Sankt Gallen, Zwitserland

Sankt Gallen Zwitserland Sankt Gallen is een aantrekkelijke universiteitsstad in het oosten van Zwitserland. De stad heeft een regiofunctie en is een geschikte uitvalsbasis voor het vierlandenpunt Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein. Met haar pittoreske oude binnenstad vol prachtige gebouwen met typerende bont beschilderde erkers is Sankt Gallen een ware culturele trekpleister. Niet voor niets staat deze historische stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Slenter door de oude straten en sla vooral de kathedraal en bibliotheek niet over. Dat de mooie Bodensee op maar een kwartier rijden ligt, maakt de plaats extra aantrekkelijk!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Sankt Gallen

Het symbool van Sankt Gallen is het historische kloosterkwartier uit de achtste eeuw, door Zwitsers Stiftsbezirk genaamd. Onderdeel van het complex is de schitterende kathedraal, die hoog boven de rest van de stad uittorent. Deze kathedraal is met haar twee torens een echte blikvanger en wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Zwitserland. Ook van binnen zal hij je niet teleurstellen. Bekijk de unieke versieringen op het plafond en bij het hoofdaltaar of bewonder de gedetailleerde sculpturen in de kathedraal. Deze Dom werd als abdijkerk in de achttiende eeuw gebouwd en is uitgeroepen tot kathedraal van het bisdom Sankt Gallen.

Kathedraal Sankt Gallen Zwitserland

Abdijbibliotheek Sankt Gallen

Grenzend aan de kathedraal, ligt de gigantische abdijbibliotheek (Stiftsbibliothek). Een kijkje nemen in deze wereldberoemde bibliotheek is zeker de moeite waard, al zul je waarschijnlijk geen idee hebben waar je moet beginnen. Het bevat namelijk een verzameling van zo’n 170.000 boeken! Veel van deze boeken zijn al honderden jaren oud en zijn in de middeleeuwen geschreven door monniken, echt uniek! Behalve van de literatuur, kun je in deze prachtige bibliotheek genieten van een geweldig staaltje rococo- en barok-architectuur. Bekijk ook zeker de prachtig versierde boekenkasten en de bijzondere fresco’s.

Bibliotheek Sankt Gallen Zwitserland

Stadswandeling

Een paar uur slenteren door de oude straten en dan heb je een goed beeld van deze mooie stad. Bij het toeristenbureau kun je een audiotour boeken, zo hoor je onderweg alles over de geschiedenis van de stad. Je kan uiteraard ook met een gids op pad, er zijn veel verschillende thema-rondleidingen mogelijk. Naast de op deze pagina genoemde bezienswaardigheden, loop je ook langs de Sankt Laurenzenkerk en de toegangspoort de Karlstor. Specialiteiten uit Sankt Gallen die je op je stadstoer kunt ontdekken zijn de Bratwurst en de Sankt Galler Biber (een zoete lekkernij met amandelvulling). Sankt Gallen heeft jaarlijks een gezellige kerstmarkt.

Kathedraal Sankt Gallen Zwitserland

Textielmuseum

Sankt Gallen is van oudsher een textielstad en het textielmuseum is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken als je de stad bent. Duik in de geschiedenis van dit handwerk uit Sankt Gallen en bekijk de prachtige collecties van Zwitsers hand- en machineborduurwerk. Uit alle delen van het land zijn in het museum bijzondere textielwerken te bekijken, maar de focus ligt op het borduurwerk uit het oosten van Zwitserland.

Textielmuseum Sankt Gallen Zwitserland

Drei Weieren

De Drei Weieren, letterlijk vertaald ‘de drie vijvers’, vormen een oase van rust net buiten Sankt Gallen. In de zomer zijn deze vijvers populaire badplaatsen en kun je er heerlijk zwemmen. ’s Winters kun je er, als het weer meewerkt, fantastisch schaatsen. Een wandeling rondom de Drei Weieren is het hele jaar de moeite waard, vanaf deze plek heb je namelijk een schitterend panoramisch uitzicht over Sankt Gallen. Iets dat je absoluut niet wilt missen bij een bezoekje aan deze stad.

Sankt Gallen Zwitserland

Bruggenroute

Voor de wandelliefhebbers onder ons is de Bruggenroute een absolute aanrader. Deze wandelroute van zo’n 7,5 kilometer lang start bij station St. Gallen-Haggen en eindigt bij Spisegg. De route loopt via achttien bruggen door het prachtige rivierenlandschap rondom St. Gallen. Bij elke brug staat een informatiebord, waardoor je alles te weten komt over deze bouwwerken over het water. Razend interessant!

Sankt Gallen Zwitserland

Säntispark

Op een paar minuten rijden van Sankt Gallen ligt het waterparadijs Säntispark, met als echte highlight de 90 meter lange waterglijbaan. Er zijn ook nog meer kortere glijbanen, een golfslagbad en een stroomversnelling. Een aanrader voor een dag dat het wat minder weer is of als je met kinderen op vakantie naar Zwitserland gaat. Er is een winkelcentrum bij het zwembad, dus je kunt het ook perfect combineren.

Santispark Sankt Gallen Zwitserland

Omgeving

Bodensee

Op een kwartier rijden van Sankt Gallen ligt de prachtige Bodensee op de grens met Duitsland en Oostenrijk. Rorschach is de dichtstbijzijnde badplaats en je vindt hier dan ook diverse zwemplekken met ligweiden. Je kunt hier de veerboot pakken naar Lindau in Duitsland. Rond de Bodensee kun je fantastisch fietsen, heb je deze niet mee, geen punt, een fiets huren kan op diverse plaatsen. De Alter Rhein stroomt op de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk de Bodensee in. Ga mee met een boottocht over deze rivier. De Bodensee zelf nodigt naast zwemmen ook uit om te roeien, kajakken, zeilen of om hier, in het ruimere sop, een mooie boottocht te maken.

Bodensee Sankt Gallen Zwitserland

Vervoer

Sankt Gallen is erg goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. De stad heeft een eigen station, dat vlak bij het centrum ligt. In de stad zelf rijden er bussen volgens een betrouwbare dienstregeling.

Let wel op: het centrum van Sankt Gallen is autovrij. Gelukkig liggen de belangrijkste bezienswaardigheden dichtbij elkaar en is het dus ook aan te raden om de stad te voet te ontdekken. Rondom het oude stadscentrum zijn er genoeg mogelijkheden om je auto te parkeren.

Ballon!