Åre, Norrland

Åre, Zweden Welkom in de Adventure Capital van Zweden! 's Winters barst Åre uit zijn voegen met wintersporters en is het de populairste wintersportplaats van het land. 's Zomers bevolken wandelaars en mountainbikers van ieder niveau de plaats. Als je niet bang bent aangelegd, zet dan paragliden of raften op je to do-lijst. En anders kun je altijd nog je vingers aflikken in de plaatselijke chocoladefabriek. Of stap in de auto en rijd naar de grootste waterval van Zweden, de Tännforsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gondel Åre Kabinbana

Deze gondel brengt je in zeven minuten naar de top van de berg Åreskutan. In de wintermaanden is dit een drukbezochte winterportplek en in de zomermaanden een uitstekende uitvalsbasis voor mooie wandelingen. Vanaf het uitkijkplatform geniet je van een prachtig uitzicht over Åre en de omgeving. Vanaf hier start een wandeling van ongeveer twee kilometer (one-way) naar de top van de berg.

Kabelbaan Åre Kabinbana, Åre

Åre Bergbana

Een echt monumentaal bouwwerk is de Åre Bergbana; een oude kabelspoorweg. Vanuit het centrum brengt deze 'bergbaan' je naar Hotel Fjällgården. Er zijn twee oude rijtuigen op de 800 meter lange rit. Deze kabelspoorweg werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd voor de wintersport en zou nog verder de berg op gebouwd worden. Dit is nooit gebeurd. Bovenop bij Hotel Fjällgården is een klein museum over de cultuurgeschiedenis van Åre. Zie in dit museum hoe een klein dorpje uitgroeide tot een populaire toeristische bestemming.

Åre Bergbana, Åre

Kerk Åre gamla kyrka

De enige middeleeuwse stenen kerk van Scandinavië staat in Åre. Al vanaf de twaalfde eeuw waakt de Åre gamla kyrka over de stad. In de loop der eeuwen is de kerk uitgebreid en aangepast. Bijzonder is dat er een pelgrimsroute langs de kerk voert. De St. Olavsleden-route loopt van Selånger naar Trondheim, via Åre. Vele pelgrims brengen een bezoek aan deze kerk.

Kerk Åre gamla kyrka, Åre

Mountainbiken

In de zomermaanden is de omgeving van Åre erg populair bij mountainbikers. En dan vooral het Bike Park. Dit is een van de grootste fietsparken van Scandinavië. Het telt meer dan vijftig kilometer verdeeld over 36 trails in allerlei moeilijkheidsgraden. In de zomer vindt hier het Åre Bike Festival plaats. Het is mogelijk om mountainbikes te huren of met een gids op pad te gaan.

Mountainbiken, Åre

Omgeving

Chocoladefabriek

Op ongeveer vijf minuten rijden ten zuiden van Åre staat een chocoladefabriek. Stap binnen en verwen jezelf met heerlijke handgemaakte chocolaatjes, karamels en truffels. Er zijn dertig verschillende soorten vullingen voor de chocolade, zoals bosbessen, bramen en kaas. Proef ze allemaal!

Chocoladefabriek, Åre

Tännforsen-waterval

Op ongeveer twintig minuten rijden ten westen van Åre zie je de grootste waterval van Zweden. Vooral in de maanden mei en juni is de kracht van de waterval indrukwekkend. Vanuit het toeristenstation is het een korte wandeling van ongeveer een kilometer naar de waterval. Vanwege de hoge luchtvochtigheid groeien er meerdere zeldzame planten. In de wintermaanden is de waterval bevroren, dan is een bezoek aan de ijsgrot achter de waterval zeker de moeite waard.

Tännforsen watervallen, Åre

Fröå Gruva-kopermijn

Ten oosten van Åre, op ongeveer twintig minuten rijden, ligt de historische kopermijn Fröå Gruva. De mijn was tot begin twintigste eeuw in gebruik. Er is een route van ongeveer drie kilometer langs de oude overblijfselen en gebouwen. Op diverse plaatsen staan informatieborden over de geschiedenis. Het is ook mogelijk om een rondleiding te volgen door Fröå Gruva.

Fröå Gruva kopermijn, Åre
Ballon!