Vraag en antwoord: Algemene zaken

Bij de voorbereiding van je reis komt van alles kijken. We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Daarom hebben we belangrijke informatie voor je samengevat. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit kan gereist worden met een geldig paspoort, een visum is niet nodig. Een aantal EU landen vindt een identiteitskaart ook voldoende. Check altijd de meest actuele situatie, ViaTioga kan helaas niet aansprakelijk gesteld worden voor reisdocumenten.

We vinden het belangrijk dat onze reizigers goed verzekerd op pad gaan. Een reisverzekering dekt over het algemeen de kosten als gevolg van diefstal, verlies van bagage, repatriëring, medische problemen etc. Zorg dat je reisverzekering een europadekking heeft. Vooral als je op reis gaat naar Zwitserland is het extra belangrijk om goed verzekerd te zijn. Zwitserland is een duur land en geen EU lidstaat. Ga voor vertrek goed na of de benodigde verzekeringen zijn afgesloten. Je kunt bij ViaTioga eenmalige of doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen afsluiten via a.s.r. We raden je ook aan om je polisnummer en het telefoonnummer van de alarmcentrale mee te nemen op reis. Sla de gegevens bijvoorbeeld op in je telefoon en maak een briefje met belangrijke nummers voor in je bagage.

Meer over verzekeringen

Nee, inentingen zijn meestal niet noodzakelijk voor een reis binnen Europa. Informeer voor aktuele zaken bij de GGD in je woonplaats. Ga je in de zomer op vakantie dan is het raadzaam om voor Zuid-Europa een aantal reisartikelen mee te nemen tegen insecten zoals bijvoorbeeld DEET en een tekenpincet.

Ja, vrijwel alle apparaten kun je gewoon gebruiken. Het voltage binnen Europa bedraagt 220/230 volt. In Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hebben ze echter wel andere stopcontacten dan bij ons; je hebt dus een verloop- of wereldstekker nodig. Verloopstekkers kun je kopen bij de ANWB, elektronicawinkels en op luchthavens. Het kan handig zijn om een stekkerdoos mee te nemen; je heb dan maar één wereldstekker nodig.

Jazeker, de meeste mobiele telefoons hebben een abonnement waarbij je binnen Europa kunt bellen via je Nederlandse bundel. Zwitserland is geen EU land waardoor het voor kan komen dat je roamingkosten hebt bij het mobiel bellen. Check altijd even bij je provider naar de aktuele situatie en of jouw abonnement hiervoor geschikt is.

Bij de meeste hotels is, al dan niet tegen betaling, draadloos internet (WiFi) beschikbaar. Informeer hiernaar bij de receptie. Soms moet je, nadat je verbinding hebt gemaakt met een draadloos netwerk, je internetbrowser openen om op het netwerk in te loggen. In grotere plaatsen zijn soms internetcafés te vinden. Daarnaast kun je in bibliotheken vaak gratis gebruikmaken van internet. Tegenwoordig is op steeds meer locaties gratis WiFi beschikbaar, zoals in restaurants, bij Mac Donalds of andere openbare gelegenheden. Bij veel hotels is dit netwerk beschermd en krijg je bij het inchecken een code waarmee je verbinding kunt maken met het draadloze netwerk. Ook geldt binnen de Europese Unie dat je mobiel kunt internetten tegen het thuistarief. Dit geldt niet voor alle landen en niet voor alle abonnementen, dus vraag goed na bij je provider of op jouw vakantiebestemming internet tegen het thuistarief geldt.

Pinautomaten vind je overal, vaak ook in supermarkten en in benzinestations. Bij diverse automaten worden kosten in rekening gebracht om geld op te nemen. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage. Je kunt vóór je vertrek bij je bank informeren hoeveel je per geldopname betaalt, om eventueel je betaalpakket aan te passen. Zorg er ook voor dat je pinpas is ingesteld voor betalen in het buitenland: bij veel banken staat deze optie standaard 'uit'. Sla het nummer van je bank op in je telefoon, zodat je bij verlies of diefstal van je bankpas of creditcard meteen je kaart kunt laten blokkeren. Het kan handig zijn om het telefoonnummer van je bank ook elders in je bagage te bewaren.

In sommige gevallen, zoals bij het ophalen van je huurauto, is het alleen mogelijk om met een creditcard de borg te betalen. Zorg er dus voor dat in ieder geval de hoofdbestuurder van je reisgezelschap een creditcard bij zich heeft. Houd er rekening mee dat een creditcard een bestedingslimiet heeft. Het kan verstandig zijn om de limiet van je kaart te verhogen of meerdere reizigers een creditcard mee te laten nemen.

In het Verenigd Koninkrijk gebruikt men andere maten en gewichten dan bij ons. Afstanden worden bijvoorbeeld niet in kilometers, maar in mijlen aangegeven en de temperatuur wordt gemeten in graden Fahrenheit. Heb je een smartphone? Dan kan het handig zijn om een converter-app te downloaden! In de overige Europese landen wordt het metrisch systeem met graden in Celsius gehanteerd.

Ballon!