Lugano, Zwitserland

Lugano Zwitserland De stad Lugano wordt omringd door bergen. Deze ligging leverde Lugano zelfs de bijnaam ‘Rio de Janeiro van Europa’ op. Direct bij de stad liggen Monte Bré en Monte San Salvatore. Met de kabeltram ben je in korte tijd boven en geniet je van het prachtige uitzicht over het meer van Lugano en de stad. Je beleeft hier het beste van twee werelden: de sfeer in Lugano is overduidelijk Italiaans, maar alles loopt net zo gestroomlijnd als in een Zwitsers uurwerk.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het meer van Lugano

De stad Lugano ligt direct aan het gelijknamige meer van Lugano. Het meer ligt zowel op Zwitsers als Italiaans grondgebied en wordt omringd door de bergen van de Alpen. Hoewel het meer van Lugano kleiner is dan het Italiaanse Comomeer en Lagio Maggiore, is het net zo mooi om te zien. Wie tijdens zijn vakantie iets actiefs wil doen, kan hier zwemmen, zeilen, windsurfen, waterskiën en kanoën. Een leuke manier om het meer te verkennen is met de waterbus. Deze vaart vanuit Lugano naar verschillende andere plaatsen aan het meer.

Waterfietsen Lugano Zwitserland

Kerk Santa Maria degli Angioli

Dit is weliswaar niet de oudste kerk van Lugano, maar wel de bekendste. Oorspronkelijk hoorde de kleine kerk, die in 1510 werd gebouwd, bij een Franciscanenklooster. Van buiten lijkt de kerk niet bijzonder, maar van binnen is deze zeker de moeite waard. De kerk bevat namelijk twee prachtige fresco’s van Bernardino Luini, een Italiaanse renaissanceschilder. Een van deze fresco’s is zo groot dat het een complete wand van het zijschip beslaat. Luini was een van de beste leerlingen van de wereldberoemde kunstenaar Leonardo da Vinci en diens invloed is duidelijk terug te zien.

Kerk Lugano Zwitserland

Via Nassa

Dit is de bekendste winkelstraat van Lugano. Een ‘nassa’ is een type net dat de vissers vroeger op het meer van Lugano gebruikten. Oorspronkelijk was de Via Nassa namelijk de plek waar de vissers hun vers gevangen buit te koop aanboden. Vandaag de dag kun je aan de Via Nassa vooral zien dat Lugano een rijke stad is. De winkelstraat heeft namelijk vooral chique winkels van exclusieve merken als Louis Vuitton, Gucci en Prada. De booggalerijen aan de Via Nassa stammen uit de zeventiende eeuw.

Winkels Lugano Zwitserland

Het Cianipark

Met een oppervlakte van 63.000 vierkante meter is dit openbare stadspark de groene long van Lugano. Het park ligt aan de oevers van het meer van Lugano, op loopafstand van het centrum. De tuinen in het park zijn goed onderhouden en worden gezien als een van de mooiste van Zwitserland. Er zijn veel wandelpaden, waardoor wandelen met het uitzicht op het meer hier de populairste activiteit is. In de zomer worden hier traditioneel diverse openluchtconcerten gehouden.

Cianipark Lugano Zwitserland

Monte San Salvatore en Monte Bré

Lugano heeft de bijnaam ‘het Europese Rio de Janeiro’. Net als de Braziliaanse stad, wordt Lugano namelijk omringd door hoge bergen. Dit zijn de bergen San Salvatore (912 meter hoog) en Bré (923 meter hoog). Beide bergen hebben uitzichtpunten die te bereiken zijn per kabelspoor. Een bezoek is de moeite waard, want vanaf hier heb je geweldig uitzicht over het meer van Lugano, de stad zelf en de Alpen. Een populaire activiteit is om je naar boven te laten vervoeren en vervolgens omlaag te wandelen.

Monte Bre Lugano Zwitserland

Omgeving

Swissminiatur

Wil je alle bezienswaardigheden van Zwitserland zien in slechts één uur tijd? Bezoek dan Swissminiatur, het Madurodam van Zwitserland. Dit miniatuurmuseum in de openlucht ligt op nog geen tien kilometer van het centrum van Lugano. Er zijn meer dan honderd maquettes van bezienswaardigheden in Zwitserland, waaronder kastelen, kerken en de bekende berg, de Matterhorn. Daarnaast heeft Swissminiatur een spoorlijn voor modeltreintjes van maar liefst 3,5 kilometer lang. De treintjes lopen tussen de miniaturen door.

Swissminiatuur Zwitserland

Morcote

Morcote is een voormalige vissersdorp aan het meer van Lugano, met nog geen duizend inwoners. Het plaatsje is zo fotogeniek, dat het ooit werd uitgeroepen tot mooiste dorp van Zwitserland. Aan het meer staan diverse statige huizen met bogen, een geliefd onderwerp voor fotografen. Vanaf de waterkant leiden kronkelige straatjes omhoog naar de oude bedevaartkerk Santa Maria del Sasso. Verder heeft Morcote een stadspark met diverse exotische palmbomen, bloemen en planten.

Morcote Zwitserland

Lago Maggiore

Op zo’n 25 kilometer van Lugano ligt het Lagio Maggiore. Met een lengte van zestig kilometer is dit het tweede grootste meer van Italië. Het meer is zo groot, dat een deel ervan zelfs in Zwitserland ligt. Deze vakantiebestemming werd al vroeg ontdekt: de Europese adel bouwde hier namelijk graag hun vakantievilla’s. Maak een boottocht over het meer, bezoek een van de eilandjes of kom tot rust op een van de zandstranden die hier zijn aangelegd.

Lago Maggiore Zwitserland Italie

Comomeer

Op nog geen dertig kilometer van het Zwitserse Lugano ligt het Comomeer in Italië. Met ruim vierhonderd meter is dit het diepste meer van heel Europa. De omgeving van het meer heeft veel oude vissersdorpjes. Aan de gezellige promenades langs het water proef je de echte Italiaanse sfeer. Vanuit het plaatsje Menaggio vertrekken boottochten over het meer, dat volgens sommigen het mooiste van heel Italië is.

Comomeer Italie
Ballon!