Vraag en antwoord: Verzekeringen

Een reisverzekering dekt over het algemeen onverhoopte kosten bij calamiteiten tijdens je reis. Bijvoorbeeld de kosten die je moet maken bij zwaar letsel, ernstige ziekte of overlijden van een reiziger of diens familie tot de tweede graad (bijvoorbeeld een kind, broer of zus).

Wij vinden het erg belangrijk dat onze klanten goed verzekerd op reis gaan. Ga voor vertrek goed na of de benodigde verzekeringen zijn afgesloten. Je kunt bij ViaTioga aflopende of doorlopende reisverzekering afsluiten van a.s.r. Bij de Optimaal Reisverzekering is ook verlies/beschadiging van bagage, reisrechtsbijstand en medische zorg opgenomen. Als je woonachtig bent in België, geldt de module reisrechtsbijstand niet. Verder heb je alleen dekking voor medische kosten indien je eigen ziektekostenverzekering dekking biedt voor het land waar je naartoe reist. Zie ook 'Ik woon in België. Moet ik ook een reisverzekering afsluiten?'.

Bekijk de verzekeringskaarten van de verzekeringen van a.s.r. Via de verzekeringskaarten raadpleeg je de voorwaarden

Ook als je woonachtig bent in België, raden wij aan een reisverzekering afsluiten. Let op! Als je via ons de reisverzekering van a.s.r. wilt afsluiten, heb je alléén dekking voor medische kosten indien je eigen ziektekostenverzekering dekking biedt voor het land waar je naartoe reist en voor de zorg die verzekerd is via je eigen zorgverzekering. De module Reis rechtsbijstand geldt bovendien niet. De dekking is dus niet optimaal!

Bij spoedeisende hulp in het buitenland en geneeskundige behandelingen die niet kunnen worden uitgesteld, betaalt je zorgverzekering een deel van de kosten. Echter, je moet eerst je eigen risico betalen. Bovendien betaalt de verzekeraar hooguit het tarief dat in Nederland geldt voor de behandeling die je moest ondergaan. In veel landen kunnen de kosten een stuk hoger zijn dan bij ons, het kan dus zijn dat je zorgverzekering niet alle gemaakte kosten vergoedt. Voor de zorgkosten die buiten de vergoeding van je zorgverzekering vallen, kun je een vergoeding krijgen via je reisverzekering - mits deze europadekking heeft en dekking voor geneeskundige kosten. Als je op wintersportvakantie gaat of bijzondere sporten gaat beoefenen (o.a. abseilen, klettern of parachutespringen), is het verstandig om je extra te verzekeren tegen de (medische) risico's daarvan.

We raden je aan om je polisnummer en het telefoonnummer van de alarmcentrale mee te nemen op reis. Sla de gegevens bijvoorbeeld op in je telefoon en maak een briefje met belangrijke nummers voor in je bagage. Verzekeringen die je via ons hebt afgesloten, staan op de nota/boekingsbevestiging. Bel ons bij twijfel.

Bij ziekenhuisopname, overlijden, ongevallen en vóór er extra onvoorziene kosten worden gemaakt, moet binnen 24 uur contact worden opgenomen met de a.s.r. Hulplijn. Dit is verplicht. a.s.r. heeft een telefoondienst die 24 uur per dag bereikbaar is. Moet je onverhoopt eerder naar huis? Boek dan niet zelf vast een ticket, maar overleg eerst met de Hulplijn. Bij minder urgente zaken, zoals beschadigde bagage of een kapotte eReader, kun je zo snel mogelijk na de reis de schade melden. Doe dit binnen zes maanden na de gebeurtenis. Schades kunnen steeds vaker online worden ingediend.

Onze tarieven voor autohuur zijn inclusief een ongelimiteerd aantal kilometers en een verzekering voor schade, diefstal en aansprakelijkheid. Ook zijn de lokale belastingen en de luchthavenbelasting in dit tarief inbegrepen. De kosten voor autohuur zijn echter exclusief het eigen risico: bij schade aan het voertuig is de bestuurder in principe zelf verantwoordelijk voor het eigen risico-bedrag. Het is niet nodig om ter plaatse extra verzekeringen voor de huurauto af te sluiten. Om je eigen risico af te dekken, kun je je voor vertrek bijverzekeren. Informeer hiernaar bij ViaTioga.

Voor het huren en besturen van een auto in Europa moet je minimaal 21 jaar oud zijn. (Uitzondering is Kroatië en Slovenië) Personen onder de 25 jaar moeten echter wel rekenen op een extra verzekeringstoeslag per huurdag. Je kunt hiervoor (tegen een meerprijs) een Under Age-pakket bij ons boeken. Er wordt dan ter plekke geen extra verzekeringstoeslag meer berekend.

Bij McRent is er altijd sprake van een eigen risico per gebeurtenis. Dit kan oplopen tot wel €1.500 euro. Kies het kopje 'Verzekeringen' op de pagina van de verhuurder om de voorwaarden van de specifieke verhuurder te raadplegen. Wij adviseren altijd de eigenrisicoverzekering van a.s.r. bij ons af te sluiten. Je koopt dan het eigen risico af en hebt een aanvullende cascodekking voor enkele schades die niet door de camperverhuurder vergoed wordt, zoals bijvoorbeeld schade aan banden en ruiten. Vanaf 2020 bevat deze verzekering ook standaard een dekking voor aanvullende bestuurdersaansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Ballon!