Edinburgh, Schotland

Edinburgh Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, wordt ook wel het 'Athene van het noorden' genoemd. Dat is dankzij Calton Hill, waar je je haast even in Griekenland waant. De ligging op de rotsachtige heuvels geeft de stad een een sprookjesachtig aanzicht. Deze sfeervolle stad is een wirwar van geplaveide straatjes, middeleeuwse gebouwen en prachtige parken. De rivier Water of Leith stroomt door de stad, wat het geheel nog fotogenieker maakt. Edinburgh is verder bekend om zijn gezellige pubs, chique restaurants, dichters en komieken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Edinburgh Castle

Het kasteel valt niet te missen; het ligt bovenop een hoge rots (heel toepasselijk Castle Rock genoemd), waardoor het vanuit bijna heel de stad te zien is. Een perfecte verdedigingslocatie. Wie het kasteel beheerste, beheerste Edinburgh. Je kunt in dit kasteel de kroonjuwelen van Schotland zien en de Stone of Destiny die al eeuwenlang wordt gebruikt bij de kroning van de Britse vorsten. Er zijn hier zoveel gebouwen, gewelven en kantelen te zien, dat je even tijd nodig hebt om alles te zien. Als je toevallig rond 13:00 uur bij het kasteel bent (en het is geen zondag of andere feestdag), dan kun je het oorverdovende afvuren van de beroemde One O’Clock Gun van dichtbij meemaken. Als je eenmaal weer beneden bent in de stad, ga dan lekker shoppen op Princess Street en daarna picknicken in het aangrenzende park vol met prachtige bloemen. Het kasteel hoort bij Old Town; de belangrijkste straat is Royal Mile.

Kasteel van Edinburgh

Palace of Holyroodhouse

In het Palace of Holyroodhouse kun je van dichtbij meemaken hoe de koningen en koninginnen van Schotland geleefd hebben, met als hoogtepunt de slaapkamer van Mary, die via een geheime trap verbonden is aan de slaapkamer van haar man. Verder vind je in dit kasteel de Queens Gallery, met negenentachtig portretten van de Schotse vorsten en vorstinnen.

Palace of Holyroodhouse Edinburgh

Botanic Gardens

In de Botanic Gardens van Edinburgh vind je meer dan zeventig hectare aan kleurrijke bloemen en Victoriaanse kassen. Oorspronkelijk werd de tuin aangelegd voor wetenschappelijke studies naar medicinale planten.

Botanische tuinen, Edinburgh

Mary King's Close

De bezienswaardigheden in Old Town zijn het kasteel en de hoofdstraat Royal Mile. Over Old Town doen veel spannende en duistere verhalen de ronde. Een centrale rol is daarbij weggelegd voor de 'closes'. Dit zijn smalle steegjes aan weerszijden van de hoofdstraat. Ook bevindt zich hier een labyrint van gangen, kerkers en gewelven onder het straatniveau, waar dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. Je zult al snel zien dat er een keur aan Ghost Tours wordt aangeboden in Edinburgh. De meeste daarvan draaien om de Mary King's Close, waar men inwoners met de pest opgesloten zou hebben onder zeer erbarmelijke omstandigheden. Hun geesten dwalen hier nog altijd rond. Laat je omver blazen door de meest afschrikwekkende en gruwelijkste verhalen door de gekostumeerde gidsen.

Mary King’s Close, Edinburgh

Het koninklijke jacht Britannia

Het koninklijke jacht Brittania werd gebouwd voor de Britse koninklijke familie. Het drijvende vakantiehuis is nu een monument en het ligt aan de kade. Je kunt een tour maken op het jacht, waarbij je de exclusieve smaak van de koningin van dichtbij kunt aanschouwen. Van Birmees teak tot een Rolls Royce in de speciaal gebouwde garage; alles was weelde en luxe.

Het koninklijke jacht Britannia

De Schotse galerie van moderne kunst

In de Schotse galerie van moderne kunst vind je onder andere werken van Van Dyck, Gainsborough en Rubens. Bewonder hier de grote collectie beeldende kunst van grote kunstenaars en het beroemde werk van Leslie Hunter die geprobeerd heeft om Schotland op het zuiden van Frankrijk te laten lijken. Na het bezoek aan het museum kun je het Water of Leith-wandelpad nemen om naar de kust bij Leith te lopen (ongeveer zes kilometer). Lekker even uitwaaien en genieten van de zee.

De Schotse galerie van moderne kunst

Omgeving

Arthur’s Seat

Net buiten Edinburgh vind je Arthur’s Seat op een rotsachtige top van 251 meter hoog. De wandeling is goed te doen en het uitzicht over de glooiende heuvels en de stad is het meer dan waard.

Arthur’s stoel

Dean Village

Deze plaats is een van de verborgen schatten van de regio. Het voormalige dorp Dean ligt net buiten Edinburgh aan het Water of Leith. Het stond vroeger bekend om het malen van graan en de vele bakkerijen waarvan je nog steeds advertenties ziet hangen. Hier vind je de Sint Bernards Well met heilzaam water. Verder kun je er heerlijk wandelen en vind je oude huizen, bruggen en kun je genieten van de mooie natuur. Je schiet hier hele mooie plaatjes.

Dean

Edinburgh Zoo

Deze grote dierentuin heeft erg veel exotische dieren, waaronder koala’s en reuzenpanda’s.

Dierentuin van Edinburgh

Vervoer

Te voet

Het centrum van Edinburgh is te voet prima bereikbaar, de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

Per fiets

Als je besluit om te gaan fietsen, neem dan wel een fiets met voldoende versnellingen. De stad is namelijk erg heuvelachtig.

Ballon!