Dundee, Schotland

Dundee, Schotland Dundee is een moderne stad in het oosten van Schotland en wordt niet voor niets een Unesco City of Design genoemd. Geniet van het designmuseum, de kunstgalerijen en de vele fraaie gebouwen. Bezoek vooral het wereldberoemde schip bij het Discovery Point en ervaar hoe het leven op Antarctica was. Ontvlucht op ieder moment de drukte van de stad en loop langs de zee bij Broughty Ferry.

Bezienswaardigheden en activiteiten

McManus kunstgalerij en museum

Dit indrukwekkende gebouw ligt in het hart van Dundee. Wandel hier eens binnen en bekijk de acht zeer gevarieerde galerijen met exposities. Liefhebbers van de geschiedenis van de stad zijn hier op het goede adres. Verder bevatten de exposities items over wereldculturen en schone kunst. Vraag bij binnenkomst naar de mogelijkheden omtrent rondleidingen. Dagelijks zijn er verschillende activiteiten. Toegang is gratis. Kijk voor de openingstijden en actuele informatie op de website.

McManus kunstgalerij en museum, Dundee

Design museum van Dundee

Op tien minuten loopafstand van het centrum staat het beroemde V & A Dundee. Dit is het enige design museum van Schotland. Sta even stil bij de buitenkant van het museum. Het museum is namelijk het toonbeeld van creativiteit en innovatie. Ongeveer 2500 panelen van steen vormen de façade van dit kolossale museum. De fascinerende geometrie is geïnspireerd op de kliffen langs de oostkust van Schotland. Deze populaire plek bevat tal van galerijen met Schotse ontwerpen. Verken 300 exposities met objecten uit alle hoeken van de wereld. Sommige creaties behoren tot de meest unieke ter wereld. Voor een meerprijs van ongeveer vier euro is er een interactieve rondleiding mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website.

Design museum van Dundee

Discovery Point Dundee

Op nog geen vijf minuten afstand van het design museum ligt de RRS Discovery. Dit is het schip waarmee ontdekkingsreiziger Captain Scott samen met de bemanning op zijn eerste poolexpeditie naar Antarctica voer. Het schip werd op de scheepswerven van Dundee ontworpen en gebouwd. Loop door het indrukwekkende schip en kom alles te weten over de avontuurlijke expeditie van Scott en zijn bemanningsleden. Ervaar hoe ze leefden, wat ze allemaal aten en leer over alle uitdagingen waar ze voor kwamen te staan. Het is een spannend verhaal over een van de meest heroïsche ontdekkingsreizen ooit. Vergeet niet de vertrekken onder het schip te bezoeken. Kijk voor de actuele openingstijden en ticketprijzen op de website van RRS Discovery.

Discovery Point Dundee

Dundee Law

Deze heuvel in het centrum van Dundee is maar liefst 174 meter hoog. De Dundee Law werd in de ijzertijd als heuvelfort gebruikt. Hier zijn zelfs prehistorische graven ontdekt die afkomstig zijn uit 1500 voor Christus. Geniet van een panoramisch zicht over het centrum van de stad. Kijk uit op de rivier de Tay en verwonder je over al het moois. De Dundee Law is makkelijk te bereiken met de bus, de auto of zelfs wandelend. Voor wandelaars die van een uitdaging houden, is er het bewegwijzerde pad 'Town to Top'. Deze wandelroute begint bij het plein van Dundee en leidt je naar de top.

Dundee Law

Omgeving

Broughty Ferry

Een kleine zeven kilometer ten oosten van Dundee ligt de charmante voorstad Broughty Ferry. Het is een populaire plek met een aantal goede restaurants en pubs. Direct aan de kust ligt het Broughty Castle. Dit is zeker een bezoek waard. Het kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd om de monding te beschermen. Tentoonstellingen op de vier verdiepingen vertellen het verhaal van Broughty Ferry als vissersdorp. Ook de walvisvangst, de lokale geologie en de verscheidenheid aan wilde dieren komen aan de orde.

Broughty Castle

Vervoer

Auto

Vanaf Glasgow of Edinburgh is het zo’n anderhalf uur rijden naar Dundee. De auto heb je in de binnenstad niet nodig. Het centrum is compact en vrijwel alles is makkelijk te doen met de benenwagen.

Openbaar vervoer

Wanneer je het wandelen even gehad hebt, is de bus een goede en betrouwbare optie. De bussen van Stagecoach en Xplore Dundee vertrekken op regelmatige basis vanaf de High Street naar Broughty Ferry. Ook het nemen van een taxi behoort tot de mogelijkheden.

Ballon!