Brig, Zwitserland

Brig Aan de voet van de bergpas Simplonpas ligt het historische plaatsje Brig. Een ideale plek om de omgeving te verkennen. Vroeger was Brig een belangrijk kruispunt mede door de aanleg van de Simplonpas die Zwitserland met Italië verbindt. Start bij het centrale plein Hauptplatz en wandel door het centrum langs de vele winkeltjes en restaurantjes. Stop tevens bij het Stockalper paleis, een van de meest imposante paleizen in Zwitserland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stockalper paleis

Aan de rand van het centrum staat het imposante Stockalper paleis. Een enorm paleis uit de zeventiende eeuw. Het gebouw heeft zijn naam te danken heeft aan Kaspar Stockalper, de eigenaar. Deze man stond bekend als een gewetenloze kapitalist en bedrieger. Hierdoor is hij later van zijn eigen landgoed verbannen. Maak een wandeling door de schitterende binnenplaats met haar barokke tuinen. Of volg een rondleiding en kom meer te weten over deze beruchte geschiedenis.

Stockalper paleis, Brig

Simplonpas

Net buiten Brig ligt de bergpas Simplonplas. Deze pas verbindt Brig met de plaats Domodossola in Italië. Een eeuwenoude pas die al sinds de zeventiende eeuw gebruikt wordt. Destijds ook door Kaspar Stockalper (van het Stockalper paleis) gebruikt om zout uit de Middellandse Zee te halen. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er een negentien kilometer lange spoortunnel gebouwd, wat nog steeds een van de langste tunnels ter wereld is. Het gehele jaar is het mogelijk om deze pas te rijden. Ook zou je met de autotrein via de tunnel naar Italië kunnen gaan.

Simplonpas, Brig

Zermatt

Op ongeveer veertig minuten rijden van Brig ligt een van de leukste outdoorbestemmingen in Zwitserland: Zermatt. Het autovrije dorp heeft alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie in de bergen. Vanuit het gezellige centrum zie je de Matterhorn al liggen. Dit is niet alleen de grootste bezienswaardigheid, maar ook de bekendste berg van Zwitserland. Het is een typisch wintersportoord, maar ook in de zomer staan de kabelbanen voor je klaar staan om je de bergen mee in te nemen. Een leuk weetje: het merk Toblerone vond de Matterhorn zo mooi, dat ze een afbeelding van deze berg op hun (piramidevormige) chocoladerepen plaatsten.

Zermatt, Brig
Ballon!