Aberdeen, Schotland

Aberdeen, Mercat Cross Aan de prachtige oostkust van Schotland bezoek je de havenstad Aberdeen, ook wel bekend als de Granietstad. Wanneer de imposante granietgebouwen waaronder Marischal College en de Sint Macharskathedraal glinsteren in het zonlicht, krijgt de stad een magische glans. Waan je terug in de tijd in de historische wijk Old Aberdeen en bezoek het negentiende-eeuwse vissersdorpje Footdee. Wie even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad trekt zich terug in een van de prijswinnende parken of maakt een heerlijke wandeling langs de kust. Houd je ogen goed open, want regelmatig spot je hier dolfijnen! Aberdeen ligt in een prachtige omgeving die een rijke historie ademt. De regio Aberdeenshire telt meer dan tweehonderd oude kastelen, gelegen op rotsen aan de ruige kust en te midden van het glooiende, groene landschap.

Bezienswaardigheden en activiteiten

King's College

In de historische wijk Old Aberdeen bezoek je een van de bekendste bezienswaardigheden in Aberdeen: het grandioze King's College. Het was de eerste universiteit van de stad, opgericht in de vijftiende eeuw. Het prachtige gebouw met een indrukwekkende kapel en toren in de vorm van een kroon is werkelijk adembenemend. Een eeuw later werd verderop in de stad de tweede universiteit van Aberdeen opgericht: Marischal College. Een gigantisch granietgebouw dat eveneens een bezoekje waard is.

Aberdeen, Mercat Cross

Brug Brig o' Balgownie

Door het Seaton Park loopt een mooie wandelroute: de Cathedral Walk. Volg het pad dwars door het park: vanaf hier is het nog een kleine tien minuutjes lopen naar de gotische brug Brig o´ Balgownie. Eeuwenlang was het de belangrijkste brug over de rivier de Don. In alle waarschijnlijkheid is het de oudste brug van Schotland: de eerste stenen werden al in de dertiende eeuw gelegd.

Aberdeen Brig o' Balgownie

Sint Macharskathedraal

Op een kleine tien minuten lopen van King's College, aan het prachtige Seaton Park, ligt de twaalfde-eeuwse Sint Marcharskathedraal. Het imposante gebouw met stenen bogen, glas-in-loodramen en een schitterend houten plafond is een bekende bezienswaardigheid in Aberdeen.

Aberdeen kathedraal

Aberdeen Art Gallery

Ben je gek op kunst? Neem dan absoluut een kijkje in de kunstgalerie van Aberdeen, gevestigd in een glinsterend granietgebouw. De uitgebreide collectie – met werken van nationale en internationale kunstenaars als Henry Raeburn, Bill Gibb, Francis Bacon en Claude Monet - wordt beschouwd als een van de mooiste van het Verenigd Koninkrijk.

Aberdeen

Provost Skene's House

Op een paar minuten lopen van de kunstgalerie bezoek je het zestiende-eeuwse Provost Skene's House. Het gigantische huis van de Schotse handelaar en provoost van Aberdeen George Skene huisvest tegenwoordig een museum. Struin door de prachtige vertrekken die zijn ingericht in gregoriaanse en edwardiaanse stijl en leer meer over de leefwijze van de inwoners van Aberdeen in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.

Aberdeen, Mercat Cross

Duthie Park

Aan de oevers van de rivier de Dee ligt het Duthie Park, dat Elizabeth Crombie Duthie – dochter van de rijke handelaar Alexander Duthie – eind negentiende eeuw aan de stad schonk. Het park met idyllische vijvertjes en victoriaanse bouwwerken is een oase van rust. Verlaat het park niet zonder een bezoekje te brengen aan de David Welch Winter Gardens: een van de grootste binnentuinen van Europa met de meest exotische planten. Aberdeen kent maar liefst 45 parken en tuinen. Andere aanraders zijn de Union Terrace Gardens, het Seaton Park en de Johnston Gardens, dat meermaals de prestigieuze Britain in Bloom prijs won.

Aberdeen Duthie park

Maritiem Museum van Aberdeen

Aberdeen en de Noordzee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het prijswinnende Maritiem Museum van Aberdeen leer je alles over deze bijzondere relatie. Bezoek de tentoonstellingen over scheepsbouw, visserij en de havengeschiedenis en bewonder de unieke maritieme schilderijen.

Aberdeen maritiem museum

Vissersdorpje Footdee

Een trip naar Aberdeen is niet compleet zonder een bezoek aan het oude vissersdorpje Footdee, door locals Fittie genoemd. De charmante wijk is een bekende bezienswaardigheid in de stad. En terecht: Footdee bestaat uit smalle straatjes en kleine vissershuisjes waar je je echt even terug in de tijd waant. Bezoek de wijk rond etenstijd en verwen jezelf met een heerlijk vers visje in een van de authentieke visrestaurants. Vlak bij Footdee ligt de haven van Aberdeen: met een beetje geluk spot je vanaf de kust een aantal dolfijnen. Een andere populaire plek om ze te zien is Torry Battery. Wil je nog wat langer van de Noordzee genieten? Op een half uur lopen van Footdee vind je het geliefde stadsstrand van Aberdeen.

Footdee

Omgeving

Kasteelroute Aberdeenshire

Met meer dan tweehonderd oude kastelen en kasteelruïnes wordt de regio Aberdeenshire ook wel 'Scotland's Castle Country' genoemd. Een flink aantal kastelen ligt aan de Scotland's Castle Trail: een vijfhonderd kilometer lange route van Stonehaven naar Craigievar. De route door het prachtige landschap en langs de ruige kust staat aangegeven met bordjes langs de weg. Als je meerdere kastelen wilt bezoeken kan het voordelig zijn de Explorer Pass aan te schaffen, waarmee je zeventig historische attracties in Schotland bezoekt.

Aberdeenshire Balmoral Castle

Kasteel Dunnottar

De ligging van Kasteel Dunnottar – boven op een hoge rots aan zee - kan bijna niet mooier: al van verre bewonder je de imposante ruïnes van het middeleeuwse slot. Het kasteel wordt omringd door een omgeving die net zo prachtig is als het bouwwerk zelf: hoge kliffen, woeste golven en een prachtig strand waar je regelmatig zeehonden spot. Daarnaast is ook het dorpje Stonehaven op steenworp afstand van het kasteel een bezoekje waard. Je bereikt deze fantastische plek in een half uur rijden van Aberdeen: met de bus doe je er een klein uur over. Bij erg slecht weer is het kasteel om veiligheidsredenen gesloten.

Kasteel Dunnottar

Bullers of Buchan & Kasteel New Slains

Op zo'n half uur rijden van Aberdeen bezoek je Bullers of Buchan: een ingestorte zeegrot die een cirkelvormige kloof van dertig meter diep heeft gevormd. Met volle kracht stroomt het zeewater in en uit de kloof; de steile kliffen huisvesten honderden vogels. Het uitzicht over de ruige kust en de glinsterende Noordzee in combinatie met de frisse zeelucht en het gekwetter van de vogels is magisch. Met een beetje geluk spot je hier een stel zeehonden, dolfijnen en 's zomers zelfs papegaaiduikers. Je kunt een vijf kilometer lange wandeling maken van Cruden Bay naar Bullers of Buchan – fanatieke wandelaars lopen door tot aan Boddam. Onderweg kom je langs de ruïnes van het zestiende-eeuwse Kasteel New Slains, dat gold als inspiratie voor het boek Dracula van Bram Stoker. Het kasteel ligt op zo'n dertig minuten lopen van Bullers of Buchan: daarnaast bereik je de plek in vijf minuten met de auto. Vanuit Aberdeen vertrekt een bus naar Cruden Bay die er iets meer dan een uur over doet.

Kasteel Dunnottar

Kasteel Drum

Het prachtige Kasteel Drum is een combinatie van een dertiende-eeuwse toren, een jacobeaans landhuis en victoriaanse architectuur. Op de top van de toren, die open is voor publiek, waan je je even terug in de middeleeuwen. Daarnaast heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de omgeving. Loop tot slot een rondje door de schilderachtige rozentuin. Je bereikt het kasteel in zo'n half uur rijden van Aberdeen.

Kasteel Drum

Newburgh Seal Beach

Niet ver van de stad bezoek je de woonplaats van een wel heel bijzondere groep inwoners van Aberdeenshire: op het strand van Newburgh leeft namelijk al jaren een grote zeehondenkolonie. Het hele jaar door bewonder je ze met tientallen tegelijk, zonnebadend op het strand of spelend in het water. Zorg ervoor dat je afstand bewaart: ze zien er misschien schattig en wat log uit, maar zeehonden zijn razendsnel en kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn als ze zich in het nauw gedreven voelen.

Schotland zeehonden

Natuurgebied St Cyrus

Op zo'n drie kwartier rijden van Aberdeen ligt het prachtige natuurgebied St Cyrus: een van de meest diverse natuurreservaten in het Verenigd Koninkrijk. Je bewondert er vulkanische kliffen, zandduinen, wilde bloemen in alle kleuren van de regenboog en een enorme verscheidenheid aan vogels en insecten. In het bezoekerscentrum, dat is gevestigd in een oud reddingsbootstation, leer je meer over de geschiedenis van het gebied.

Natuurgebied St Cyrus

Vervoer

Te voet of per fiets: Aberdeen is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar. Daarnaast is het een aanrader om een fiets te huren en zo de stad en de omgeving te ontdekken.

Openbaar vervoer: Aberdeen beschikt over een uitgebreid busnetwerk, waarmee je zo goed als de hele stad bereikt. Daarnaast zijn de meeste bezienswaardigheden in de omgeving gemakkelijk per bus bereikbaar. Verder heeft Aberdeen een treinstation: de trein brengt je naar omliggende plaatsen als Dyce en Stonehaven en grotere steden als Edinburgh en Inverness.

Vanaf het vliegveld: Op tien kilometer afstand van de stad ligt het vliegveld van Aberdeen. In zo'n anderhalf uur vlieg je rechtstreeks van Schiphol naar Aberdeen International Airport. In een half uur reis je met de bus naar hartje centrum.

Geschiedenis

Al in het jaar zesduizend voor Christus werd Aberdeen bewoond door jagers en verzamelaars, die zich vestigden aan de oevers van de rivieren de Dee en de Don. Rond tweeduizend voor Christus bewoonden de Beaker People het gebied, die op verschillende plekken in de regio Aberdeenshire mysterieuze steencirkels bouwden. Later waren het de Kelten en de Romeinen die de scepter zwaaiden in de stad. Nadat de Romeinen de stad hadden verlaten, bekeerden de inwoners van Aberdeen zich tot het christendom. In deze tijd werd onder andere de imposante Sint Macharskathedraal gebouwd.

Eind negentiende eeuw werden de twee dorpjes Old en New Aberdeen samengevoegd tot een stad. In dezelfde tijd maakte Aberdeen een exponentiële groei door. De scheepsbouw en visserij groeiden snel en Aberdeen werd een belangrijke havenstad. Toen er in de jaren zeventig van de vorige eeuw grote aardoliereserves werden gevonden in de Noordzee, ontpopte de stad zich tot 'oliehoofdstad van Europa'. Nu het belang van de olie-industrie in de regio afneemt, wordt de stad gedwongen op zoek te gaan naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. De laatste jaren focust Aberdeen zich meer en meer op toeristen, die de charmante havenstad vol historie ook steeds beter weten te vinden.

Ballon!