Grindelwald, Zwitserland

Grindelwald Eiger Zwitserland Centraal in Zwitserland, in het prachtige Lütschental, ligt het pittoreske dorp Grindelwald. De houten huisjes staan in een prachtig decor van bergtoppen en imposante kliffen. Dit Alpendorp wordt een van de 'most scenic villages' van Zwitserland genoemd en wordt omgeven door drie bergen, de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Hier voel je je nietig door indrukwekkende natuurfenomenen als gletsjers, klaterende watervallen en steile bergwanden. Actieve vakantiegangers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn honderden kilometers aan wandelpaden uitgezet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gletsjerkloof

De Gletscherschlucht is een mooie wandeling bij Grindelwald. Ooit reikten er twee gletsjers tot in het dorp, de Untere en de Obere Grindelwaldgletsjer. De gletsjerkloof bij Grindelwald is hier een overblijfsel van. Jaren geleden was deze bedekt met gletsjerijs, nu is het een nauw dal tussen de hoge rotsen, waar de rivier Lütschine doorheen stroomt. Je kunt er vanuit het dorp in een klein half uur naar toe lopen of het is vijf minuten met de auto. De kloof zelf loop je in ongeveer 1,5 uur. Durf je het "spinnenweb" aan? Je balanceert zeven meter boven het water, op een gigantisch net dat over de kloof gespannen is.

Gletsjerkloof Grindelwald Zwitserland

Grindelwald First Cliff Walk

Met een lange kabelbaan vanuit Grindelwald bereik je gemakkelijk de berg First. Eenmaal boven begint het avontuur, want je kunt hier via een metalen hangbrug en een boardwalk, die pal langs de steile wand loopt, naar een indrukwekkend uitzichtplatform. Iedereen kan het (hoewel het misschien minder geschikt is voor degenen met hoogtevrees), maar het is een fantastisch uitstapje met een spectaculair uitzicht. Natuurlijk kun je hier ook uitgebreid wandelen of genieten van de typische Zwitserse kaasfondue in een van de uitspanningen op de top.

First Cliff walk Grindelwald Zwitserland

Pfingstegg

Met de kabelbaan vanaf Grindelwald is het vijf minuten naar het uitzichtpunt Pfingstegg. De rit is al een hele belevenis! De mooiste vergezichten van Zwitserland komen voorbij en eenmaal boven wordt het uitzicht alleen maar beter. De echte avonturiers kunnen hier in de zomer fijn rodelen op de rodelbaan. Met een topsnelheid van 40 kilometer per uur suis je over de 725 meter lange baan de berg af. Raast er nog niet genoeg adrenaline door je lijf? Er is ook nog een 350 meter lange zipline. Blijf je liever met beide benen op de grond? Geniet dan gewoon van het machtig mooie uitzicht vanaf Pfingstegg.

Rodelbaan Pfingstegg Zwitserland

Jungfraubahn

Vanaf Grindelwald reis je met de trein naar Kleine Scheidegg. Hier stap je over op de tandradbaan naar het hoogste station van Europa. Een bijzonder hoogtepunt op dit traject is de zeven kilometer lange tunnel. Deze leidt vanaf station Eigergletsjer helemaal naar het bergstation Jungfraujoch, op ruim 3450 meter hoogte. Vanuit dit ondergrondse station kun je met een lift naar het het Sfinx-observatorium. Hier is een uitzichtpunt, waar je op heldere dagen de Aletschgletsjer kunt zien.

Jungfraubahn Grindelwald Zwitserland

Wandelen en fietsen

Rond Grindelwald liggen ruim 300 kilometer aan wandelpaden en ook mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Een echte klassieker is de vier kilometer lange route van Männlichen naar de Klein Scheidegg. Een prachtige panoramawandeling vanwege het unieke uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau! Langere wandelroutes zijn bijvoorbeeld de Eigertrail van het station Eigergletsjer naar Grindelwald (bergafwaarts) of de kortere variant hiervan naar het station Alpiglen. Beide zijn goed te combineren met de Jungfraubahn-trein. Een andere mooie tocht is de bijna zes kilometer lange route van de berg First naar het meer Bachalpsee (v.v.).

Mountainbiken Grindelwald Zwitserland

Omgeving

Aletschgletsjer

Hemelsbreed ligt de Aletschgletsjer vlakbij Grindelwald, maar om er echt dicht bij te komen moet je er wel echt even met de auto naar toe. Met zijn 20 kilometer is het de langste gletsjer van Europa en deze staat op de wereldnatuurerfgoedlijst van Unesco. De beste uitzichtpunten vind je bij Eggishorn en Bettmerhorn, beiden zijn met de kabelbaan te bereiken. Het zijn unieke fotospots en het uitzicht zal je hart zeker sneller doen kloppen.

Aletschgletsjer Zwitserland

Meer van Brienz

Met de auto rijd je in ongeveer een half uurtje naar het meer, de Brienzersee. Alleen al vanwege het sprookjesachtige uitzicht is dit bergmeer de moeite waard om te bezoeken, maar je kunt er ook van een boottocht genieten. Op warme zomerdagen is het een fijne plek om te zwemmen. Het dorpje Brienz zelf is ook leuk om te bezoeken, het staat bekend om zijn houtsnijkunst. Het is ook het beginpunt van de tandradbaan naar de Brienzer Rothorn, die op zo'n 2350 meter boven het dorp en het meer uittorent.

Meer van Brienz Zwitserland

Vervoer

Grindelwald is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Zo heeft het kleine dorpje een eigen station en rijden er bussen.

Wil je de bergen in? Niet alle bergdorpen rondom Grindelwald zijn goed bereikbaar met de auto, maar het openbaar vervoer in de regio is erg goed geregeld. Neem bijvoorbeeld een trein of kies voor een van de vele kabelbanen in en rondom Grindelwald. Die brengen je tot aan de uithoeken van de Jungfrauregio.

Ballon!