Flims, Zwitserland

Flims, Zwitserland Flims is een leuk bergdorpje in de Zwitserse Alpen. Waar de bergen in de winter bevolkt worden door wintersporters, halen in de andere seizoenen wandelaars er hun hart op. Wandelroutes en ook mountainbiketracks beginnen bijna bij de voordeur, want met de kabelbanen kun je alle kanten op. Ontdek de twee prachtige blauwgroene meren, de Crestasee en de Caumasee. Dan zijn er nog de indrukwekkende Rijnkloof en de bijzondere bergtoppen van Sardona.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ruinaulta-Rijnkloof

Door deze diepe kloof met wanden van witte rotsen stroomt een snelle rivier, de Voor-Rijn. De 'Grand Canyon van Zwitserland' ontstond 10.000 jaar geleden door een grote lawine. Je bereikt de kloof onder andere wandelend vanuit Flims. Je doet er ongeveer een uur over om er te komen. Op de rivier kun je goed raften. Vanaf het uitzichtpunt Il Spir heb je een fantastisch uitzicht over de canyon.

Ruinaulta rijnkloof, Flims

Tectonic Arena Sardona

Dit is een bergachtig gebied met maar liefst zeven verschillende toppen hoger dan 3.000 meter. Hier kun je zien wat er gebeurt als bergen door tektonische stuwkracht met elkaar botsen. Op deze plek wordt door wetenschappers dan ook onderzoek gedaan naar het ontstaan van het Alpengebergte. Voor toeristen is het landschap bij Sardona vooral een mooi natuurspektakel en een goed wandelgebied. Je komt hier met de kabelbaan vanuit Flims.

Tectonic Arena Sardona, Flims

Caumameer

De schilderachtige Caumasee heeft de vorm van een hart. De naam betekent ‘het meer van de middagrust’. Vanaf de parkeerplaats daal je te voet (of met het bergliftje) af naar het turkooizen meer. Huur een bootje, wandel om het meer of geniet gewoonweg van het uitzicht over het felgekleurde water. Je kunt ook zwemmen in het Caumameer, maar omdat het water direct uit de bergen komt is het wel wat fris (rond de 20 graden). Om bij het meer te komen, moet je entree betalen.

Caumameer, Flims

Crestameer

Het eveneens blauwgroene Crestameer heeft een mooie ligging, want het wordt helemaal omringd door bomen. Omdat het een groot ondiep gedeelte heeft, is het een populaire zwemplaats voor gezinnen met kinderen. Het water in het meer stroomt er ondergronds in en bovengronds weer uit en wordt op die manier continu ververst. Neem een duik vanaf de steiger in het kristalheldere water of wandel een rondje om het 320 meter lange meer.

Crestameer, Flims

Mountainbiken

Mountainbikers kunnen hun hart ophalen in Flims! Hier ligt namelijk maar liefst 330 kilometer aan fiets- en mountainbikepaden. Voor avontuurlijke mountainbikers is er bijvoorbeeld de TREK Runca Trail. Over een lengte van 7,6 kilometer overbrug je bijna 750 meter hoogteverschil. De uitdagende afdaling duurt een halfuur en zorgt gegarandeerd voor een adrenalinestoot.

Mountainbiken, Flims

Felsbachschlucht

Direct langs het dorp Flims stroomt het riviertje de Flem. Bij de Felsbachschlucht baant het zich een weg door een smalle kloof. Deze is niet groot en imposant, maar je wandelt hier juist door een groene oase van bossen en bergweiden, deels langs dit snelstromende beekje tussen de rotsen. Bij het Crestameer is een uitzichtpunt, een leuke stop tijdens de wandeling van Flims naar naar het nabijgelegen plaatsje Trin-Mulin.

Felsbachschlucht, Flims

Omgeving

Treinreizen vanuit Chur

Op twintig kilometer van Flims ligt het plaatsje Chur. Vanuit hier kun je spectaculaire treinritten door Zwitserland maken. Zo is Chur het startpunt van de Bernina Express, een van de bekendste treinreizen van de Alpen. Het traject is meer dan 150 kilometer lang en eindigt in Italië. De complete rit duurt vier uur (enkele reis). Daarnaast is Chur een tussenstation van de Gletsjer Express. Deze spoorlijn loopt van Zermatt naar St. Moritz. De complete rit duurt acht uur (enkele reis) en laat de mooiste landschappen van de Zwitserse Alpen zien. Beide treinritten zijn door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Gletsjerexpress vanuit Chur
Ballon!