Pitlochry, Schotland

Pitlochry Te midden van prachtige natuur ligt het pittoreske stadje Pitlochry. Het grotendeels in victoriaanse stijl gebouwde stadje is een populaire toeristenbestemming. Bekende bezienswaardigheden zijn de dam en de beroemde visladder waar jaarlijks duizenden zalmen stroomopwaarts naar hun paaigebieden zwemmen. Maak een wandeling door het aangrenzende Faskally Wood of plan een dagtrip naar een van de imposante kastelen in de Perthshire-regio.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Distilleerderij Blair Athol

De achttiende-eeuwse Blair Athol-distilleerderij is een van de oudste nog werkzame distilleerderijen van Schotland. Neem deel aan een rondleiding en proef de single malt whisky.

De Blair Athol distilleerderij is een van de oudste nog werkzame distilleerderijen van Schotland

Altholl Palace Museum

Ontdek de kleurrijke historie van het prachtige Altholl Palace Hotel, dat in 1878 voor het eerst opende als aanbieder van Hydrotherapy; een therapie waarbij ziektes worden behandeld door overvloedig gebruik van water, zowel uitwendig als inwendig. Een deel van het victoriaanse landhuis huisvest het Altholl Palace Museum: het enige museum in Schotland dat de sociale historie van een hotel tentoonstelt.

Bezoek het Altholl Palace Museum

Pitlochry Dam en Fish Ladder

Een bekende bezienswaardigheid in Pitlochry is de dam in de rivier de Tummel. Jaarlijks bezoeken veel toeristen deze plek, voornamelijk om de beroemde visladder te bekijken: een 310 meter lange constructie, bedoeld om ieder jaar meer dan vijfduizend zalmen te helpen stroomopwaarts te zwemmen naar hun paaigebieden. Je kunt dit spektakel van april tot oktober met eigen ogen zien via een glazen wand in de ladder. Rondom de dam loopt een mooie wandelroute van circa drie kwartier die begint en eindigt in het centrum: de Pitlochry Fish Ladder Walk. Wil je meer weten over de geschiedenis van de dam? Bezoek dan het Pitlochry Dam-bezoekerscentrum, waar zich tevens een café en souvenirwinkel bevinden.

Pitlochry Dam en Visladder

Faskally Wood

Aan de rand van Pitlochry bezoek je het prachtige Faskally Wood dat vijfentwintig hectare beslaat. Het is onderdeel van het grotere Tay Forest Park en ligt aan het meer Loch Faskally. In het Queen's View-bezoekerscentrum kun je je laten informeren over de mooiste wandelroutes in dit gebied. Bezoek bijvoorbeeld het pittoreske meer Loch Dunmore en het uitkijkpunt Queen's View. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het meer Loch Tummel en het omliggende bosgebied.

Faskally Woud, Pitlochry

Black Spout Waterfall Pitlochry Walk

Een populaire wandeling vanuit hartje Pitlochry is de Black Spout Waterfall Pitlochry Walk. In circa drie kwartier loop je naar de Edradour-distilleerderij: een van de kleinste distilleerderijen van Schotland, gevestigd in een charmant gebouw, waar je heerlijke whisky kunt proeven. Onderweg loop je langs een populaire bezienswaardigheid in Pitlochry: de Black Stout Waterfall die je bewondert vanaf een houten uitkijkplatform. Vanaf de distilleerderij loop je dezelfde route terug of maak je een kleine omweg. Laat je informeren over de exacte routes in het Pitlochry-informatiecentrum.

Black Spout Waterfall

Pitlochry Festival Theater

Het Festival Theater van Pitlochry biedt het hele jaar door een divers en kwalitatief hoogstaand programma. Het theater is van groot cultureel belang in de regio Perthshire. Tijdens het Summer Season Festival kun je er van eind mei tot half oktober elke dag genieten van een ander optreden. Het gebouw met prachtige, grote ramen kijkt uit op een grasveld waar je in de zomer tal van mensen ziet picknicken aan de oever van de rivier de Tummel. Aan de andere kant van het gebouw ligt het magische park Explorers Garden.

Tummel rivier, Pitlochry

Explorers Garden

Op een steenworp afstand van het theater bezoek je de Explorers Garden: een park vol met kunstwerken, sculpturen en tuinen met exotische planten. Het park is opgedeeld in een aantal secties die verschillende werelddelen vertegenwoordigen en onderling verbonden zijn door goed onderhouden paden.

Explorer Gardens, Pitlochry

Atholl Road

De hoofdstraat van Pitlochry is Atholl Road, die dwars door het stadje loopt. Oude victoriaanse huisjes domineren het straatbeeld en de straat ademt een ontspannen en gezellige sfeer. Op zoek naar een leuk restaurant? Dan ben je hier zeker op het juiste adres: Atholl Road ligt vol met gezellige eettentjes en koffiehuizen. Daarnaast vind je er tal van sfeervolle winkeltjes.

Atholl Road, Pitlochry

Omgeving

Ben Vrackie

Een populaire dagwandeling onder sportieve wandelaars is de hike naar de top van de berg Ben Vrackie. Je kunt de wandeling starten vanaf de Ben Vrackie-parkeerplaats, op vijf minuten rijden van hartje Pitlochry. De gehele route naar en van de top is circa tien kilometer en duurt ongeveer vier uur. De route is langer wanneer je een kleine omweg maakt langs het meer Loch a'Choire. Het pad is goed onderhouden. Het laatste stuk naar de top is redelijk steil, maar de uitzichten over Pitlochry en het massief Cairngorms – een van de grootste bergketens van Schotland – zijn het dubbel en dwars waard. Laat je vooraf goed informeren over de route in het Pitlochry-informatiecentrum.

Ben Vrackie

Kasteel Blair

Niet ver van Pitlochry bevindt zich het dertiende-eeuwse Kasteel Blair. Het slot is het hoofdverblijf van Clan Murray; een Schotse Hoogland-clan. Het kasteel heeft een eigen privéleger: de Atholl Highlanders. Dit is het enige overgebleven privéleger in Europa en fungeert als persoonlijke lijfwacht van de hertog van Atholl, tevens het hoofd van de clan. Meer dan dertig kamers van het kasteel zijn opengesteld voor bezoekers en staan vol met historische attributen, meubels en schilderijen. Er vinden dagelijks rondleidingen plaats. Breng daarnaast ook een bezoek aan de kasteeltuinen. Vanuit Pitlochry rijd je in een kwartier naar het kasteel.

Kasteel Blair

Dunkeld Cathedral

In het stadje Dunkeld bezoek je een prachtige gotische kathedraal. Het grootste deel van het bouwwerk stamt uit de vijftiende eeuw.

Kathedraal van Dunkeld

Scone Palace

Op drie kwartier rijden van Pitlochry ligt Paleis Scone. In het Georgiaanse paleis uit de vroege negentiende eeuw werden onder andere Macbeth, Robert the Bruce en Charles II gekroond.

Paleis Scone

Vervoer

Te voet

Pitlochry is goed per voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

Pitlochry beschikt over een busnetwerk. Daarnaast is er een treinstation dat vlak bij Atholl Road ligt. Veel omliggende plaatsen en bezienswaardigheden zijn zowel per bus als met de trein te bereiken.

Ballon!