Kirkcaldy, Schotland

Kirkcaldy, Schotland Kirkcaldy is een ruige stad aan de kust en bekend geworden door de filosoof en econoom Adam Smith. Het is een stad voor natuurliefhebbers met mooie parken en prachtige zandstranden. Op het Seafield strand liggen de zeehonden al op je te wachten. Ieder jaar, in april, wordt in Kirkcaldy de Links Markt georganiseerd; de langste ‘markt’ van Europa met meer dan tweehonderd kermisattracties. Breng een bezoek aan het Ravenscraig kasteel en laat je meenemen naar een tijd waarin de kanonnen afgevuurd werden en de overwinningen zegevierden. Verder ligt Kirkcaldy in de regio Fife en is onderdeel van het Fife kustpad; een pad van honderd kilometer lang langs kliffen, duinen, zandstranden en vissersdorpen. In deze regio is het trouwens ook fantastisch om te golfen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ravenscraig kasteel

Hoewel je het kasteel niet helemaal van binnen kunt bekijken, geeft het je toch een goede kijk op hoe het vroeger geweest moet zijn. Als je op de binnenplaats staat en om je heen kijkt, dan kun je bijna horen hoe de artillerie erop los schoot. Het is een belangrijke bezienswaardigheid van Kirkcaldy. Naast het kasteel ligt het Ravenscraig park. Dit park loopt helemaal door tot de vissersplaats Dysart, goed voor een diner met verse vis.

Het Ravenscraig kasteel, Kirkcaldy

Het Fife kustpad

Dit kustpad loopt van Noord Queensferry tot aan Sint Andrews en is ongeveer honderd kilometer lang. Het is een bekende pelgrimsroute waarbij je onderweg langs langs kliffen, over rotsen en door zand loopt. Het is een mooie route langs de zee, waarbij je veel diersoorten zult tegenkomen waaronder zeehonden en papegaaiduikers.

Fife kustpad, Kirkcaldy

Kirkcaldy museum

Het museum en de kunstgalerie laten de geschiedenis van Kirkcaldy zien, waar vroeger veel linnen, canvas en linoleum geproduceerd werd. Ook vind je hier Schotse schilderijen van de achttiende tot de twintigste eeuw. Mocht je wat meer van de omgeving willen weten dan kun je hier terecht bij het inpandige VVV kantoor.

Bezoek het museum in Kirkcaldy

Omgeving

Het Cardenden bos

Een heerlijk bos, in twee delen gesplitst door een weg. Aan de westkant van de weg vind je een breed bos, een kronkelende vallei en een verfrissende rivier waar de dieren vaak komen drinken. Aan de oostkant van de weg vind je een wirwar aan wandelpaden kriskras door het bos heen. De kans is groot dat je hier reeën en wilde zwijnen tegenkomt.

Falkland paleis

Op ongeveer een half uur rijden van Kirkcaldy ligt het Falkland paleis. Onder andere koningin Mary heeft hier gewoond en gebruikte het landgoed vooral om te jagen en te tennissen. De tennisbaan bestaat nog steeds en is hiermee de oudste tennisbaan ter wereld. Als je door de boomgaarden slentert, verdwaalt in het wilgenlabyrint of als je door de prachtig aangelegde tuinen van het paleis wandelt, waan je jezelf ver terug in de tijd.

Het Falkland paleis in de omgeving van Kirkcaldy

Vervoer

Te voet

De binnenstad is prima te voet te doen.

Openbaar vervoer

Er is een station in Kirkcaldy, waarvandaan er goede verbindingen zijn met de omliggende steden.

Per fiets

Kirkcaldy en de omgeving zijn ook perfect te ontdekken met de fiets. Er zijn goede fietspaden aangelegd en er is een prima bewegwijzering.

Ballon!