Vraag & antwoord: Camperhuur Europa

Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen over het huren en besturen van een camper in Europa. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wij bieden campers aan van McRent, Rent Easy, Crossrent, Touring Cars en in Griekenland bieden we Luna Trips aan. Alle verhuurders bieden kwalitatief goede campers.

De verhuurders waarmee wij samenwerken hebben diverse locaties in de grote toeristische steden in een groot deel van Europa. Via het linkje hieronder vind je een overzicht met alle plaatsen waar je een camper kunt huren.

Goed om te weten: het is alleen bij Touring Cars mogelijk om in het ene land de camper op te halen en in het andere land weer in te leveren.

Je kunt in Europa verschillende campermodellen huren. De kleinste camper heeft het formaat van een bestelwagen, de grootste lijkt op een touringcar en biedt plaats voor vijf volwassenen en een kind. Het verschilt per land welke soorten campers er worden aangeboden. Kortweg kun je het volgende onderscheid maken (van klein naar groot): vans, campervan, half-integraal, integraal of een model met alkoof. Alle campers zijn handgeschakeld en zijn eenvoudig te besturen. Ook hebben alle campers een keuken en gootsteen aan boord. Bijna alle campers hebben daarnaast een douche en toilet. In de Urban Vehicle en Urban Standard van McRent en in de campers van Crossrent zijn helaas geen douche en toilet aanwezig: je bent dan aangewezen op de faciliteiten van campings.

Wat de huur van een camper kost, verschilt per verhuurder, campermodel en reisperiode. Daarom noemen wij geen (vanaf)-prijzen: we geven je graag zo snel mogelijk de exacte prijs. Als je vrijblijvend een offerte aanvraagt, hoor je binnen één werkdag van ons wat het kost. Het huren van een camper lijkt in eerste instantie duur, zeker in vergelijking met het huren van een gewone auto. Daar staat tegenover dat je tijdens een camperreis geen prijzige hotelovernachtingen hoeft te maken. Je slaapt op goedkopere campings en kunt in sommige landen zelfs wildkamperen (Noorwegen/Zweden). Bovendien kun je ervoor kiezen om je eigen maaltijden te bereiden. Zo spaar je heel wat restaurantrekeningen uit.

Vertel onze reisadviseurs wat je wensen zijn en ze maken een reis op maat voor je. Je kunt je wensen per mail of telefoon doorgeven of je kunt een offerteformulier invullen. Je krijgt van ons dan binnen één werkdag een reisvoorstel dat past bij jouw wensen. Zelf een route in elkaar puzzelen kan ook! Je vindt op onze site mooie camperroutes. Je kunt ze stuk voor stuk aanpassen met de knop 'bewerk in routeplanner'. Zo voeg je plaatsen toe, laat je plaatsen weg en kun je meer of minder nachten in een plek kiezen. Met onze routeplanner kun je ook helemaal zelf een route uitstippelen. Met één druk op de knop vraag je vervolgens een offerte aan voor jouw droomreis. Voor alle offertes geldt: wil je iets wijzigen of heb je vragen? Vertel het ons, we zijn flexibel en denken met je mee.

In de meeste Europese landen zijn de benodigde verzekeringen inbegrepen in de huurprijs, maar geldt een eigen risico van €1000 tot €2800 per gebeurtenis. Je kunt dit bijverzekeren middels onze eigenrisicoverzekering.

De voorwaarden kunnen verschillen per land of verhuurder. Onze reisadviseurs helpen je hier dan ook graag bij.

Je kunt in Europa een camper huren en besturen als je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs (B-rijbewijs). Voor de Premium modellen van McRent dien je te beschikken over een C-rijbewijs. We vermelden altijd in de offerte welk rijbewijs je nodig hebt. Per land verschilt ook de minimale leeftijd voor het huren van de camper en ook het aantal jaar dat je in bezit dient te zijn van je rijbewijs. Ook dit benoemen wij altijd in de offerte. Je kunt deze info ook terug vinden onder het kopje 'praktische info' per land.

Een internationaal rijbewijs is in Europa niet verplicht, maar bij calamiteiten, aanhoudingen of bij inbeslagname is het handig dat je een internationaal rijbewijs kunt overhandigen in plaats van je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. In België kun je hiervoor terecht bij de gemeente van je woonplaats. Neem een recente pasfoto mee!

Een one-way betekent dat je de camper op een andere plek inlevert dan waar je 'm hebt opgehaald. Je betaalt bij een one-way altijd one-waykosten. Het is niet in alle landen mogelijk een one-way te rijden. Kijk in de praktische informatie van jouw verhuurder onder het kopje 'One-ways'.

In de meeste landen kun je de camper in de middag ophalen. Let op: voor het ophalen van je camper bij McRent moet je vooraf een afspraak maken. Bel hiervoor naar het verhuurstation zodra je bent aangekomen in het hotel of tijdens een eventuele overstap op de heenreis. Om ter plaatse tijd te besparen kun je bij McRent online inchecken. Doe dit zodra je van ons de reispapieren ontvangt. Hierop staat het reserveringsnummer dat je nodig hebt om online in te checken. Op zon- en feestdagen zijn verhuurlocaties meestal gesloten.

Bij Touring Cars kun je de camper ophalen of inleveren tussen 08:00 en 18:00 uur. De exacte tijd kun je op het moment van boeking al doorgeven. Zo weet je vooraf al direct waar je rekening mee kunt houden.

Meestal moet je de camper bij McRentvoor 11:00 inleveren. Bij Touring Cars is dit in overleg tussen 08:00 en 18:00 uur. Vraag altijd bij het ophalen van de camper na op welke locatie je de camper moet inleveren en wat de uiterste inlevertijd is. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Let op: Je moet de camper redelijk schoon inleveren. Als er in de camper gerookt is of hij is nog erg smerig, kunnen verhuurders hoge schoonmaakkosten berekenen. Doe dat dus niet!

Op de voucher die je van ons krijgt, staat op welk adres je de camper kunt ophalen. De verhuurlocaties van camperverhuurders liggen vaak tamelijk ver van de stad of luchthaven. Er zijn verschillende manieren om bij het verhuurstation te komen: het openbaar vervoer, een taxi of met een transfer, die soms is inbegrepen in de huurprijs en soms kan worden bijgeboekt. Vraag ons gerust naar de voordeligste manier om het verhuurstation te bereiken.

Camper geboekt? Als een transfer is inbegrepen, staat dit op je voucher.

Ja, bij het ophalen van de camper heb je een creditcard nodig om de borg te voldoen. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Wie de hoofdbestuurder is, zie je op het voucher dat je van ons gekregen hebt.

Je moet bij het ophalen in de meeste gevallen een borg voldoen. Dit bedrag staat altijd gelijk aan je eigenrisico-bedrag. Het innen van de borg doet men meestal door het bedrag op de creditcard van de hoofdbestuurder ‘on hold’ te nemen. De creditcard wordt dan niet belast, maar het bedrag wordt wel in mindering gebracht op de limiet van je kaart. Het kan dus verstandig zijn om van tevoren de limiet van je creditcard te verhogen. Het is ook mogelijk dat men de borg van je kaart afschrijft. Eventuele koersverschillen tussen het moment van deposit (borg) betalen en terugkrijgen worden niet vergoed.

In enkele landen is het mogelijk een navigatiesysteem bij te huren als ze op voorraad zijn. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een navigatiesysteem mee te nemen. Zorg er dan wel voor dat er een actuele kaart van Europa op staat! Er zijn bovendien diverse navigatie-apps waarbij het mogelijk is kaarten van tevoren te downloaden. Of koop een uitgebreide Europa-databundel bij je mobiele telefoonprovider, zodat je altijd kunt navigeren met bijvoorbeeld Google Maps. Bij Touring Cars zit er standaard een navigatiesysteem in de camper. Indien je zelf voor je navigatie zorgt, kun je ervoor kiezen om informatie voor vrachtverkeer te downloaden. Je komt daarmee niet voor verassingen te staan zoals te lage tunnels of te smalle straatjes.

Wanneer je een camper huurt zijn er vaak al standaard bepaalde zaken inclusief. Dit zijn vaak de benodigdheden om goed gebruik te kunnen maken van alle faciliteiten van de camper zoals een elektra kabel en slangen voor het vullen/legen van de watertanks. In de meeste gevallen mag je met de campers ook standaard ongelimiteerde kilometers rijden. Bekijk altijd de praktische informatie van je verhuurder voor een volledige overzicht van de inventarissen.

Er zijn daarnaast items die je vooraf kunt bij huren. Bijvoorbeeld het beddengoed, een handdoekset en de keukeninventaris (al het benodigde keukengerei, zoals servies en pannen). De keukeninventaris is in enkele landen gratis. Bij het maken van een offerte voegen we deze onderdelen altijd toe voor het totale aantal reizigers. Neem je liever je eigen beddengoed of handdoeken mee op reis, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Geef dit dan gerust aan bij je reisadviseur. Zaken als een tafel en picknickstoelen kun je ook bijhuren. Als je bed- en badlinnnen bijhuurt, kan het handig zijn om wat extra hand-, thee- en vaatdoeken mee te nemen!

Je kunt je spullen aan het begin van je reis in de kastjes van de camper kwijt en de tassen opgevouwen opbergen in een van de opbergvakken. Het is handig om opvouwbare weekendtassen mee te nemen in plaats van koffers, vooral als je met een groot gezelschap of met een kleine camper reist.

Je kunt altijd vooraf een campingset bij huren. Deze bestaat uit een campingtafel met stoelen geschikt voor alle reizigers.

In onze campingdatabase vind je campingadressen van honderden campings in Europa.

Als je bij lage temperaturen of in de winter met een camper reist, dien je rekening te houden met extra maatregelen. Jij als huurder bent altijd aansprakelijk voor schade die ontstaat door bevriezing. Laat je bij het ophalen van de camper hierover goed voorlichten. In sommige landen zijn gedurende de wintermaanden winterbanden verplicht. Wanneer dit het geval nemen wij deze standaard op in de offerte.

Ballon!