Oban, Schotland

Oban Oban staat bekend als toegangspoort naar de eilanden. En hoewel deze plaats inderdaad een goede uitvalsbasis is voor excursies naar omliggende bezienswaardigheden, biedt de stad zelf ook meer dan genoeg vermaak. Het karakteristieke plaatsje aan een schitterende baai staat bekend om de heerlijke zeevruchten die hier te eten zijn. Neem plaats in een van de vele restaurants aan de baai en geniet van alle lekkernijen terwijl je kijkt naar een schitterende zonsondergang.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dunollie kasteel, museum en landgoed

Vanuit het centrum van Oban wandel je binnen vijftien minuten naar het Dunollie kasteel, museum en landgoed. Hier leer je alles over de MacDougall familie, die hier eeuwenlang gewoond heeft. In het 1745 Huis vind je een museum waar je alles kunt ontdekken over de lokale geschiedenis en de historie van de Clan. Het kasteel zelf is helaas vervallen, maar bij de ruïne heb je wel een schitterend uitzicht over de baai. Op het omliggende terrein kun je heerlijk in de bossen wandelen. Breng een bezoek aan de Feëntuin en lees de meest idyllische sprookjes over de feeën van Dunollie. Er zijn diverse tours en activiteiten op het terrein, waaronder een leuke speurtocht voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar. Dompel je onder in de historie en cultuur van deze interessante plek.

Dunollie kasteel

Oban distilleerderij

In het centrum van Oban staat deze prachtige distilleerderij die als sinds 1794 in gebruik is. Whiskyliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Volg een van de interessante tours en ontdek alles over de geschiedenis van deze speciale plaats. Er zijn tours voor beginners, maar ook voor de doorgewinterde whiskyliefhebber, die bereid is om meer te betalen voor een uniek kijkje achter de schermen. Zie hoe de whisky gemaakt wordt, hoor fascinerende verhalen en proef de heerlijke whisky uit het hart van de stad.

Oban distilleerderij

Oban oorlogs- en vredesmuseum

Op enkele minuten lopen vanaf de distilleerderij ligt het Oorlogs- en vredesmuseum van Oban. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Oban ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier alles over de maritieme geschiedenis, maar ook over lokale sporten en de bouw van historische bezienswaardigheden. Oban heeft tijdens de oorlogsjaren een strategische positie ingenomen en ook hierover leer je alles in het museum. Het museum wordt volledig bemand door vrijwilligers en is zeker een goed inkijkje in het lokale erfgoed.

Bezoek het Oban oorlogs- en vredesmuseum

McCraig’s toren

Bovenop de heuvel Battery Hill staat McCraig's toren. Dit Colosseum-achtige gebouw werd tussen 1897 tot 1902 gebouwd voor John Stuart McCraig. Het gebouw, dat ook wel McCraig's Folly wordt genoemd was bedoeld als een monument voor McCraig en zijn familie. Een Folly is een gebouw dat alleen decoratieve doeleinden heeft. Het werd voornamelijk in de wintermaanden gebouwd, zodat de anders werkloze steenhouwers toch nog iets te doen hadden. Het is een steile wandeling naar boven, maar het adembenemende uitzicht dat je vervolgens hebt over Oban en de baai is elke stap waard.

McCraig’s toren

Sint Columba kathedraal

Prachtig gelegen aan zee ligt deze imposante kathedraal gebouwd in roze graniet. De stijl wordt vaak beschreven als een combinatie tussen gotisch en romaans. Overdag ziet de kathedraal er al prachtig uit, maar vooral 's avonds is het een schitterend gezicht. Het beste uitzicht op de kathedraal heb je vanaf McCraig's toren. De kathedraal werd in 1959 voltooid en dient als zetel van de rooms-katholieke bisschop van Argyll en de eilanden.

Sint Columba kathedraal

Omgeving

Eilanden

Vanuit de haven van Oban vertrekken diverse boten naar de nabijgelegen eilanden. Ga bijvoorbeeld op dagexcursie naar de drie eilanden Mull, Iona en Staffa die perfect met elkaar te combineren zijn. Bezoek de abdij op Iona, bekijk een van de vele kastelen op Mull en verwonder je over de bekende basaltgrotten op Staffa. Of gaat je voorkeur uit naar het eiland dat het dichtstbij Oban ligt? Kerrera is uitermate geschikt voor lange wandeltochten over de onverharde paden. Goede wandelschoenen zijn dan dus wel belangrijk.

Vanuit de haven van Oban vertrekken diverse boten naar de nabijgelegen eilanden

Ardchattan Priory tuinen

Op twintig minuten rijden buiten het centrum van Oban liggen deze magnifieke tuinen. Op deze plek zijn al meer dan zevenhonderd jaar tuinen te vinden. De schitterende ligging van de tuinen en de uitgebreide collectie planten en bloemen stralen een heerlijke rust uit. In de tuinen zie je ook nog ruïnes van de oude kapel die hier vroeger stond.

Bezoek de Ardchattan Priory tuinen

Vervoer

Het vliegveld van Oban ligt op ongeveer acht kilometer buiten de stad. De stad is eenvoudig te bereiken met de bus of trein, maar ook met de auto. Er zijn genoeg autoverhuurbedrijven gevestigd en ook taxi’s rijden er genoeg. Vanuit de haven vertrekken verschillende veerdiensten naar nabijgelegen eilanden.

Ballon!