Gävle, Norrland

Gävle, Zweden De levendige universiteitsstad Gävle is de oudste stad van Norrland. Al gesticht in 1446 en groeide en bloeide daarna dankzij de hout- en ijzerindustrie. Helaas is er van deze historie maar weinig overgebleven, dankzij een allesverwoestende brand in de achttiende eeuw. Gelukkig mag dat de pret tegenwoordig niet meer drukken. Neem een kijkje in het spoorwegmuseum bij de vele locomotieven of duik in het gevangenisleven van vroeger bij het gevangenismuseum. De oude wijk Gamla Gefle staat vol gekleurde houten huisjes met mooi versierde bloembakken. In de omgeving zijn het toeristische eilandje Limön en het oude vissersdorpje Bönan aanraders.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wijk Gamla Gefle

De oude wijk vvan Gävle is Gamla Gefle. Deze wijk ligt ten zuiden van de rivier Gavleån. Wandel over de geplaveide autovrije straatjes en geniet van de bijzondere gekleurde houten huisjes die veelal versierd zijn met bloembakken. In een van deze oude huisjes is het museum van Joe Hill gevestigd. In zijn ouderlijk huis kom je meer te weten over het leven van deze legendarische vakbondsorganisator die naar Amerika emigreerde.

Wijk Gamla Gefle, Gävle

Zweedse Gevangenismuseum

In de oude gevangenis van Gävle is het gevangenismuseum gevestigd. Een betere plek is er niet om te zien hoe men hier vroeger de gevangenen opsloot. Duik in de kerkers en zie hoe de criminelen destijds publiekelijk gestraft werden. Het oudste gedeelte van deze gevangenis stamt nog uit de achttiende eeuw. In de cellen zie je het gevangenisleven door de jaren heen.

Zweedse Gevangenismuseum, Gävle

Spoorwegmuseum

Trainspotting in een voormalige locomotievenloods! In 1970 verhuisde dit museum van Stockholm naar Gävle. Het staat vol locomotieven en rijtuigen, naast van alles wat ook maar iets met de spoorwegen te maken heeft. Er is een verzameling miniatuurtreinen en er zijn er speelgoedspoorwegen voor kinderen.

Spoorwegmuseum, Gävle

Park Boulognerskogen

Aan de rand van het centrum ligt het grote stadspark Boulongnerskogen. Wandel door de bossen en sta even stil bij de informatieborden om meer te weten te komen over de omgeving. Het is een leuke plek voor het hele gezin met speeltuin, barbecueplaatsen, midgetgolf en een zwemplek in de rivier.

Park Boulognerskogen, Gävle

Omgeving

Dorpje Bönan

Op ongeveer een kwartiertje rijden naar het noorden ligt het oude vissersplaatsje Bönan. Sinds de jaren vijftig is de visserij hier wat achteruit gegaan, maar nog steeds zijn er boten die de vers gevangen haring terugbrengen. Geniet van verse vis in de haven en bezoek de oude vuurtoren. In de omgeving zijn meerdere strandjes om lekker te relaxen of een frisse duik te nemen.

Dorpje Bönan, Gävle

Limön

Vaar vanaf de kade bij Södra Skeppsbron naar het toeristische eilandje Limön, een tocht van ongeveer drie kwartier langs de prachtige kust van de Botanische Golf. Vroeger was dit een echt visserseiland. Nu wandel je hier door de bossen of geniet je aan het strand. Ook vissen behoort nog steeds tot tot de mogelijkheden.

Limön eiland, Gävle
Ballon!