Luzern, Zwitserland

Luzern Zwitserland Op veel plekken in Zwitserland kun je van de natuur genieten. Wat Luzern zo leuk maakt is de combinatie van een sfeervolle binnenstad en een prachtige natuur binnen handbereik. Te beginnen met de ligging aan het groenblauwe Vierwaldstättersee en het uitzicht op de berg Pilatus. In Luzern zelf is de volledige Altstadt een bezienswaardigheid op zich. Slenter door typische Zwitserse straatjes vol met versierde en kleurrijke historische gebouwen en wandel over een van de oudste houten bruggen van Europa. Hier vermaak je je met gemak een dag of twee!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

De oude binnenstad (Altstadt) van Luzern is een waar plaatje om te zien. Waar je ook kijkt zie je enorme monumentale gebouwen. Sommige versierd met fresco's, sommige hebben een pastelkleurtje en andere gebouwen spreken tot de verbeeldingen vanwege de leeftijd of geschiedenis. Vooral de Weinmarkt en de Kornmarkt met het Altes Rathaus in Renaissance-stijl zijn leuke plekjes in de stad. Wandel ook zeker langs de kade waar je een paar prachtige exemplaren van historische gebouwen vindt. Hier staat ook een van de oudste kerken van Luzern. De Jesuit kerk met de twee kenmerkende barokke torens is niet te missen.

Historisch centrum Luzern

Kapelbrug

Deze brug met halverwege een oude watertoren behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Luzern. Het is namelijk niet alleen de oudste houten brug van Zwitserland, maar volgens sommigen zelfs een van de oudste of langste van Europa. De brug verbindt de Altstadt aan de rechterzijde van de Reuss-rivier met de nieuwe stad aan de linkerzijde. Een bijzonder detail zijn de schilderijen die in de nok van deze overdekte brug hangen. Bij een brand in 1993 is een groot aantal schilderijen verloren gegaan, maar een stuk of dertig zijn nog te bezichtigen. Bij je bezoek aan Luzern moet je dus zeker een keer de oversteek maken en tijdens de wandeling omhoog kijken.

Kapelbrug, kapellbrücke Luzern

Vierwaldstättersee

Het Vierwaldstättersee, Vierwoudstrekenmeer of het meer van Luzern. Allemaal benamingen voor het kraakheldere en fjordachtige meer waar Luzern aan grenst. Bij een wandeling door de stad en langs de kade kun je al van het indrukwekkende uitzicht op het meer en de omliggende bergen genieten. Nóg leuker is om het meer te verkennen vanaf het water. Je hebt keuze uit luxe, klimaatneutrale of historische raderstoomboten. Er zijn meerdere opstapplaatsen in de stad, zoals tegenover het Centraal Station.

Vierwaldstättersee, Luzern

Leeuwenmonument

Net buiten het centrum is een bijzonder monument te bezichtigen. Hier bekijk je het stenen beeld van een stervende leeuw die in een rotswand is uitgehouwen. Het Löwendenkmal is een eerbetoon aan de soldaten van de Zwitserse Garde die zijn gestorven tijdens de Franse Revolutie. Zij gaven hun leven om de Franse koninklijke familie te beschermen. De bijzondere plek, de levensechte expressie van de leeuw en de achtergrond zorgen ervoor dat het hoe dan ook een indruk bij je achterlaat.

Leeuwen monument, Luzern

Pilatus berg

Een bezoekje aan de machtige Pilatus berg is een absolute must want is een van de best bereikbare toppen van de Zwitserse Alpen. Neem de kabelbaan omhoog vanuit Kriens, een plaatsje net buiten Luzern. Of durf je een ritje in de steilste tandradbaan ter wereld aan? Met de Pilatusbahn overbrug je ruim 1600 meter waarbij er zelfs een klim van 48% stijging tussen zit. Wat je ook kiest, de weg naar de top is een ervaring op zich en staat garant voor spectaculaire uitzichten. Helemaal boven liggen meerdere wandelpaden aan je voeten en kun je naar verschillende panoramaplatforms lopen voor een weids uitzicht op de alpenweides, het meer van Luzern en alle dorpjes onder je.

Pilatus berg Luzern
Ballon!