Sundsvall, Norrland

Sundsvall, Zweden Vroeger een echte houthakkersstad, maar na de stadsbrand in 1888 werd het roer omgegooid. Een prachtig stenen centrum kwam ervoor in de plaats, het Stenstan. Met een wandeling begrijp je de aantrekkingskracht van deze stad het beste. Ervaar het zelf en struin langs alle sierlijke negentiende-eeuwse gebouwen en de kleurrijke pakhuizen aan de haven. Of bekijk het prachtige uitzicht op de stad vanuit het hoger gelegen stadspark.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kulturmagasinet

In een aantal prachtige oude pakhuizen in de haven van Sundsvall is nu de bibliotheek en het Sundsvall museum gevestigd. Bekijk de tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en omgeving. Er is een permanente tentoonstelling te zien over een aantal Zweedse kunstenaars en er is een aantal tijdelijke tentoonstellingen. Op cultureel vlak gebeurt er veel in het Kulturmagasinet. Vaak zijn er verschillende culturele activiteiten zoals, theatervoorstellingen, films, dans- en muziekvoorstellingen.

Kulturmagasinet, Sundsvall

Stenstan centrum

Waar Sundsvall vroeger nog een houthakkerstad was, is een groot gedeelte van de houten stad door een brand verwoest. Daarna vond een wederopbouw plaats met mooie sierlijke stenen gebouwen die tot op de dag van vandaag grotendeels bewaard zijn gebleven. Weinig Zweedse steden hebben een centrum met negentiende-eeuwse architectuur. Wandel door het prachtige centrum Stenstan langs de vele winkels en bekijk de bijzondere architectuur. Stap binnen bij het bezoekerscentrum waar ook tentoonstellingen te zien zijn over deze geschiedenis.

Stenstan centrum, Sundsvall

Norra Berget en openluchtmuseum

Ten noorden van het centrum ligt in een prachtig stadspark de heuvel Norra Berget. Beklim de uitkijktoren en geniet van een schitterend uitzicht over de stad. Naast een stadspark is er ook een openluchtmuseum te vinden. Bekijk de oude houten gebouwen en leer meer over het vroegere leven op de boerderij. Een stukje natuur en cultuur op een plek. Er zijn diverse barbecueplaatsen te vinden en er is een mooie speeltuin. Genoeg te doen voor een hele dag vermaak.

Norra Berget en openluchtmuseum, Sundsvall

Omgeving

Merlo Slott

Op ongeveer twintig minuten rijden van Sundsvall ligt het schitterende kasteel Merlo Slott. Gebouwd als zomerverblijf voor Frederik Bünsow, de machtigste zakenman van Zweden in de negentiende eeuw. In de zomermaanden is het mogelijk om een rondleiding te boeken om het kasteel van binnen te bekijken. Wandel ook door de prachtige tuinen. Verder is het niet toegankelijk voor publiek.

Merlo Slott, Sundsvall

Eiland Alnö

Het eiland Alnö ligt ten oosten van Sundsvall in de Botnische Golf. Een brug verbindt het eiland met het vasteland. Dit vulkanische eiland is miljoenen jaren geleden ontstaan wat onder andere terug te zien is in het gesteente op het eiland. Zo is hier de mineraal Alnöit te vinden, welke nergens anders ter wereld voorkomt. Breng een bezoek aan het oude kerkje op Alnö, twee kilometer ten noorden van de brug. Dit is een van de best bewaarde en oudste kerkjes in Medelpad. Geniet verder van de kleine vissersdorpjes, prachtige baaien en heerlijke restaurants op het eiland.

Eiland Alnö, Sundsvall

Berg Vättaberget

Een van de meest gefotografeerde vergezichten in Zweden is dat vanaf de top van de Vättaberget. Deze berg ligt op ongeveer een uur rijden van Sundsvall. Hier vandaan heb je een schitterend uitzicht op de rivier de Indalsälven. In de omgeving staat nog een aantal oude huizen en is een smederij. In de wintermaanden kan je al skiënd de berg af als het gebied omgetoverd is tot skipiste!

Berg Vättaberget, Sundsvall
Ballon!