Bern, Zwitserland

Bern De naam Bern is afgeleid van het Duitse woord voor het dier beer. Volgens de legendes heeft Hertog Berchtold V in 1191 een beer gedood op de plaats waar Bern nu ligt. De beer is na al die jaren nog steeds het symbool van de stad. Overal in Bern kom je beren tegen: in winkeltjes, op de fonteinen of breng een bezoek aan het Berenpark. In de compacte oude binnenstad, vol met indrukwekkende gebouwen, is het middeleeuwse karakter goed bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude binnenstad

De oude binnenstad van Bern staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en als je hier bent geweest begrijp je helemaal waarom. Dit deel van de stad ligt op een klif en is omgeven door het blauwe water van rivier de Aare. Het middeleeuwse karakter van de stad is goed bewaard gebleven. Wandel over de oude klinker tegels over de bruggen, bewonder de zeventiende en achttiende eeuwse huizen met vlaggen aan de gevels en stap naar binnen bij een van de vele restaurantjes of winkeltjes. Als je door de stad loopt, zullen de historische fonteinen ook snel opvallen. Er staan ongeveer 100 fonteinen, waarvan de meeste beschikken over standbeelden uit Bijbelse verhalen of een typisch beeld van Bern zoals een beer.

De oude stad, Bern

Parlementsgebouw

In het Bundeshaus vergadert het parlement van Zwitserland. Het is een indrukwekkend gebouw in renaissancestijl vlak bij rivier de Aare. De bouw van het Bundeshaus is begonnen in 1852 en afgerond in 1902. Onder de koepel, in de grote hal, kun je veel verwijzingen vinden naar de geschiedenis van Zwitserland. Bekijk het gebouw van binnen met een gids, die je tijdens een rondleiding meer vertelt over de overheid en de stad Bern. Het parlementsgebouw bevindt zich aan het parlementsplein, de Bundesplatz, waar de mooie fonteinen op warme zomeravonden worden verlicht.

Parlemenstgebouw Bern

Zytglogge toren

Een icoon van Bern is de kleurrijke klokkentoren Zytglogge, die in het hart van de oude binnenstad staat. De toren werd in 1530 gebouwd en was onderdeel van de westelijke verdedigingsmuur. Bovenin de toren bevindt zich een astronomische klok die je tijdens een rondleiding van dichtbij kunt bekijken. Probeer rond het hele uur bij de toren te zijn om niks te missen. Naast het prachtige klokkenspel wordt er namelijk een kleine show gegeven met allerlei mechanische figuren zoals een vos, ridder en doedelzakspeler.

Zytglogge Toren, Bern

Kathedraal van Bern

Het grootste kerkgebouw in Zwitserland is de kathedraal van Bern, ook wel de Berner Münster genoemd. Hoewel men in 1421 al begon met de bouw, is de kathedraal pas in 1893 voltooid. De kathedraal is niet alleen een plaatje van buiten, ook een bezoek van binnen is de moeite waard. Je vindt hier indrukwekkende glas-in-lood ramen, houtsnijwerk en een bijzondere collectie van beelden die de Beeldenstorm hebben overleefd. Als je geen hoogtevrees hebt raden we je zeker aan om de 100 meter hoge toren te beklimmen, vanaf hier heb je spectaculaire uitzichten over Bern.

kathedraal, Bern

Natuurhistorisch museum

Het Natuurhistorisch Museum in Bern kan zich zeker meten aan de belangrijkste natuurmusea van de wereld. Jaarlijks komen bezoekers in groten getale de verschillende tentoonstellingen over natuur en geschiedenis bekijken. Vooral de dierententoonstellingen zijn erg indrukwekkend met dieren uit Zwitserland, Azië en Afrika. Bekijk ook de skeletten evenals levensechte replica's van dinosaurussen waarvan sommige zelfs bewegen.

Natuurhistorisch museum, Bern

Historisch museum en Einsteinhuis

Het Historisch museum en het Einsteinhuis zitten samen in een gebouw. Met een collectie van maar liefst 500.000 voorwerpen behoren ze tot de grootste musea van heel Zwitserland. In het Historisch museum kom je meer te weten over de geschiedenis, dit gaat terug van het stenen tijdperk tot nu. In het Einstein museum zie je hoe de bekende natuurkundige met zijn vrouw en zoon leefde in hun appartement. Er zijn oude voorwerpen en films te bekijken, en zelfs zijn gewonnen Nobelprijs staat hier!

Historisch museum, Einsteinhuis, Bern

Berenpark

In de stad van de beren, kan een ontmoeting met een echte beer niet uitblijven. Generaties lang worden er al beren in Bern gehouden, de huidige berenkuil bestaat sinds 1857. In de berenkuil werden beren gevangen gehouden en werden ze bekeken vanaf de omliggende muren. Toen er meer en meer kritiek op de berenkuil kwam in de twintigste eeuw, is in 2009 het berenpark gebouwd om het welzijn van de dieren te verbeteren. De leefruimte voor de beren is nu een heel stuk groter en ze kunnen zich vrij tussen de verschillende zones bewegen.

Berenpark Bern

Gevangenistoren Käfigturm

Op het lijstje met oudste gebouwen van de stad vind je de Käfigturm. De toren ligt in het oude gedeelte van Bern wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In 1256 werd de toren gebouwd en tussen de zeventiende en negentiende eeuw werd het als gevangenis gebruikt. Na een renovatie is het tegenwoordig de zetel van het Federaal Politiek Forum en worden er verschillende tentoonstellingen en evenementen gehouden.

Gevangenistoren Käfigturm, Bern

Gurten berg

De Gurten is een 864 meter hoge berg, deze ligt net buiten het stadscentrum. Wandel naar de top of kies de gemakkelijkere manier en neem de kabelbaan omhoog. Vanaf de berg kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Bern en de omgeving met de Alpen op de achtergrond . Voor een nóg beter uitzicht beklim je de toren die bovenop de Gurten berg staat. Rondom de berg zijn diverse wandelpaden uitgestippeld zodat je mooie wandelingen kunt maken. Elk jaar in juli vindt hier een muziekfestival plaats, het Gurten Festival, en in de winter vermaak je je hier door verschillende winteractiviteiten te ondernemen.

Gurten Berg, Bern

Rozentuin

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad kun je de rozentuin bezoeken. Een rustige oase in de binnenstad. Vroeger was deze plek een begraafplaats maar in 1913 werd het een openbaar park. Bekijk hier honderden soorten rozen en andere fleurige bloemen. In het park bevindt zich ook een restaurant, picknickplaatsen, een paviljoen en een grote vijver. Doordat de rozentuin op een heuvel ligt, geniet je hier ook van prachtige uitzichten over de stad.

Rozentuin, Bern
Ballon!