Nationaal park Björnlandet, Norrland

Nationaal park Björnlandet, Zweden Dikke oerbossen, diepe ravijnen en bijzonder wildlife: dat is de samenvatting van het prachtige Nationaal park Björnlandet. Hier wandel je zo de sprookjesachtige omgeving in, zonder echt sporen van menselijke bewoners aan te treffen. Vermaak je met de kilometers aan wandelpaden en hou je ogen open voor de bever, de eland of zelfs de bruine beer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Toegang tot het park

Dat je hier kunt verdwijnen tussen de dikke dennenbossen, betekent gelukkig niet dat het park slecht toegankelijk is. Rij voor toegang tot het park over de verharde weg naar het Angsjön meer. Hier heb je een prachtig uitzicht over het water en er zijn schitterende picknickplaatsen aan de oever. Vanaf deze plaats begint ook een aantal mooie wandelingen. Let wel: bij sneeuwval kan ook deze weg slecht bereikbaar zijn. Er zijn overigens meerdere park-ingangen, echter zijn dit geen verharde wegen en dat leidt nog wel eens tot problemen bij slecht weer.

Nationaal park Björnlandet, Zweden

Wildlife

Hou je camera in de aanslag tijdens een bezoek aan Nationaal park Björnlandet. Tussen de dikke dennenbossen leven onder andere de bever, de eland en de schuwe lynx. Als je geluk hebt zie je zelfs de bruine beer van de bessenstruiken snoepen. Hoog boven de ravijnen cirkelt onder andere de steenarend en over de bodem huppelt de grappige Auerhoen. Kortom: de plek voor liefhebbers van klein- en groot wildlife.

Nationaal park Björnlandet, Zweden

Fredrika

Op zo'n kleine vijftig kilometer afstand vind je de plaatsen Fredrika en Åsele. Het dorpje Fredrika bestaat uit zo'n kleine driehonderd inwoners en een twee gigantische Boeddha-beelden. Tijdens de jaren zestig was de monnik Phramaha Boonthin Taosiri op zoek naar een rustige plek voor meditatie en gebed en kwam uit in Fredrika. De bouw van een tempel op een bergplateau hier is nog altijd in gang in verband met voortdurend geldgebrek. De echte ''Ik vertrek'' fans herkennen de omgeving misschien van een aflevering uit 2012, waarin de Nederlandse Monique en Marlène hier een meditatiecentrum wilden oprichten.

Nationaal park Björnlandet, Zweden
Ballon!