Reisinfo Schotland, Verenigd Koninkrijk

Schotland Het meest noordelijke stuk van het eiland Groot-Brittannië herbergt enkele van de grootste ongerepte natuurgebieden van West-Europa. Voor velen een fascinerend en mysterieus stuk Europa. De combinatie van bruisende steden zoals Edinburgh, met een prachtig historische centrum dat behoort tot UNESCO Werelderfgoed, en het unieke, ruige landschap bieden de perfecte vakantiebeleving.

Wie aan Schotland denkt, heeft waarschijnlijk meteen het beeld van de ruige Schotse Hooglanden in zijn hoofd. Deze regio in het noorden van Schotland wordt getypeerd door majestueuze bergen en dramatische luchten. De vele meren, door de Schotten Lochs genoemd, bieden afwisselende vergezichten. De bekendste is toch wel Loch Ness, waar zich volgens Schotse legendes een monster verschuilt. Voor de kust van de Schotse Hooglanden, aan de west- en noordkant, ligt een viertal eilandengroepen; de Binnen- en Buiten-Hebriden, Orkney en Shetland. Alle vier hebben ze een unieke flora en fauna, monumentale rotsformaties en torenhoge kliffen. Het Isle of Skye is zonder twijfel een hoogtepunt voor natuurliefhebbers en een van de meest fotogenieke eilanden van de Schotse westkust. De natuur beleef je op en top in natuurparken zoals Cairngorms National Park. Dit is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk en wordt getypeerd door meren, hoge bergen en oude bossen met wilde dieren als rendieren en herten. Het is een populair gebied voor mountainbikers, wandelaars en wintersportliefhebbers.

Schotland barst van de oude kastelen en mysterieuze ruïnes. Een van de beroemdste kastelen is kasteel Edinburgh. Op een ruige, uitgestorven vulkaan hoog boven de stad diende het kasteel als militair fort, koninklijk verblijf en krijgsgevangenis. Een kasteel dat zo in een sprookje kan, vind je aan de noordkust, vlakbij Dornoch. Het schitterende kasteel Dunrobin, naar Frans ontwerp, dateert uit 1300 en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als ziekenhuis en later als jongenskostschool. Schotland heeft een grote bijdrage geleverd aan Hollywoodfilms. Bezoek bijvoorbeeld de Rosslyn Chapel uit de Da Vinci Code, rijdt de route over de A83 door Glencoe waar scenes uit Skyfall opgenomen zijn of neem de trein langs het Glenfinnan viaduct, bekend uit Harry Potter films. Tot slot is een bezoek aan een van de honderd distilleerderijen zeker een aanrader. Met whisky als nationale drank en vijf whisky regio’s, valt er heel wat te proeven!

Rondreizen door Schotland, Verenigd Koninkrijk

Rondreis maken door Schotland en de natuurpracht met eigen ogen zien? Bekijk de routes hieronder eens. Kies je reiswijze en pas het aantal dagen aan. Als je de route verder wilt aanpassen, klik je op 'bewerk in routeplanner'.

Voorbeeldreis: De Highlands en Oost-Schotland

Breng een bezoek aan de indrukwekkende Schotse Hooglanden en de pittoreske vissersdorpjes van East Neuk aan de oostkust van Schotland tijdens deze overzichtelijke camperrondreis. Onderweg reis je met je huurcamper over de prachtige A82 route, dwars door de Glen Coe vallei. Uiteraard breng je een bezoek aan het hart van de Highlands in het nationale park Cairngorms. Je start en eindigt in de geliefde Schotse hoofdstad Edinburgh.

Loch NessLoch LomondFort WilliamEdinburgh
Voorbeeldreis: Eilandhoppen in Schotland

Eilandhoppen in Schotland is een ultieme reis voor natuurliefhebbers. Tijdens deze rondreis langs de westkust van Schotland val je van het ene natuurfenomeen in het andere. Ruige berglandschappen, iconische valleien, kloven, kliffen en baaien staan op jouw lijstje tijdens deze unieke roadtrip. Verwonder je over oude kastelen, mysterieuze steencirkels en authentieke havenstadjes. Je start in de sfeervolle stad Edinburgh en reist noordwaarts via de beroemde eilandengroepen de Binnen- en Buiten Hebriden. Je doet eilanden als het spectaculaire Isle of Skye en het bijzondere Isle of Uist aan.

Fort William Glennfinnan Jacobite, Fort WilliamTalisker Bay, Isle of SkyeFairy Pools, Isle of SkyeEdinburgh Holyrood Palace
Voorbeeldreis: Schotse Hooglanden

Een gevarieerde camperrondreis door de Schotse Hooglanden en langs de grillige westkust van Schotland. Je bezoekt per huurcamper een aantal van de mooiste natuurgebieden van het Verenigd Koninkrijk en komt bij afgelegen stranden en beroemde meren zoals Loch Ness en Loch Lomond. Reis naar de hooglanden voor een ritje met de Jacobite stoomtrein, de trein die je vast herkent uit de Harry Potter films. Onmisbaar op de route is natuurlijk het Isle of Skye, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Via Pitlochry rijd je weer terug naar de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Hier eindigt je camperreis door Schotland.

Loch LomondPitlochryFort WilliamEdinburgh
Ballon!