Seelisberg, Zwitserland

Seelisberg, Zwitserland Op achthonderd meter hoogte ligt het dorp Seelisberg, direct aan de oever van het Vierwoudstrekenmeer, bij veel mensen bekend als het Vierwoudstedenmeer. Maak beslist een rondvaart over het dit prachtig azuurblauwe bergmeer. Dat kan geheel in stijl: in een historische stoomboot. Dit is de plek om én te genieten van de bergen en het water én om de mooie dorpen in de omgeving te verkennen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vierwoudstrekenmeer

Dit grote bergmeer wordt ook wel het meer van Luzern genoemd, naar de grootste stad op de oever. Het Vierwoudstrekenmeer ligt midden tussen de bergen. De kronkelige vorm doet denken aan de fjorden in Noorwegen. Rederij SGV verbindt met zijn veerdiensten meer dan dertig verschillende opstapplaatsen rond het meer met elkaar. De vloot bestaat uit raderstoomboten en klassieke salonschepen. Het plaatsje Seelisberg ligt ver boven het water: de oever bereik je met een treintje. Vanuit het dorp starten diverse wandelroutes, onder andere naar Rütli en het uitzichtpunt Marienhöhe

Vierwoudstrekenmeer bezienswaardigheid Seelisberg, Zwitserland

Seeli

Het kleine meer Seelisbergersee heet in de volksmond 'Seeli', dat letterlijk 'klein meer' betekent. Het is dan ook een stuk kleiner dan de naastgelegen grote broer, het Vierwoudstrekenmeer. In de zomer is Seeli enkele graden warmer en dus een fijn meer om lekker in te zwemmen en te zonnebaden in de ligweide.

Seeli bij Seelisberg, Zwitserland

Omgeving:

Luzern

Op 33 kilometer van Seelisberg ligt een van de mooiste steden van Zwitserland. Het historische centrum van Luzern is helemaal autovrij. Deze gezellige ‘altstadt’ heeft mooie pleinen, musea en patriciërshuizen. Loop tijdens een wandeling door Luzern zeker langs de Kapellbrücke, een van de oudste overdekte bruggen van Europa. Dan is er een houten brug, de Spreuerbrücke, die verder stroomafwaarts over de rivier de Reuss ligt. Mis ook zeker de middeleeuwse stadsmuur en het leeuwenmonument niet.

Luzern, Zwitserland

Pilatus

Een van de bergtoppen langs het Vierwoudstrekenmeer is de 2.137 meter hoge Pilatus. Vanaf het stadje Alpnachstad, op dertig kilometer van Seelisberg, gaat een tandradbaan naar boven. Deze Pilatusbahn is er niet zomaar een, het is de steilste tandradbaan ter wereld, met een maximale stijging van maar liefst 48 procent. Na een half uur stap je ruim 1.600 meter hoger weer uit, op het eindstation Pilatuskulm. Vanaf hier loopt een steil pad naar de top van de Pilatus. Je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over het meer en de stad Luzern. Er zijn ook andere wandelpaden vanaf de top, zoals naar de Klimsenkapel. Stop op de weg omlaag ook even bij het restaurant Pilatuskulm.

Pilatus, Zwitserland

Stans

Deze plaats aan het Vierwoudstrekenmeer is een bezoek zeker waard. De bekendste bezienswaardigheid is de ‘CabriO’. Deze kabelbaan brengt je naar de top van de Stanserhorn. Dit levert een dubbel panorama op: het Vierwoudstrekenmeer in het noorden en de bergen van de Berner Alpen in het zuiden. Stans ligt tussen Seelisberg en Luzern.

Stanserhorn, Zwitserland

Titlis

Aan hoge bergen geen gebrek in de omgeving van Seelisberg! Een daarvan is de Titlis, met een hoogte van 3.238 meter. Vanuit het plaatsje Engelberg kun je naar boven met een combinatie van een gondellift en kabelbaan (waarvan de cabine ronddraait zodat je het beste uitzicht hebt!). Eenmaal bij het bergstation van Klein Titlis aangekomen, heb je niet alleen een fantastisch uitzicht, maar ook volop keuze uit activiteiten. Steek de hoogste hangbrug van Europa over of stap in de spectaculaire stoeltjeslift en ‘vlieg’ hiermee over een gletsjer!

Titlis, Zwitserland