Höga Kusten, Norrland

Höga Kusten Norrland Zweden De Höga Kusten (Hoge Kust-regio) behoort tot de mooiste plekken van Zweden en prijkt trots op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze schitterende kustregio aan de Botnische Golf verrast je met torenhoge steile rotswanden, bergachtige landschappen, fjorden en serene eilandjes. Het is een uitstekende plek voor ritjes over kronkelige, smalle wegen en voor prachtige wandelingen. Het kustgebied strekt zich uit tussen de plaatsen Örnsköldsvik en Härnösand. Je zit hier goed voor spannende ritten over kronkelige weggetjes en voor diverse wandelingen. Loop een deel van de Höga Kustenleden (High Coast Trail) of wandel naar de top van de Skuleberget. Breng ook een bezoek een van de vele schitterende eilanden voor de kust. Mjälton is het hoogste eiland van Zweden en op Ulvön ligt een prachtig oud vissersdorpje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Höga Kustenleden

De bekendste wandelroute van Zweden is de Höga Kustenleden (High Coast Trail). De route strekt zich uit langs de kust, van Hornöberget in het zuiden naar Örnsköldsvik in het noorden. Met 286 meter boven de zeespiegel is de kustlijn van de Höga Kusten de hoogste ter wereld: het zal je dan ook niet verbazen dat de route spectaculair is. De route is in totaal 127 kilometer lang en bestaat uit dertien etappes die heel goed afzonderlijk gelopen kunnen worden. Veel van de begin en eindpunten zijn met de auto goed bereikbaar. Een populair stuk doorkruist het Nationaal Park Skuleskogen, waar bossen en hoge bergtoppen samen met rotsachtige kusten, zandstranden en kliffen het landschap domineren. Ook voert het pad langs de Slåttdalsskrevan. Lees hieronder meer!

High Coast Trail, Höga Kusten

Nationaal Park Skuleskogen

Het bezoekerscentrum Naturum Höga Kusten ligt buiten het park, aan de voet van de Skuleberget aan de E4. Dit is een goede plek om je bezoek aan de Höga Kusten en het nationale park te starten. Hier krijg je info over de bezienswaardigheden en mogelijke wandelingen. In de zomer kun je op pad met een gids voor tripjes door het park. Het nationale park heeft drie toegangen, waar je de auto parkeert en te voet verder gaat. De westkant (Entre West) is goed toegankelijk voor gezinnen met kinderwagens; bij de parkeerplaats loopt een vlonder naar een uitkijkplatform. Je kunt nog een stuk verder over de gravelweg naar uitkijkpunt Nylandruten (800 meter). Of volg de 1,2 kilometer lange route rond de Långtjärnhällorn. Bij goed weer kijk je uit over de Höga Kusten en het nationale park. Vanuit de zuidingang (Entre Syd) heb je uitzicht op de Botnische Golf. De High Coast Trail loopt hier ook. Je kunt een stuk volgen naar bijvoorbeeld het strand Kälsviken. Dit is een heerlijke zwemplek met zandstrand. Vanuit het noorden loop je in 3,5 kilometer naar de Tärnättholmarna, een plek met kleine schiereilandjes. Bezoek vanuit de noordingang zeker de Slåttdalsskrevan. Dit is de merkwaardigste plek van het park. Hier vind je een diepe kloof die de berg Slåttdalsberget in tweeën splijt. Het indrukwekkende ravijn is 200 meter lang, 7 meter breed en 30 tot 40 meter diep. De wandeling die je hier kunt maken is zo'n 4,1 kilometer lang.

Nationaal Park Skuleskogen, Höga Kusten

Berg Skuleberget

Iets ten zuidwesten van Nationaal Park Skuleskogen ligt de hoge berg Skuleberget. Er zijn genoeg wandelpaden rondom de Skuleberget en naar de top. Geniet dan van een adembenemend uitzicht over de kustlijn van de Höga Kusten. Informeer in het Naturum naar de geschikte routes.

Berg Skuleberget, Höga Kusten

Örnsköldsvik

De meest noordelijke plaats van de Höga Kusten is Örnsköldsvik, een plek omsloten door de bossen en de kust met kliffen. Wandel een deel van de kust route, pak de fiets of stap in de kajak en verken een van de prachtige meren.

Örnsköldsvik, Höga Kusten

Norrfällsviken

Ten zuiden van Örnsköldsvik (op een uur rijden ongeveer) ligt het oude vissersdorp Norrfällsviken. Het is een prachtig klein plaatsje aan de kust, met fijne zandstranden. De omgeving van dit dorpje is voornamelijk rotsachtig. Vlak bij Norrfällsviken ligt het natuurreservaat Villmyran, dat vooral bezoekers trekt vanwege de orchideeën die daar bloeien.

Norrfällsviken, Höga Kusten

Bönhamn

Een ander vissersdorp is Bönhamn. Hier heeft de tijd echt stil gestaan. Bekijk de oude rode boothuizen, die nu veelal als vakantiehuis worden verhuurd. Wandel door de haven, waar vaak veel plezierboten liggen. Vanaf de zuidkant van het dorpje loopt een mooi natuurpad omhoog door de bossen en naar de rotsen. Geniet vervolgens van een schitterend uitzicht op de zee.

Bönhamn, Höga Kusten

Rotsidan

Deze mooie kustlijn van ongeveer vier kilometer lang ligt ten zuiden van Bönhamn. Dit is een bijzonder natuurgebied met vlakke, gladde grote rotsen. Hier zie je geen hoge kliffen zoals in de rest van de Höga Kusten.

Rotsidan, Höga Kusten

Mannaminne Museum

Tussen Norrfällsviken en Bönhamn ligt het bijzondere museumcomplex Mannaminne. Op deze plek heeft de kunstenaar Anders Åberg een heel cultureel centrum gebouwd. Er zijn nu meer dan vijftig gebouwen met allerlei verzamelingen te zien. Zo is er een landbouwmuseum, een accordeonmuseum en een Chinees paviljoen. Er is zelfs een (natuurlijk niet-meer-levende) mammoet te zien.

Mannaminne Museum, Höga Kusten

Härnösand

De zuidelijkste plaats van de Höga Kusten is Härnösand. Een prachtige plaats met een historisch centrum en een groot cultureel erfgoed. Breng een bezoek aan de Härnösand Art Hall of neem een kijkje bij het Murberget-openluchtmuseum en bewonder de vele oude traditionele gebouwen uit de achttiende eeuw. Vlak bij de stad is een prachtig strand, Smitingen. Heerlijk om een mooie zomerdag te gaan vertoeven.

Härnösand, Höga Kusten

Eiland Mjälton

Het hoogste eiland van Zweden is het eiland Mjälton. Neem de watertaxi, privéboot of doe eens gek en ga met de kajak. Vanaf de aanlegsteiger voert een pad je naar de top van de berg Mjälton. De traditie is dat elke wandelaar een steen vanaf het strand meeneemt naar boven en daar neerlegt. Geniet op deze bergtop van het uitzicht op zee en de kustlijn. Wandel vervolgens naar beneden en kom uit bij een prachtige baai, Baggviken.

Eiland Mjälton, Höga Kusten

Eiland Ulvön

Een ander mooi eiland voor de kust is Ulvön, ten oosten van Mjälton. Vanuit Köpmanholmen, Docksta of Ullånger bereik je dit eiland per boot. Loop door het oude vissersdorpje dat bestaat uit een lange straat met een aantal huisjes, restaurants en een klein museum. In het Ulvö Museum wordt meer verteld over het vissen, fermenteren van haring en de mijnbouw op het eiland. Maak ook een mooie wandeling door de natuur op het eiland naar de top van Lotsberget.

Eiland Ulvön, Höga Kusten

Eiland Högbonden

Högbonden, het zuidelijkste eiland, ligt vlak bij het oude vissersdorpje Bönhamn. Vanaf Bönhamn is het tien minuten varen naar Högbonden. Het rotsachtige eiland heeft hoge kliffen en bijzondere flora. Waar je normaal veel naaldbomen ziet, zijn hier vooral esp- en berkenbomen te vinden. Boven de rotsen en bossen steekt een oude vuurtoren naar boven. Dit is de op een na hoogste vuurtoren van Zweden. In de zomermaanden is het hier erg toeristisch met veel dagjesmensen. Het kan slim zijn om dan vroeg op pad te gaan.

Eiland Högbonden, Höga Kusten
Ballon!