Skellefteå, Zweeds Lapland

Skellefteå, Zweden Skellefteå wordt ook wel het goudstadje genoemd vanwege de goudmijnindustrie van vroeger. Nu wordt er koper gewonnen in dit gebied. Breng in deze historische plaats een bezoek aan het oude kerkstadje Bonnstan of maak een mooie wandeling over de oudste houten brug van Zweden, de Lejonströmsbron brug. In de omgeving van Skellefteå zijn mooie wandelingen te maken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kerkstad Bonnstan

Net buiten het centrum van Skellefteå sta je in het kerkstadje Bonnstan. Vroeger werden speciaal kerksteden gebouwd om mensen die ver weg woonden toch naar de kerk te kunnen laten gaan. Bijzonder is dat dit stadje goed bewaard is gebleven. Wandel langs de 350 houten huisjes uit de zeventiende eeuw, waarvan de meeste nog bewoond zijn. In de zomermaanden worden hier vaak evenementen en markten gehouden.

Bonnstan, Skellefteå

Lejonströmsbron brug

De Lejonströmsbron brug ten westen van het centrum is de oudste houten brug van het land. Deze brug komt uit 1837 en heeft een lengte van ruim 200 meter. Vroeger was dit een tolbrug en mochten de karren met paarden niet harder rijden dan een voetganger. Nu mag je met de auto over de brug rijden, maar dit wordt wel geregeld met stoplichten. De Lejonströmsbron brug is uitgeroepen tot monumentaal pand en is een trekpleister voor toeristen.

Lejonströmsbron brug, Skellefteå

Kerk Landskyrka

Bezichtig de Landskyrka in de buurt van de Lejonströmsbron brug. Waar voorheen nog een houten kerk op deze plek stond, kijk je nu naar een stenen exemplaar. Binnen is de dertiende-eeuwse houten Maagd van Skellefteå, gemaakt van walnotenhout, een kijkje waard.

Kerk Landskyrka, Skellefteå

Museum Anna Nordlander

In het centrum toont het MAN museum het werk en leven van de kunstenares Anna Norlander. Zij is een bekende schilderes uit Zweden, geboren in Skellefteå. Niet alleen haar werk is indrukwekkend om te zien, maar zij is ook een van de eerste vrouwen die heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Stockholm.

Museum Anna Nordlander, Skellefteå

Vitberget berg

Loop het centrum van Skellefteå aan de noordkant uit en je kijk tegen het Vitberget gebergte aan. Een mooi gebied voor verschillende wandeltochten. Haal een wandelkaart op in de stad, waar onder andere een route door dit gebied op staat. Een vijf kilometer lange route, gemarkeerd met wit/blauwe borden leidt je door het heuvelachtige terrein en door de bossen. Onderweg staan verschillende informatieborden over de omgeving en cultuur.

Vitberget berg, Skellefteå

Middernachtzon

Zoals in alle noordelijke plaatsen in Zweden kun je hier in de zomer de middernachtzon meemaken. Het is een bijzonder natuurfenomeen waarbij de zon vrijwel niet onder gaat in de maand juni. Hierdoor zijn veel activiteiten ook laat in de avond nog te doen of zelfs 's nachts. Maak een mooie wandeling door het Vitberget gebergte ten noorden van de stad. Of kies een mooie plek uit langs de kustlijn om de middernachtzon te ervaren. In de wintermaanden ga je op zoek naar een donkere plek om een glimp van het magische noorderlicht op te vangen.

Middernachtzon, Skellefteå

Omgeving

Stranden

In de omgeving van Skellefteå zijn meerdere mooie stranden aan de Botnische golf te vinden. Een van die stranden is Bovikens havsbad op een kwartier rijden van de stad, of het Byske havsbad op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Skellefteå. Ga een dagje relaxen en maak heerlijke strandwandelingen met uitzicht op de Botnische Golf. Vanuit Byske havsbad loopt ook een mooi wandelpad van ongeveer tien kilometer langs de kust van de Botnisch Golf.

Stranden, Skellefteå

Wandelen

In de omgeving van Skellefteå zijn bijna twintig verschillende wandelroutes te vinden. De langste wandelroute is de Nasaleden route met een lengte van ongeveer 82 kilometer. De route loopt tussen Glommersträsk en Forsbacka. Het laatste deel van deze route gaat over de bekende Zilverroute die van de kust naar het zilvermijnen landschap in Nasafjäll gaat. Het is ook mogelijk om een deel van de route te lopen. Er is hoe dan ook genoeg natuurschoon in de omgeving!

Wandelen, Skellefteå

Pite Rönnskär

Op ongeveer drie kwartier rijden naar het noorden ligt een prachtig eiland voor de kust. Pite Rönnskär is erg in trek bij dagjesmensen in de zomermaanden. Op het eiland staan nog de oude rode houten "falu red" huisjes en een oude vuurtoren. Vanuit de Kinnbäck haven vaart een boot naar het eiland toe.

Pite Rönnskär, Skellefteå
Ballon!