Loch Lomond & The Trossachs National Park, Schotland

Loch Lomond & The Trossachs National Park Loch Lomond & The Trossachs National Park is een groot nationaal park van bijna 1.900 vierkante kilometer. Beboste heuvels zoals het Queen Elizabeth Forest, prachtige meren en bergen (Munroe's) wisselen elkaar af. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en varen, bijvoorbeeld op Loch Lomond. Al decennialang vormen de Trossachs een favoriete weekendtrip voor inwoners Schotland; plan jouw bezoek dus doordeweeks, als het even kan.

Bezienswaardigheden

In Loch Lomond & The Trossachs National Park is zo ontzettend veel te ontdekken, dat het lastig kan zijn om te weten waar je moet beginnen en wat je allemaal moet en wil zien. Hier vind je een aantal tips en suggesties, maar onthoud dat je tijdens je reis hoogstwaarschijnlijk nog veel meer prachtige bezienswaardigheden zult ontdekken. Het is altijd een goed idee om je ontdekkingstocht te beginnen bij een bezoekerscentrum.

Loch Lomond

In het hart van het Nationaal Park ligt Loch Lomond. In heel Groot-Brittannië is er geen groter meer te vinden. Je kunt met een rondvaart het meer en de omgeving verkennen of huur een kano, ga windsurfen of waag je op een jetski. Hou er wel rekening mee dat het water eigenlijk nooit warm is. Ook vissers kunnen bij Loch Lomond hun hart ophalen. Om te mogen vissen heb je wel een vergunning nodig. Een vistripje inclusief gids is ook mogelijk.

Loch Lomond

Loch Lomond Shores

Op de zuidelijke oever van Loch Lomond ligt een groot winkelcentrum. Je kunt hier goed shoppen, maar nog belangrijker: ook leuke boottochtjes boeken en fietsen huren.

Geniet van het uitzicht over Loch Lomond

SEA LIFE Aquarium

Ook dit aquarium is gevestigd in Loch Lomond Shores. In dit verbazingwekkend grote aquarium ontdek je alles over het leven in de zee. Sta oog in oog met haaien, voel aan een krab of lach om de speelse otters. Het uitzicht over Loch Lomond is vanaf het speciale observatiedek oogverblindend. Een bezoekje aan het Bird of Prey Centre mag ook niet ontbreken. Leer alles over deze bijzondere dieren die tijdens de shows laag over je hoofd vliegen.

SEA LIFE in Loch Lomond Shores

Avonturenpark

Een leuke manier om een stukje van het Nationaal Park te verkennen is door middel van een parcours tussen de boomtoppen. Dit is geschikt voor wat oudere kinderen en volwassenen. Je loopt over touwbruggen en ziet de natuur vanuit een nieuw oogpunt. In het Nationaal Park zijn twee verschillende aanbieders van dit soort avonturen. GoApe in Aberfoyle en TreeZone in Loch Lomond Shores. Zoek van tevoren uit vanaf welke leeftijd, lengte en gewicht het gewenste avontuur mogelijk is. En vergeet niet om stevige schoenen te dragen.

Klim door de boomtoppen in een van de avonturenparken

Steden en dorpen

In het Nationaal Park zijn veel kleine steden en dorpen te vinden. Elke plaats heeft zo z’n eigen bezienswaardigheden, cultuur en sfeer. Luss is met zijn pittoreske huizen, gezellige straatjes en prachtige kustlijn een van de favorieten van veel toeristen.

Luss

Activiteiten

Wandelen

Het omvangrijke Nationaal Park telt een groot aantal wandelroutes. De langste en bekendste wandelroute van Schotland is de West Highland Way en een deel hiervan loopt door het park. Deze route voert langs de oostelijke oever van Loch Lomond en is niet in een dag te bewandelen. Als je de volledige route langs de oever wilt volgen, zul je minstens twee dagen moeten uittrekken en een overnachting moeten plannen. Er zijn ook kortere wandelroutes te volgen. Als je het plaatsje Luss wil bezoeken, kun je ervoor kiezen om de Luss Heritage Trail van 2,5 kilomter te bewandelen. Of maak een wandeling over de Three Bridges of Callander. Deze wandeling van iets meer dan zeven kilometer neemt je mee door de bossen en open velden en geeft je de kans om verschillende wilde dieren te spotten.

Wandelen in het nationale park

Munro's

Ook kun je je wagen aan de beklimming van een van de Munro’s. Munro's zijn Schotse bergen van minstens 914,4 meter (3000 voet). Het Nationaal Park beschikt over maar liefst 21 Munro’s. Ben Lomond, Ben Vorlich en Ben Lui worden beschouwd als de iets eenvoudigere Munro-beklimmingen. Maar ook de lagere heuvels Ben A'an en Ben Arthur zijn populaire bestemmingen. Welke berg of heuvel je ook gaat trotseren, zorg dat je je goed voorbereidt op je beklimming.

Ben Lomond

Fietsen

Ook per fiets is het Nationaal Park goed te ontdekken. Het park beschikt zowel over goed begaanbare fietspaden als over uitdagende mountainbikepaden. Het Nationale Fietsnetwerk Route 7 loopt door het midden van het park en is een uitstekende manier om veel van de prachtige natuur in je op te nemen. Je kunt je eigen fiets meenemen of er eentje huren in het park. Sommige van de routes zijn prima te fietsen met een gezin, terwijl andere echt meer ervaring vereisen.

Het nationale park is per fiets ook goed te ontdekken

Vervoer

Er zijn veel manieren om het Trossachs Nationaal Park te verkennen. Je kunt prachtige wandelingen maken of heerlijk fietsen. Het is aan te raden om stevige wandelschoenen te dragen in het gebied. Ook kun je kiezen voor een boottocht over een van de meren of een tochtje met de waterbus om het landschap vanaf het water te bekijken. Naar en door het Park rijden diverse bussen en treinen. Je kunt het park ook vanuit de auto ontdekken. Vergeet dan niet tijdens het rijden ook te genieten van de schitterende uitzichten die je zult hebben. Er is een route uitgestippeld langs een aantal mooie uitkijkpunten, waar je even stil kunt staan bij het prachtige gebied waar je je in bevindt.

Flora & Fauna

Natuur en wilde dieren

De diversiteit aan flora en fauna in het Trossachs Nationaal Park is gigantisch. Bossen, meren, heuvels en bergen zijn het leefgebied van een grote verscheidenheid aan diersoorten. Het park is op te delen in vier gebieden, die elk hun eigen specifieke milieu hebben.

Breadalbane

Het Breadalbane-gebied is het meest noordelijke deel van het park. In de bergachtige omgeving ligt tot in de vroege zomer sneeuw. Spot hier onder andere otters, vlinders en misschien zelfs wel een edelhert.

Cowal

Cowal is het westelijke gedeelte van Trossachs National Park en omvat hoge bergen, bosgebieden en 'Zee'-meren (Sea Lochs). Langs de kust kun je bruinvissen, zeehonden en verschillende zeevogels spotten. Met een beetje geluk zie je boven de bergen een steenarend vliegen.

De Trossachs

De Trossachs in het oosten van het nationale park vormen de overgang tussen de laaglanden naar de ruige hooglanden. Schitterende meren en dichte bossen zijn het leefgebied van onder andere steenarenden, otters, boommarters en eekhoorns.

Loch Lomond

Loch Lomond is de vierde parkregio. Als je goed oplet kun je misschien een buizerd of kerkuil zien jagen. Maar ook hagedissen voelen zich goed thuis in deze omgeving.

Ballon!