Reisinfo Schotland, Verenigd Koninkrijk

Schotland Het meest noordelijke stuk van het eiland Groot-Brittannië herbergt enkele van de grootste ongerepte natuurgebieden van West-Europa. Voor velen een fascinerend en mysterieus stuk Europa. De combinatie van bruisende steden als Edinburgh, met een prachtig historische centrum dat behoort tot UNESCO Werelderfgoed, en het unieke, ruige landschap bieden de perfecte vakantiebeleving.

Wie aan Schotland denkt, heeft waarschijnlijk meteen het beeld van de ruige Schotse Hooglanden in zijn hoofd. Deze regio in het noorden van Schotland wordt getypeerd door majestueuze bergen en dramatische luchten. De vele meren, door de Schotten Lochs genoemd, bieden afwisselende vergezichten. De bekendste is toch wel Loch Ness, waar volgens Schotse legendes een monster verschuilt. Voor de kust van de Schotse Hooglanden, aan de west- en noordkant liggen een viertal eilandengroepen; de Binnen- en Buiten-Hebriden, Orkney en Shetland. Alle vier hebben ze een unieke flora en fauna, monumentale rotsformaties en torenhoge kliffen. Het Isle of Skye is zonder twijfel een hoogtepunt voor natuurliefhebbers en een van de meest fotogenieke eilanden van de Schotse westkust. De natuur beleef je op en top in natuurparken zoals Cairngorms National Park. Dit is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk en wordt getypeerd door meren, hoge bergen en oude bossen met wilde dieren als rendieren en herten. Het is een populair gebied voor mountainbikers, wandelaars en wintersportliefhebbers.

Schotland barst van de oude kastelen en mysterieuze ruïnes. Een van de beroemdste kastelen is kasteel Edinburgh. Op een ruige, uitgestorven vulkaan hoog boven de stad diende het kasteel als militair fort, koninklijk verblijf en krijgsgevangenis. Een kasteel dat zo in een sprookje kan vind je aan de noordkust, vlakbij Dornoch. Het schitterende kasteel Dunrobin, naar Frans ontwerp, dateert uit 1300 en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als ziekenhuis en later als jongenskostschool. Schotland heeft een grote bijdrage geleverd aan Hollywoodfilms. Bezoek bijvoorbeeld de Rosslyn Chapel uit de Da Vinci Code, rijdt de route over de A83 door Glencoe waar scenes uit Skyfall opgenomen zijn of neem de trein langs het Glenfinnan viaduct, bekend uit Harry Potter films. Tot slot is een bezoek aan een van de honderd distilleerderijen zeker een aanrader. Met whisky als nationale drank en vijf whisky regio’s, valt er heel wat te proeven!

Ballon!