Vraag offerte

  Puur natuur in Noorwegen en Zweden

Ga je voor puur natuur, onontdekte gebieden en wil je twee landen combineren in een reis? Rij dan deze avontuurlijk camperroute langs de highlights van midden Noorwegen en Zweden. Je bezoekt nationale parken zoals Rondane, Fulufjället en Jotunheimen, het beroemde Geiranger fjord en rijdt een van de mooiste kustroutes ter wereld, de Atlantic Road.

Vrijheid blijheid met een camper!

De ultieme vrijheid: reis per camper door Noorwegen en Zweden. Hieronder vind je een routesuggestie, maar je kunt je reis natuurlijk maken zoals je wilt, korter, langer, andere route, zeg het maar. Deze route is mogelijk vanaf start- en eindpunt Ålesund of Trondheim.

GRATIS GEPERSONALISEERD ROADBOOK
Boek bij ons een camper- of autorondreis en krijg een gepersonaliseerde reisgids cadeau.

Pas deze reis aan

Totale afstand: 1982 kilometer

Reis van dag tot dag

Dag 1. Ålesund

Je reis begint in Ålesund.

Het stadscentrum van Ålesund is alleen al door de prachtige Jugendstil-gebouwen de moeite waard om te bezoeken. Het werd in 2007 zelfs verkozen tot mooiste stad van Noorwegen. Bezoek het Jugendstilsenteret om meer te weten te komen over deze bouwstijl. Neem een kijkje in het Ålesundmuseum om de geschiedenis van de stad te beleven. Het uitzichtpunt Aksla, midden in de stad, laat je de omgeving zien uit een hoek die je nergens anders vindt.

Alesund Noorwegen

Dag 2. Ålesund - Geiranger

Afstand: 110 km || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Je haalt 's middags de camper op in Ålesund en vervolgt je weg naar Geiranger.

De Geirangerfjord is een van de mooiste fjorden van Noorwegen en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Geiranger is een bruisend, toeristisch dorp met alle mogelijkheden om te wandelen, kajakken of met een boottocht de prachtige fjord te verkennen. Vaar langs prachtige watervallen die van de hoge rotswanden stromen. De bekendste watervallen langs de Geirangerfjord zijn de Syv Søstrene. Dit is een waterval die uit zeven stromen bestaat en daarom de Zeven Zusters heet.

Geiranger Noorwegen

Dag 3. Geiranger

Het dorp ligt in een dal met aan weerszijden prachtige uitkijkpunten. Aan de ene kant leidt een steile bergpas Ørnevegen, oftewel adelaarsweg je naar een uitkijkpunt. Deze naam is niet zo maar gekozen. Vanaf het uitkijkpunt Ørnesvingen kijk je inderdaad als een adelaar uit over de Geirangerfjord. Aan de andere kant neemt een indrukwekkende bergweg je mee naar een glazen uitkijkplatform op de berg Dalsnibba. Het voelt alsof je hier op de rand van de wereld staat.

Geiranger Noorwegen

Dag 4. Geiranger - Nationaal Park Jotunheimen

Afstand: 100 km || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Trek je wandelschoenen maar alvast aan, want het is tijd voor een bezoek aan een van de mooiste natuurgebieden van Noorwegen! Nationaal park Jotunheimen heeft niet alleen de hoogste bergen van het koninkrijk; ook de wandelingen worden tot de mooiste van het land gerekend. Een indrukwekkende prestatie in een land waar helderblauwe fjorden, indrukwekkende watervallen en besneeuwde bergtoppen voor het oprapen liggen. Wordt het de hike naar de bergtop Galdhøppigen, de route over de bergkam Besseggen langs twee gekleurde meren, of misschien wel allebei?! Maak ook zeker een autorit over de schitterende panoramaweg Sognefjellet, de hoogste bergweg van Scandinavië.

Noorwegen

Dag 5. Nationaal Park Jotunheimen - Nationaal Park Rondane

Afstand: 70 km || Reistijd: ongeveer 1 uur  

Natuurliefhebbers zijn op de juiste plek in Rondane Nationaal Park. De hoogste top is de Rondeslottet van 2.178 meter. Vanaf de bergtoppen heb je prachtig uitzicht op de omgeving en misschien spot je zelfs wel één van de laatst overgebleven wilde kuddes rendieren van Noorwegen. Toe aan een andere activiteit? Je kunt in het park ook fietsen, mountainbiken, paardrijden, vissen of raften.

Nationaal Park Rondane, Noorwegen

Dag 6. Nationaal Park Rondane

De Noorse toeristische route Rondane (route 27) is een aanrader. Stop onderweg bij Sohlbergplassen. Dit is een uitkijkplatform met uitzicht op het Atnasjøenmeer met daarachter de bergen van Rondane Nationaal Park. Het platform is vernoemd naar de kunstenaar Harald Sohlberg, die het beroemde schilderij 'Winternacht in Rondane' schilderde. Je ziet hier direct waar hij zijn inspiratie vandaan haalde.

Rondeslottet Nationaal Park Rondane

Dag 7. Nationaal Park Rondane - Hamar

Afstand: 180 km || Reistijd: ongeveer 2½ uur  

Aan het Mjøsameer ligt de levendige stad Hamar. Samen met Lillehammer werden hier in 1994 de Olympische Winterspelen gehouden. Breng een bezoek aan het Olympisch Stadion of duik de geschiedenis in bij het Domkirkeodden museum aan de rand van de stad. Ontspanning vind je aan het Koigen strand, het prachtige stadsstrand van Hamar.

Hamar, Innlandet

Dag 8. Hamar

De Skibladner is een van de oudste radarstoomboten die nog volgens een dienstregeling vaart. In de zomermaanden vaart deze boot tussen Hamar, Lillehammer, Eidsvoll en Gjøvik. Ga terug in de tijd en geniet van de omgeving tijdens een deze boottocht. De reis duurt langer dan wanneer je de auto of trein neem, maar niets kan op tegen een historische aart met deze Skibladner.

Skibladner-stoomschip, Hamar

Dag 9. Hamar - Nationaal Park Fulufjället

Afstand: 180 km || Reistijd: ongeveer 3 uur  

Onderweg naar het noorden van Zweden, op de Noorse grens ligt nationaal park Fulufjället. Het is een meer dan negen miljoen jaar oud zandsteenplateau rond de berg Fulufjället. Breng een bezoek aan een van de hoogste watervallen van Zweden: de Njupeskär Vattenfall. In het voorjaar veroorzaakt het vele smeltwater een oorverdovend lawaai. De Old Tjikko, een 9000 jaar oude spar, strijdt dankzij zijn leeftijd om de vermelding van oudste boom ter wereld.

Zweden

Dag 10. Nationaal Park Fulufjället

Ontdek het natuurgebied en maak een keus uit het grote aanbod van wandelpaden en misschien spot je de zeldzame Giervalk, werelds grootste valk. Bezoek je nationaal park Fulufjället in de winter? Huur sneeuwschoenen voor een heerlijke wandeling of een sneeuwscooter voor een tocht naar het meer Rösjö. Ben je op zoek naar een bijzondere uitdaging? Ga ijsklimmen onder leiding van een instructeur en beklim de bevroren waterval Njupeskär.

Wandelen

Dag 11. Nationaal Park Fulufjället - Siljan

Afstand: 150 km || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Het Siljan-meer is de plek om kennis te maken met de Zweedse cultuur en tradities. Rond dit prachtige meer liggen talloze leuke stadjes. De provincie Dalarna staat bekend om het beroemde rode dalapaardje, deze wordt gemaakt in een van de werkplaatsen in Nusnäs. Proef de vele soorten knäckebröd in een van de winkels in Leksand, dit is waar de eerste knäckebrödfabriek opgericht is. Ook het wildlifepark in Orsa is een aanrader.

Zweden

Dag 12. Siljan - Sundsvall

Afstand: 300 km || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Vroeger een echte houthakkersstad, maar na de stadsbrand in 1888 werd het roer omgegooid. Nu kom je in Sundsvall in een prachtig stenen stad terecht. Struin door de straten langs sierlijke negentiende-eeuwse gebouwen en kleurrijke pakhuizen aan de haven. Stap binnen bij het Sundsvall museum om de geschiedenis te herleven. Ervaar ook een stukje natuur en cultuur op een plek in het hoger gelegen stadspark.

Sundsvall, Zweden

Dag 13. Sundsvall - Östersund

Afstand: 190 km || Reistijd: ongeveer 2½ uur  

Östersund is een heerlijk relaxed stadje aan het prachtige Storsjön meer. Wanneer je niet door de winkelstraatjes struint of langs het meer wandelt, zit je vast en zeker wel op een terrasje. Östersund is namelijk door UNESCO uitgeroepen tot 'stad van de gastronomie'. Steek ook de brug over naar het eilandje Frösön voor de kust. Stap op de fiets, of wandel een deel van de pelgrimsroute St. Olavsleden. Deze loopt dwars over het eiland en brengt je langs eeuwenoude kerkjes, runenstenen uit de tijd van Vikingen en prachtige uitzichten.

Östersund, Zweden

Dag 14. Östersund - Åre

Afstand: 100 km || Reistijd: ongeveer 1½ uur  

Welkom in de Adventure Capital van Zweden! 's Winters barst de plaats uit zijn voegen met wintersporters, 's zomers wordt het overladen met wandelaars en mountainbikers. De echte avonturiers onder ons gaan paragliden of raften. Om bij te komen van al die adrenaline bezoek je de plaatselijke chocoladefabriek. Of stap in de auto en rijd naar de grootste waterval van Zweden, de Tännforsen.

Åre, Zweden

Dag 15. Åre

Vandaag heb je nog een dag in Åre. Neem de kabelbaan Kabinbana naar de top van de Åreskutan en maak een mooie wandeling door de bergen. Of pak de mountainbike voor een van de vele mountainbikeroutes in het Bike Park. Ook leuk: een duik in de historie bij het oude mijndorp Fröå Gruva. De keuze is reuze!

Åre Zweden

Dag 16. Åre - Trondheim

Afstand: 160 km || Reistijd: ongeveer 2½ uur  

Trondheim was rond het jaar 1000 een belangrijke Vikingstad. Het ligt midden in Noorwegen bij de Trondheimfjord, omgeven door prachtige natuur. De stad is nog steeds een bruisend middelpunt en met ruim dertigduizend studenten is er altijd van alles te beleven. Wandel door de gezellige straatjes met pakhuizen, bekijk de Nidaros-domkerk of loop binnen bij het Rockheim museum. Wandel over de oudste brug van Trondheim: de Gamle Bybro. Het ligt in een prachtige omgeving met allemaal gekleurde huisjes.

Trondheim

Dag 17. Trondheim

Van mei tot september gaat er een veerboot van Trondheim (vlakbij de Ravnkloa vismarkt) naar het eiland Munkholmen. Dit eilandje, op twee kilometer varen, heeft een verrassend rijke geschiedenis. In de tijd van de Vikingen werd dit eiland gebruikt om openbare executies uit te voeren en later zijn hier ook een gevangenis, klooster, fort en douanehuis gevestigd. Gelukkig is dat nu allemaal niet meer aan de orde en kun je hier heerlijk recreëren aan het beste strand van Trondheim.

Eiland Munkholmen, Trondheim

Dag 18. Trondheim - Kristiansund

Afstand: 200 km || Reistijd: ongeveer 3½ uur  

Eilandhoppen was nog nooit zo gemakkelijk. De stad Kristiansund ligt op een eiland en is door bruggen verbonden met de omliggende eilanden, elk met zijn eigen geschiedenis. De haven is het bruisende middelpunt van de stad. Kristiansund wordt ook wel operastad genoemd, vanwege het Opera Festival en andere muziekfestivals die hier jaarlijks plaatsvinden.

Kristiansund, Møre og Romsdal

Dag 19. Kristiansund

Rijd de acht kilometer lange kustroute Atlanterhavsveien ten zuiden van Kristiansund. Op deze bijzondere route met acht bruggen lijkt het soms net alsof je over zee rijdt. De route loopt van Vevang naar Kårvåg en is een van de meest toeristische routes van Noorwegen, het kan hier dan ook druk zijn. Een van de meest indrukwekkende stops is de brug Storseisund, die als een krul is gebouwd op de weg naar het eiland Averøy.

Kustroute Atlanterhavsveien, Kristiansund

Dag 20. Kristiansund - Trollstigen

Afstand: 140 km || Reistijd: ongeveer 3 uur  

De Trollstigen, de trollenroute, is een van de mooiste routes om in Noorwegen te rijden. Het is een smalle, steile bergweg met elf haarspeldbochten over een lengte van 20 kilometer. Je kijkt uit over ruige bergen, hoge watervallen en met de mooiste vergezichten. In het dal komt de route uiteindelijk uit bij de Geirangerfjord. Deze behoort tot de mooiste fjorden van het land en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de route in beide richtingen rijden met een camper, maar het rijdt bergafwaarts van noord naar zuid iets makkelijker.

In de winter is de Trollstigen route gesloten

Trollstigen Noorwegen

Dag 21. Trollstigen - Ålesund

Afstand: 120 km || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Voor het beste uitzicht over de stad moet je op de uitzichtpunten van de heuvel Aksla zijn. Vanaf het stadspark Byparken gaan 418 treden omhoog. Heb je al genoeg gewandeld? Je kunt ook met de auto naar boven rijden. Bovenaan vind je de uitzichtpunten Fjellstua en Kniven. Bewonder vanaf hier het panoramische uitzicht over het stadscentrum, de zee en de imposante bergen van de Sunnmøre Alpen. Bij Fjellstua kun je van het uitzicht genieten in het cafeetje.

Alesund

Dag 22. Ålesund

Je levert 's ochtends de camper in en reist terug naar huis.

Hjorundfjorden Noorwegen

Reisschema

In onderstaand reisschema kun je snel zien op welke dag je waar bent. De gekleurde balken geven acties aan. Kies eerst je vertrekdatum:


Prijzen

Onze tarieven

Wij zijn een maatwerkspecialist. Dit houdt in dat we de reizen helemaal laten aansluiten op je wensen. Daarom staan er geen prijzen op onze website. Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen. Binnen 1 werkdag weet je dan wat de reis kost. Uiteraard doen we ons best om je een scherpe prijs te geven en je te helpen met je ideale reis.

Vraag offerte

 

Pas deze reis aan

Totale afstand: 1982 kilometer
Ballon!