Zwitsers Nationaal Park, Zwitserland

Het Zwitsers Nationaal Park Het Zwitsers Nationaal Park is het enige nationale park van Zwitserland. In 1914 is het park ontstaan en is daarmee het oudste park van de Alpen. Bossen domineren het landschap in het park, maar tijdens een wandeling kom je ook weides, meren en ijsvlaktes tegen. Daarnaast herbergt het park een bijzondere verscheidenheid aan planten en dieren. Misschien kruis je het pad wel met steenbokken, hagedissen of marmotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

In het plaatsje Zernez bevindt zich het bezoekerscentrum van het park. Dit is de perfecte plek om je bezoek aan het Zwitsers nationaal park te beginnen. Je kunt hier informatie krijgen over het park, mogelijke wandelingen, actuele weersituatie en vervoer. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen waarbij je onder andere leert over de geschiedenis, natuur en flora en fauna in het park.

Bezoekerscentrum, Zwitsers Nationaal park

Wandelen

Met zo'n 100 kilometer aan wandelpaden is het Zwitsers Nationaal Park een echt wandelparadijs. Er is voor iedere wandelaar een route, of je nu een korte wandeling wilt maken of de benen hebt voor een meerdaagse wandeling. De Panoramaroute is volgens velen een echte aanrader door de ongerepte natuur en prachtige vergezichten. Hoewel deze 14,5 kilometer lang is, doe je er toch zo'n 7 uur over vanwege de hoogteverschillen tijdens de wandeling. Tijdens deze wandeling kun je optimaal genieten van de natuur in het park. Dus trek je beste wandelschoenen aan en kies een mooie wandeling uit.

Wandelen

Zernez

Met de bergen op de achtergrond wordt Zernez ook wel de toegangspoort van het Zwitsers nationaal park genoemd. Het plaatsje heeft niet alleen centrale ligging voor het nationaal park maar ook voor uitstapjes naar bijvoorbeeld St. Moritz of het Münsterdal. Neem een kijkje bij het bezoekerscentrum en start hier je wandeling naar het park. Als je even wilt bijkomen van de activiteiten kun je een duik nemen in het gezins- en wellnessbad Familienbad Zernez.

Zernez, Zwitserland

Schmelzra museum

In het oude administratieve gebouw van de lood- en zilvermijnen is het Schmelzra Museum gevestigd. Een uitgebreide mijnbouwtentoonstelling neemt je mee op reis door de geschiedenis van de mijnbouw in het gebied en de leefomstandigheden van de arbeiders. Daarnaast is er een interessante tentoonstelling te bezichtigen over beren, die ooit door de bossen van dit gebied dwaalden. Leer over de geschiedenis, leefomstandigheden van de beren en de kans dat ze terugkeren in het gebied. Deze tentoonstelling heeft zelfs een prijs gewonnen vanwege de realistische aanpak en educatie.

Schmelzra museum, Zwitsers nationaal park

Scuol

In het noorden van het Zwitsers nationaal park is het dorpje Scuol met haar karakteristieke Engadiner huizen een bezoekje waard. Deze huizen kenmerken zich door massieve muren, ronde boogpoort, diepliggende ramen en tekeningen op de muren. In de omgeving van Scuol zijn veel waterbronnen, een deel daarvan wordt gebruikt voor het Engadin Bad Scuol. Hier kun je genieten van de baden, sauna's en massages.

Scuol, Zwitserland

Ofenpass

Tussen Engadin en Val Müstair loopt de Ofenpass, ook wel de Pass dal Fuorn genoemd. Deze bergpas gaat deels door het Zwitsers nationaal park. Als je over deze weg rijdt kun je genieten van de bergachtige omgeving en de vele mooie uitzichten. Vergeet ook niet om onderweg te stoppen en een wandeling te maken.

Ofenpass, Zwitserland

Merenplateau Macun

Op een hoogte van 2600 meter ligt het merenplateau Macun. Verspreid tussen de bergen bevinden zich hier meer dan twintig grote en kleinere meren. De meeste mensen beginnen de wandeling in Zernez en eindigen in Lavin. Het is een route voor de ervaren wandelaars maar biedt een bijzondere belevenis en indrukwekkende uitzichten op de vele meren.

Merenplateau Macun
Ballon!