Zermatt, Zwitserland

Zermatt Matterhorn Zwitserland Zie je hem al liggen in de verte, de driehoekige bergtop van de Matterhorn? Vanaf Zermatt heb je een prachtig uitzicht op deze kolos en het dorp is het ideale beginpunt om de Zwitserse Alpen te ontdekken. Het is een typisch wintersportoord, maar ook in de zomer staan de kabelbanen voor je klaar staan om je de bergen mee in te nemen. Een leuk weetje: het merk Toblerone vond de Matterhorn zo mooi, dat ze een afbeelding van deze berg op hun (piramidevormige) chocoladerepen plaatsten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Matterhorn

Vanuit het centrum van Zermatt kun je hem al zien; de Matterhorn. Zonder twijfel een van de bekendste bergen van Zwitserland. De berg dankt zijn bekendheid mede aan de bijzondere vorm: een piramide met een steil, scheef puntje. Een klim naar de top op 4.478 meter is alleen weggelegd voor ervaren bergbeklimmers, met de juiste uitrusting. Ook zonder klimervaring kun je vanuit Zermatt echter volop genieten van het uitzicht op de Matterhorn. Vanaf het bergdorp leiden veel wandelwegen en kabelbanen de bergen in. Bij dagtochten in de omgeving van Zermatt heb je steeds weer een ander uitzicht op de Matterhorn, een uitzicht dat nooit gaat vervelen!

Zermatt Matterhorn Zwitserland

Gornergratbahn

De mooiste treinreis die je in Zermatt kunt maken, is die met de Gornergratbahn. Het spoor klimt meteen omhoog, eerst door het dorpje, daarna rijdt de trein door het bos en ten slotte door het berglandschap. Op deze 40 minuten durende treinreis zie je groene Alpenweides en besneeuwde bergtoppen. Het eindpunt van de negen kilometer lange spoorlijn is Gornergrat, een spectaculair uitzichtpunt. Vanaf hier zie je niet alleen een gletsjer, maar ook tientallen bergtoppen die allemaal meer dan 4.000 meter hoog zijn! Op weg naar Gornergrat (3.098 meter hoogte) stopt deze rode trein bij diverse tussenstations. Hier kun je uitstappen om rond te wandelen. Een kleine tip: ga op de heenreis aan de rechterkant zitten voor het mooiste uitzicht.

Zermatt Gornergratbahn Zwitserland

Wandelen van Gornergrat naar Riffelberg

Dit is een van de mooiste wandelingen in de omgeving van Zermatt. Je loopt van het uitzichtpunt Gornergrat (het eindstation van de Gornergratbahn) naar Riffelberg (een tussenstation). Je neemt de trein heen naar Gornergrat en terug vanaf Riffelberg. Hoewel het pad slechts vijf kilometer lang is, heeft het ontelbaar veel mooie uitzichtpunten. Overal zie je bergtoppen, waaronder die van de Matterhorn. Daarnaast kun je in de verte de Theodulgletsjer spotten. Onderweg kom je ook nog langs het fotogenieke Riffelmeer. Bij goed weer reflecteert dit meer de Matterhorn. Omdat je continu omlaag wandelt (500 meter hoogteverschil), is de wandeling goed te doen.

Zermatt wandelen Zwitserland

Gornerkloof

Een klein half uurtje lopen vanuit het centrum van Zermatt ligt de Gornerkloof. Deze kloof is uitgesleten door de rivier de Gornervispe. Het is een klein riviertje, maar mooi om te zien, de kloof is hierdoor ook vrij smal. Er loopt een houten pad waar je in een kwartiertje overheen kunt wandelen. Om de wandeling te kunnen maken moet je wel een toegangskaartje kopen.

Gornerkloof Zermatt Zwitserland

Hinterdorfstrasse

Dit is het oudste gedeelte van Zermatt. Het is een lang, smal straatje met oude houten huizen. De karakteristieke huizen met hun houtsnijwerk, balkonnetjes en bloembakken zijn erg fotogeniek. De Hinterdorfstrasse is een van de zijstraatjes van de hoofdstraat van Zermatt. Loop hier tijdens je verblijf in Zermatt zeker even doorheen.

Zermatt Hinterdorf Zwitserland

Matterhorn Glacier Paradise

Dit is het allerhoogste kabelbaanstation van Europa op 3.883 meter. De route is werkelijk spectaculair. Het laatste stuk ga je met een grote glazen cabine over een gletsjer. Terwijl de kabelbaan steeds hoger klimt, wat op zichzelf al voor een adrenalinestoot zorgt, zie je onder je de enorme ijsvlakte aan je voorbijtrekken. Matterhorn Glacier Paradise heeft een uitzichttoren, waar je de bekende Matterhorn vanaf de andere kant ziet dan vanuit het centrum van Zermatt. Via een tunnel die in het ijs is uitgehakt kom je terecht in een ijsgrot vol mooie ijssculpturen. Hiervoor moet je een apart entreekaartje kopen, maar een bezoek is absoluut de moeite waard. Ook kun je op de immense sneeuwvlakte volop skiën en snowboarden, zelfs in de zomer.

Zermatt Matterhorn Glacier Paradise Zwitserland

Wandelen van Trockener Steg naar Schwarzsee

Bij de meeste wandelingen in de omgeving van Zermatt wandel je door groene Alpenweides. Wil je eens door een ander landschap lopen, dan is de route van Trockener Steg naar Schwarzsee een aanrader. Dit zijn tussenstations van de kabelbaanroute naar Matterhorn Glacier Paradise. Het landschap bestaat uit uitgestrekte rotsvelden met de tinten grijs, bruin en koper. De wandeling is iets langer dan zes kilometer en duurt twee tot drie uur, je daalt in totaal zo’n 500 meter. Bij het fotogenieke meertje Schwarzsee staat een kleine kapel.

Zermatt Matterhorn Zwitserland

Uitzichtpunten Sunnegga, Blauherd en Rothorn

Vanuit het centrum van Zermatt loopt een kabelbaanroute langs drie uitzichtpunten. Dit zijn Sunnegga (op 1.620 meter hoogte), Blauherd (2.571 meter) en Rothorn (3.101 meter). Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht op de Matterhorn en de omgeving wordt. Het uitzicht vanaf Rothorn zou je kunnen herkennen van ansichtkaarten die in de hoofdstraat van Zermatt worden verkocht. Vanaf alle kabelbaanstations vertrekken leuke wandel- en mountainbikeroutes.

Bergen Zermatt Matterhorn Zwitserland

Five Lakes Trail

Dit is een mooie en ook makkelijke wandelroute. Vanaf kabelbaanstation Blauherd wandel je omlaag naar station Sunnegga. Onderweg zie je vijf verschillende meertjes. Het eerste meer dat je passeert is Stellissee. Bij goed weer kun je hier een reflectie van de Matterhorn zien. Dit is niet alleen het grootste, maar ook het mooiste van de vijf meren langs de route. Sommige mensen kiezen er daarom voor om alleen dit meertje te bezoeken vanaf kabelbaanstation Blauherd. Loop je alleen op en neer naar Stellissee, dan duurt de wandeling een uurtje. Wil je alle meertjes bekijken, dan loop je in 2,5 uur zo’n tien kilometer.

Zermatt Matterhorn

De Hangbrug bij Furi

Een van de makkelijkere wandelingen in Zermatt is die naar de hangbrug bij Furi. De route is drie kilometer lang, duurt een uurtje en heeft slechts 140 meter hoogteverschil. Het leukste deel van de wandeling is het oversteken van de hangbrug, die bijna 100 meter boven de Gornerkloof uittorent. De route loopt door het bos en door weides. Het pad begint en eindigt bij het kabelbaanstation Furi. Wil je na dit rondje nog verder wandelen dan kun je ook te voet terug naar Zermatt, in plaats van met de kabelbaan. Je volgt dan een rustige looproute door het bos van bijna vijf kilometer lang. Dit is een uurtje extra wandelen, waarbij je nog eens 250 meter daalt. Je kunt dit combineren met een bezoek aan de Gornerkloof.

Furi Hangbrug Zermatt Zwitserland

Vervoer

Zermatt is een autovrij dorp. Reis je met de auto door Zwitserland? Dan parkeer je je auto in het plaatsje Täsch en neem je vanaf daar de trein. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want zoals overal in Zwitserland is ook hier het openbaar vervoer efficiënt opgezet. Je parkeert je auto (tegen betaling) bij het treinstation van Täsch. De overdekte parkeergarage heeft 2.100 parkeerplaatsen. Vanaf hier neem je de Matterhorn Gotthard Bahn (afgekort MGBahn). Deze trein rijdt zeer regelmatig op en neer tussen Täsch en Zermatt. De treinreis is slechts vijf kilometer en duurt twaalf minuten. Vanachter de grote ramen in de trein kun je al zien hoe mooi de omgeving is.

Het treinstation van Zermatt ligt middenin het bergdorp. Vanaf hier kun je te voet of met een elektrotaxi naar je accommodatie. Het centrum van Zermatt is erg compact. De hoofdstraat met winkels en restaurants, het treinstation vanaf waar de Gornergratbahn vertrekt en de verschillende kabelbaanstations liggen allemaal op loopafstand van elkaar.

Ballon!