Sala, Uppland

Niet alles is goud wat er blinkt in Sala, een plaatsje in de Zweedse regio Uppland. Een bezoek aan Sala draait namelijk om de goed bewaard gebleven zilvermijn. Ooit was dit de grootste zilvermijn van Europa. De Zweedse koning noemde het rond 1500 zelfs de schatkamer van Zweden. Treed in het spoor van de zilverzoekers en volg een gids door de oude mijngangen onder de grond. Maak daarna bovengronds een wandeling langs de dammen die zijn aangelegd om de voeten van de mijnwerkers droog te houden. En vergeet een bezoek aan het interessante mijnmuseum niet! Een stop in Sala is niet alleen leerzaam, maar ook een leuke afwisseling tijdens je rondreis door Zweden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Zilvermijn van Sala – ondergronds

De belangrijkste bezienswaardigheid van Sala is de zilvermijn. Of zoals koning Gustav Vasa het in 1500 noemde: de schatkamer van Zweden. Al in de vijftiende eeuw werd hier zilver gedolven. Het was niet alleen de grootste zilvermijn van Europa, ook behoorde deze mijn tot de meest productieve zilvermijnen ter wereld. Hoewel de mijn niet meer actief is, is het complex erg goed bewaard gebleven. Onder leiding van een gids treed je in het spoor van de voormalige zilverzoekers. Het type rondleiding dat je kiest, bepaalt de lengte van de tour en hoe diep je onder de grond gaat. Bij sommige tours is dit 60 meter, bij andere wel 150 meter. Een bijzondere ervaring! Houd er rekening mee dat de temperatuur onder de grond het hele jaar door net boven het vriespunt ligt. Draag dus warme kleding tijdens je bezoek.

Zilver uit de mijn van Sala in Zweden

Zilvermijn van Sala – bovengronds

Ook boven de grond is de zilvermijn van Sala interessant. Om te voorkomen dat de mijnschachten zouden vollopen met water, werden rondom de mijn diverse dammen aangelegd. Deze moesten het water tegenhouden. Inmiddels zijn de dammen opgenomen in het landschap. Langs de spaarbekkens, die net meren lijken, kun je mooi wandelen. Daarnaast is er een interessant mijnmuseum. Voor avonturiers is er bovendien een klimparcours met hangbruggen en touwen uitgezet.

Zilvermijn van Sala in Zweden

Omgeving

Dalahästen

Het is een van de bekendste souvenirs uit Zweden: het Dalapaardje. De vrolijke houten paardjes, geschilderd in een felrode kleur, zijn een geliefd symbool in het Scandinavische land. In Zweden staan ze bekend als ‘dalahäst’, want häst betekent ‘paard’ in het Zweeds. Als je in het plaatsje Sala bent, kun je in de omgeving een leuke fotostop maken. Rijd hiervoor naar Avesta; een rit van een halfuur vanuit Sala. Hier staat namelijk het grootste Dalapaard van het land. Het werd in 1989 geplaatst als een ludieke actie om meer toeristen naar Avesta te trekken. En dat is gelukt! Veel toeristen namelijk rijden graag een stukje om voor een fotostop met het dertien meter hoge paard. Een bezoek is gratis.

Dalapaardjes uit Zweden
Ballon!