Bazel, Zwitserland

Bazel, Zwitserland Bazel is een echte museumstad. Met wel veertig musea heeft deze stad de hoogste museumdichtheid van Zwitserland. Bewonder kunstwerken van de grootste meesters in het Kunstmuseum of klinkt het Muziekmuseum je meer als muziek in de oren? Wandel ook zeker langs de oevers van de Rijn en bewonder de fleurige botanische tuinen en het rode stadhuis in het oude centrum. Daarnaast is Bazel, vanwege de handige ligging, een uitstekende plek om te overnachten als je bijvoorbeeld op doorreis naar Italië bent.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mittlere Brücke

Het symbool van Bazel is de Mittlere Brücke. Dit was de eerste brug die over de Rijn is gebouwd. In de middeleeuwen was het een houten brug, gebouwd voor de handel. Rond de twintigste eeuw werd de brug vervangen door een stenen versie om ook zwaardere voertuigen er overheen te kunnen laten rijden. Je vindt er ook een aanlegsteiger voor rondvaartboten over de Rijn.

Mittlere Brücke, Bazel

Botanische tuinen

Bij de Universiteit van Bazel is een prachtige botanische tuin te bezoeken. Vroeger was het een privétuin die werd gebruikt door artsen en apothekers om verschillende remedies te ontwikkelen. Tegenwoordig is het een heerlijke plek om even aan de drukte van de stad te ontkomen en van de vele bijzondere planten te genieten. Met maar liefst 1700 soorten heeft deze tuin de grootste collectie orchideeën ter wereld.

botanische tuinen, Bazel

Stadspoort Spalen

Toen de stadsmuur in de loop van de negentiende eeuw werd afgebroken bleven nog drie stadspoorten overeind: de Spalentor, de Sankt Johanns Tor en de Sankt Alban Tor. Van die drie poorten is de Spalentor toch wel de meest bijzondere met de gekleurde tegels en het prachtig versierde dak van de torenspits. Op de gevel boven de poort staan drie beelden uit de vijftiende eeuw. Deze toren is zelfs tot nationaal monument uitgeroepen.

Stadspoort Spalentor, Bazel

Stadhuis

Zodra je op het Marktplatz staat valt het rode gebouw met versierde gevel je waarschijnlijk direct op. Dit is het Rathaus, het stadhuis van Bazel. Hier worden vergaderingen van het parlement gehouden en is de stadsadministratie te vinden. Uiteraard is het ook mogelijk om een kijkje in het stadhuis te nemen. Een rondleiding door het gebouw is een aanrader om meer te weten te komen over de historie, politiek en de architectuur.

Stadhuis, Bazel

Kunstmuseum

Het kunstmuseum is misschien wel het mooiste en bekendste museum van Bazel. Stap binnen in de wereld van de kunst en bekijk een grote collectie schilderijen, grafische werken en tekeningen van de vijftiende tot twintigste eeuw. Het museum is in drie delen opgedeeld. In het hoofdgebouw hangen kunstwerken van de oude meesters, zoals Monet en Van Gogh. In de twee andere ruimtes zijn grafische werken, tekeningen en hedendaagse kunst te bezichtigen. In totaal heeft het kunstmuseum ruim tienduizend vierkante meter aan tentoonstellingsruimte, genoeg om je even te vermaken.

Kunstmuseum, Bazel

Muziekmuseum

Bekijk de grootste verzameling van muziekinstrumenten van heel Zwitserland in het muziekmuseum. Er zijn meer dan 3300 historische muziekinstrumenten te bewonderen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de oudste trommel uit 1571 of de mooi versierde viola da gamba van Joachim Tielke, een van de belangrijkste Duitse instrumentenmakers. Via een rondleiding ontdek je meer over de bijzondere muziekinstrumenten en de achtergrond ervan.

Muziekmuseum, Bazel

Basler Münster kerk

Van veraf zie je de twee hoge torens van de Basler Münster kerk al boven de stad uitsteken. Een handig herkenningspunt in het oude centrum en een prachtig plaatje om te zien. Ook dit gebouw heeft net als het stadhuis een opvallend gekleurd dak en gevels van rood zandsteen. Loop even naar binnen en bewonder de prachtige glas-in-loodramen, de schitterende plafonds en het orgel. Het is ook mogelijk een rondleiding te nemen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de kerk.

Kerk Basler Munster, Bazel

Omgeving

Openluchtmuseum Augusta Raurica

Het openluchtmuseum Augusta Raurica ligt op ongeveer twintig minuten rijden van Bazel en wordt als de best bewaarde Romeinse stad van de Alpen gezien. Stap terug in de tijd en zie hoe men leefde in de tijd van de geboorte van Christus. Vooral bijzonder is het Romeinse theater, dat nog altijd goed bewaard is gebleven. Er worden nog geregeld evenementen, concerten en festivals in het theater gegeven. Ook mag je je eigen brood in een houtoven bakken of als pottenbakker aan de slag. Daarnaast zijn er bijzondere archeologische vondsten in het bijbehorende museum te zien.

Openluchtmuseum, Augusta Raurica, Bazel

Rheinfelden

Op een klein half uurtje rijden van Bazel ligt de pittoreske plaats Rheinfelden, eveneens aan de Rijn. Dit stadje heeft een echt middeleeuws centrum met prachtige oude gebouwen, torens en versierde gevels. Wandel door de autovrije straatjes en bezoek een van de vele winkeltjes. Na het openen van zoutbaden heeft deze stad ook bekendheid gekregen als kuuroord. Geef je benen de rust na al het slenteren en ga ontspannen in kuuroord Sole Uno.

Rheinfelden, Bazel
Ballon!