan erg krachtig zijn. Je kunt goed zien hoe de natuur invloed heeft gehad op het landschap. Na de waterval, stroomt de rivier verder door een kloof. Over het ravijn is in 1923 een stenen brug gebouwd. Als het water in de zomer laag staat, kun je over de rotsen klimmen. Je kunt hier verschillende wandelingen maken, deze worden weergegeven op het informatiebord bij de Brattfallet. Er zijn korte, makkelijke wandelingen van een en twee kilometer lang. De Halgåledenroute is uitdagender en zo'n zeven kilometer lang. Deze route heeft grote verschillen in hoogte maar je krijgt een prachtig uitzicht over de omgeving.

Brattfallet

Gröcken-meer

Ook in Zweden kunnen de temperaturen in de zomer flink oplopen, vlakbij Ekshärad ligt het Gröcken-meer, waar je de nodige verkoeling kunt zoeken. Gröckesbadet is een gemeentelijke zwemplaats aan dit meer. Het heeft een houten steiger, toiletten en kleedkamers. Neem lekker wat te eten mee, want er staan picknicktafels en je kunt hier ook barbecueën. Ben je een visliefhebber? Ga dan naar het vlakbij gelegen Grängen-meer.

Grocken meer Esharad

Ekesberget

Vlakbij Ekshärad ligt de berg Ekesberget. In de winter kun je je hier prima vermaken door op je ski's te berg af te suizen. Het is niet het grootste skigebied van Vårmland, maar zeker een bezoek waard, zo dichtbij het dorp. De piste heeft vijf afdalingen, twee liften en een hoogteverschil van 110 meter. In de zomer kun je de berg verkennen door wandelingen te maken of andere activiteiten te ondernemen.

Ekesberget Esharad
Ballon!